Arhiva 03.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Gotovo svi osmaši probali alkohol!

Ministarstvo zdravlja, odnosno Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zaštite okoliša i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u svim hrvatskim županijama provode projekt “Zdrav za 5”. Svrha akcije je prevencija ovisnosti, i to zloporabe alkohola kad je riječ o učenicima osmih razreda osnovnih škola, kao ciljnoj skupini, zatim zloporabe droga, a tu su ciljna skupina učenici prvih razreda srednjih škola, te ovisnosti o igrama na sreću kod drugih razreda.
Niz aktivnosti provodi se i u komponenti akcije koja se odnosi na zaštitu okoliša i prirode. U kraćem razgoru s novinarima međimurski dio akcije predstavile su članice ekipe koordinatora Marina Matulic-Horvat, u PU međimurskoj zadužena za planiranje prevencije, i Diana Uvodić-Đurić dr. med., iz Zavoda za javno zdravstvo. Diana Uvodić-Đurić predstavila je neke podatke koji govore o potrebi za akcijama ovog tipa. U osmom razredu već je više od 94 posto učenika barem jednom konzumiralo alkohol, više od 50 posto i u posljednjih mjesec dana, a toliko je bilo i onih koji su barem jednom bili pijani.
Kod droga su pokazatelji za Međimurje lošiji od onih za Hrvatsku kao cjelinu - marihuanu je u Međimurju probalo 17 posto učenika prvih razreda srednjih škola, u Hrvatskoj 12 posto. Ecstasy je u Međimurju već probalo 6 posto učenika, u Hrvatskoj 3 posto. Gotovo trećina je eksperimentirala sa snifanjem ljepila.
Od anketiranih učenika, gotovo 20 posto ih je u posljednjih mjesec dana posjetilo kladionicu ili se na drugi način kladilo - prednjače dječaci kod njih se postotak penje na 45 posto. Ovi podaci obvezuju na akciju, rekla je Diana Uvodić-Đurić. Preciznije pokazatelje dat će ispitivanje iduće godine koje će obuhvatiti sve škole. Pitanje je i kako ih tumačiti.
Roditelji će od djece čuti “pa svi su probali”, ali nisu baš svi – ako je marihuanu probalo 17 posto učenika, 83 posto ju nije, uvijek se radi o manjini koja je tome sklona, dodaje Diana Uvodić-Đurić, dr.
Dražen Kovač

Izvor: 3049