Arhiva 26.01.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:02.

Grad Čakovec i javna poduzeća pristupit će Sporazumu o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća ovršenim građanima

"Mnogi naši sugrađani, posebno korisnici socijalnih pomoći te nezaposleni teško žive, a  začarani krug dugova u koji su ne svojom krivnjom došli, onemogućuje im normalni život. Vodeći se time, zajedno s direktorima GKP ČAKOM, Međimurje plina i Međimurskih voda, dogovorili smo naše pristupanje Sporazumu o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima."

 

Rekao je to gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač u ponedjeljak u Gradskoj vijećnici, pojavljujući pristupanje Čakovca i navedenih javnih poduzeća projektu Vlade Republike Hrvatske "Novi početak". 

 

Naime, prema podacima koji se pojavljuju u medijima, samo na području Čakovca blokirano je oko 3 tisuće naših sugrađana, od kojih neki dugove zbog objektivne životne situacije u kojoj su se našli, ne mogu vratiti. Upravo takvima, rekao je Kovač, namijenjene su ove mjere, a riječ je o dugovima koje mi i javna poduzeća imamo duže vrijeme te koji su vrlo teško naplativi. Mahom se radi o ljudima s malim ili nikakvim primanjima, koji su ne svojom krivicom došli u financijske probleme te začarani krug dugova. Ona se ne odnosi na one koji imaju dovoljna primanja s kojima mogu ispunjavati svoje obveze no to zbog raznih razloga to ne čine.", naglasio je gradonačelnik.

 

Direktorica GKP Čakom Snježana Tkalčec Avirović, direktori Međimurje plina Nenad Hranilović i direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak, kako su rekli nisu dvojili trebaju li se uključiti u Sporazum. Ovo je mjera koja pomaže najugroženijim članovima društva, te je treba gledati u tom svjetlu, rekli su. Također, posebno su naglasili da velika većina građana redovno, unatoč malim primanjima podmiruje svoje komunalne račune. 

 

Dugovi će se otpušati samo onima koji zadovoljavaju kriterije koje je propisala Vlada, a to su primatelji socijalne pomoći, osobe koje nemaju u vlasništvu niti jednu nekretninu osim one u kojoj žive, uvjet je i da nemaju imovinu koju mogu prodati te oročenu štednju. U obzir dolaze oni građani koji u posljednja tri mjeseca imaju primanja do 2.500,00 kun aza samca, odnosno 1.250,00 kuna po članu obitelji. Tijekom ovog tjedna kontaktirat će se Vlada Republike Hrvatske, gradovi i tvrtke koje su ranije ušle u ovaj projekt, kako bi se izradio Pravilnik te odredio način na koji će Grad i navedene tvrtke provoditi Sporazum. Dugovi se mogu oprostiti u najvećem ukupnom iznosu (kumulativnom) od 35.000 kuna.

 

Inače, ovo je samo još jedna u nizu socijalnih mjera koje provodi Grad Čakovec, a koje za cilj imaju građanima slabijeg materijalnog stanja olakšati situaciju. Tu su i jednokratne novčane pomoći, olakšice kod školovanja djeteta, plaćanje boravka u vrtićima osobama slabijeg materijalnog stanja i slično.

Izvor: 3118