Arhiva 24.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Grad se maćehinski odnosi prema Brezju

Ulica Brezje u Murskom Središću od samog je naselja Mursko Središće udaljena nešto više od kilometra, a pedesetak kuća smješteno je u uskom pojasu uz županijsku cestu Vratišinec - Mursko Središće. Stanovnici ove ulice, odnosno naselja, nezadovoljni su odnosom gradskih vlasti prema njima, a činjenicu da su “dislocirani” od samog naselja Mursko Središće ne smatraju dovoljnim razlogom za nebrigu. Nezadovoljstvo koje traje već duže vrijeme kulminiralo je ovih dana, kada su nas pozvali kako bi se požalili na, kako kažu, maćehinski odnos i nebrigu Grada prema njima.
Susjedi Branko Rebernik, Franjo Škrlec i Ivica Vugrinec tvrde da su Gradu dobri jedino kada treba plaćati “komunalije”.
- Nitko nas se u Murskom Središću ne sjeti cijele godine, osim kada treba poslati čekove. Tada znaju za nas, a niti nam čiste ceste, niti tko brine za šumu uz cestu, niti za samu prometnicu, a tu iza naših dvorišta već je godinama velika bara zbog koje su nam često poplavljeni podrumi. U Gradu se izgovaraju da je cesta županijska, ali nama nisu potrebni takvi izgovori. Valjda bi Grad morao voditi brigu o nama i pritisnuti ŽUC da se malo trgnu. Isto kao i Šumariju koja ne vodi brigu o šumi uz cestu. Moramo se probijati kao kroz tunel, a cesta je uska, bez uređenih bankina. Mi kao da ne spadamo u Mursko Središće, više brige vode o Sitnicama nego o nama – proziva susjedska trojka gradske vlasti.
Posebno su stanovnici Ulice Brezje ljuti na dugogodišnji problem “jezera” koje im pokriva dobar dio dvorišta i koje se proteže praktički cijelom dužinom Brezja.
- Ovo jezero je živi smrad, leglo za komarce i trebalo bi to nekako sanirati, ispustiti ovu vodu jer, osim što nam poplavljuje podrume, voda nam uništava voćnjake i vrtove. Preko imamo zemlje do kojih ne možemo, osim zaobilaznim putem. Plaćamo slivnu vodnu naknadu i netko bi se trebao za to pobrinuti, spremni smo im besplatno ustupiti to zemljište, samo neka dođu i iskopaju kanale. Gradonačelnik nam je savjetovao da se sami obratimo Hrvatskim vodama umjesto da Grad svojim autoritetom poduzme nešto za svoje vlastite građane.
Grad ulaže milijune u šetnicu u Murskom Središću, a sada čujemo da će tamo ugraditi i rasvjetu. Prava šetnica je upravo ova cesta od Brezja do Murskog Središća kojom svaki dan prolazi sve više šetača. Tamo će upucati velik novac, a naša javna rasvjeta jedva da postoji, na cijelom potezu od Brezja do Murskog Središća nema niti jednog rasvjetnog tijela uz cestu. Da bar urede nekakav nogostup uz cestu. Čak ga ne moraju odmah niti asfaltirati ako je već takva kriza, ali cesta bi bila puno sigurnija. Za Sitnice su napravili stazu, a za nas ih uopće nije briga. Uredno podmirujemo sve svoje obveze prema Gradu, a u stvarnosti, što se brige za nas tiče, imaju nas samo na papiru kao dio Grada. O autobusu ne možemo niti sanjati, vozi jedino “dječji” autobus koji smo dobili samo zahvaljujući tome jer se u Sitnicama autobus ne može okrenuti, pa usput pokupi i našu djecu. Čak nas i komunalni radnik zaobilazi,. Nikada niti jedan nije došao dalje od pilane. To kako se Grad odnosi prema nama vidi se i na simboličnoj razini - u ovoj našoj ulici za Božić i Novu godinu nikada nisu stavili niti jedan ukras, po svim naseljima postavili su dječja igrala, a nas su, naravno, zaobišli, požalili su se Rebernik, Škrlec i Vugrinec u nazočnosti Marijana Kutnjaka, predsjednika VMO-a Mursko Središće.
Na pitanje što će dalje poduzeti ustvrdili su da ovaj put sigurno neće odustati od svojih zahtjeva, kako bi ih Grad konačno shvatio ozbiljno, sve do građanskog neposluha.
V.Trstenjak

Izvor: 2917