Arhiva 28.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Građani Kotoribe - administrativna pogreška!

Pacijenti iz Kotoribe, osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, već su dug niz godina zakinuti za nadoknadu putnih troškova u slučaju odlaska u Županijsku bolnicu Čakovec iako na nadoknadu imaju pravo po zakonu. To im pravo pripada po Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju (N.N. br. 150/08, 94/09 i 153/09) kojim je propisano da osigurana osoba u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznoga zdravstvenog osiguranja ima pravo na na nadoknadu troškova prijevoza ako je radi korištenja zdravstvene zaštite upućena izvan mjesta prebivališta, odnosno boravka (...) u mjesto koje je udaljeno više od trideset kilometara od mjesta njezina prebivališta, odnosno boravišta.
Međutim, prema računici i službenom očitovanju iz HZZO-a (iz kojeg se pozivaju na “službeni daljinomjer javnog prijevoznika”), udaljenost od Čakovca do Kotoribe ne iznosi potrebnih “više od trideset kilometara”, što je uvjet za ostvarivanje prava na nadoknadu troškova prijevoza. Koliko kilometara pokazuje “službeni daljinomjer javnog prijevoznika” iz HZZO-a ne navode, ali očito je da taj daljinomjer nije ispravan jer su stvarne udaljenosti ipak malo drugačije. Prema Županijskoj upravi za ceste, ustanovi koja bi po svom određenju trebala znati ne za svaki kilometar, već za svaki metar ceste, udaljenost od Čakovca do Kotoribe najbližim cestovnim pravcem iznosi 36.701 metar (36,7 kilometara), mjereno po karti. “Službeni daljinomjer javnog prijevoznika” Hrvatskih željeznica izmjerio je 30.100 metara (30,1 km), što je ipak više od potrebnih 30 kilometara, dok automobilski “daljinomjer” redovito mjeri 40 kilometara.
Blaženka Zvošec, vijećnica Skupštine MŽ, koja je u nekoliko navrata postavila pitanje prava na nadoknadu troškova prijevoza za građane Kotoribe, rekla nam je da je to pravo postojalo prije 6 – 7 godina. Nije valjda da su se tada Kotoriba i Čakovec približili? Nakon upozoravanja na problem, Zvošecovoj je “usmeno potvrđeno kako se očito radi o nečijoj administrativnoj pogrešci”. Kakva god pogreška bila, predugo traje, a Kotoriba je zaista izuzetak jer pravo nisu izgubili, primjerice, mještani Svete Marije ni Vidovca. Vijećnica Zvošec ovih je dana iz HZZO-a dobila i odgovor na svoje vijećničko pitanje u kojem Josip Jurašković, rukovoditelj Područnog ureda Čakovec, inzistira na tvrdnji kako “...osigurane osobe s prebivalištem u Kotoribi koje koriste zdravstvenu zaštitu u Čakovcu ne udovoljavaju Zakonom propisan uvjet “više od trideset kilometara”, potreban za ostvarivanje prava na nadoknadu troškova prijevoza”, pa je izrazila nezadovoljstvo na zadnjoj sjednici Županijske skupštine. Dobila je obećanje župana Ivice Perhoča da će se i osobno zauzeti da se ova “administrativna pogreška” ispravi. Za početak, možda bi župan šefu Područnog ureda mogao sugerirati neka se automobilom proveze od Čakovca do Kotoribe i sam izmjeri udaljenost.
Vlado Trstenjak

Izvor: 2870