Arhiva 08.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:50.

Grad Čakovec pronašao rješenje za sve pomoćnike u nastavi za djecu s poteškoćama

Nakon natječaja koji je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisalo za pomoćnike u nastavi za djecu s poteškoćama, putem koje je Grad Čakovec osigurao pomoćnike za većinu djece s područja Grada Čakovca, zaključkom gradonačelnika od sljedećeg ponedjeljka, sva gradska djeca koja pohađaju osnovne škole imat će pomoćnika u nastavi.

 

Naime, određeni broj pomagača prijavile su udruge civilnog društva i to na posebnom natječaju koji je također raspisalo MZOS, no na žalost, njihovim projektima nije odobreno financiranje preko tog ministarstva. Tom odlukom određeni broj učenika ostao je bez pomoćnika, što u konačnici znači da ne mogu normalno pohađati nastavu. Prema obrazloženjima koja su se pojavila u medijima, razlog što projekti udruga nisu prošli je nedostatak novca.

 

Kako sva djeca moraju imati sve uvjete za normalno pohađanje i praćenje nastave, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, donio je Zaključak kojim odobrava osnovnim školama da na određeno vrijeme zaposle pomoćnike za učenike kojima oni nisu odobreni. Time će sva djeca s područja Grada Čakovca koja imaju potrebno rješenje Ureda državne uprave, do kraja ovog polugodišta imati osiguranog pomoćnika u nastavi.

 

Plaća pomoćnika do kraja polugodišta financirat će se iz gradskog proračuna, a već s početkom sljedeće kalendarske godine, njihovo financiranje pokušat će se riješiti preko  Državnog proračuna. 

 

Dakle, od ponedjeljka 10. studenog, sva djeca s područja Čakovca, s rješenjem Ureda državne uprave imaju pomoćnika u nastavi. Ukupno potrebu za pomoćnika u nastavi u čakovečkim osnovnim školama ima 50 učenika.

 

Izvor: 3106