Arhiva 25.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Građani Međimurja javljaju o pojavi zmija u naseljima!

Panici mjesta nema, uvjeravaju nas u službama koje su posljednjih tjedana primile povećan broj poziva zabrinutih građana. U njihova dvorišta ušle su zmije, a nekoliko slučajeva zabilježeno je i u samome Čakovcu, pa čak i u blizini stambenih blokova.
Kako stručnjaka koji bi mogao objasniti iz kojeg razloga zmije iz svojih prirodnih staništa dolaze u naselja na našem području nema, tek se može pretpostaviti da je pojava vezana uz vremenske prilike prošle zime - obilan snijeg, a potom u proljeće kiše i poplave. U Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Međimurska priroda, koja je na svojoj internet stranici i službeno objavila informaciju o pozivima građana koji im pristižu, kažu kako su intervenirali u više navrata u različitim dijelovima Međimurja. Samo u posljednja dva tjedna pozivi su im pristizali iz Miklavca, Strahoninca, Nedelišća, Murskog Središća, Čakovca, Pribislavca… No, u našem kraju, kao niti u drugim dijelovima Hrvatske, nema službe nadležne za slične situacije niti protokola koga zvati i što činiti kad zmija uđe u urbano područje. Bilo da se radi o živoj zmiji ili ako netko pronađe lešinu.
Zmije ne
ubijajte –
zaštićene su
U slučaju bliskog susreta sa zmijom, najbolje se odmaknuti i pustiti ih da se same vrate u prirodu, kaže ravnatelj Međimurske prirode Siniša Golub. U izvanrednim situacijama, kad zmija nema izlaza, iako slučajeva ulaska u kuću zasad nije bilo, nazovite Centar 112.
Spomenimo da je prošle godine u Murskom Središću zabilježena nesvakidašnja situacija. Zmija se zavukla u haubu automobila. Prestrašeni vlasnici vozilo zatim nisu koristili nekoliko dana, dok nisu bili potpuno sigurni da je otišla iz toplog staništa.
Ove su godine u pojedinim slučajevima prestrašeni građani prije dolaska komunalnih redara i rendžera Javne ustanove već usmrtili pridošlice, no, bilo je i situacija u kojima su zmije uhvaćene žive i vraćene u prirodno stanište.
- Područje Globetke nekad je predstavljalo raj za zmije, no, u današnje je vrijeme to nekadašnje vlažno stanište prilično isušeno, pa zmije tragaju za vodom. Blizina Globetke možda je i razlog što su se zmije ljetos pojavile kod stambene zgrade iza terena Tenis kluba Franjo Punčec gdje čak i mačke donose mrtve zmije. No, pojava zmije zabilježena je i u samome centru grada – u Uskoj ulici. Sve spomenuto ipak ne predstavlja neku veliku anomaliju, naglašava Golub. Ujedno na građane apelira da zmije ne ubijaju jer su one zakonom zaštićena vrsta.
Smukulja – vrlo slična riđovki, bezopasna je
Na našem području prirodno obitava samo jedna vrsta zmije otrovnice, i to riđovka - Vipera berus. No, nije zabilježen slučaj njene pojave u urbanom području. Ona iz svojih prirodnih staništa u pravilu ne izlazi.
Razlog, ističe Golub, što neki građani panično reagiraju jest taj što je riđovki na prvi pogled vrlo slična vrsta zmije zvana smukulja.
- Ona voli beton i asfalt, pa se pojavila i u naseljima. Međutim, radi se o neotrovnoj zmiji. Zbog smeđe boje, jako podsjeća na riđovku, no, kad je se bolje pogleda, može se vidjeti da ima okrugle pjege, a otrovna riđovka - kose.
Od ostalih neotrovnica, u Međimurju obitavaju bjelouška i ribarica. Potonja većinu vremena provodi u vodi, može roniti i do 2 sata, a kad ju se uhvati, pravi se mrtva. Podsjetimo i da poznati sljepić zapravo nije zmija, već beznogi gušter.
Javna ustanova Međimurska priroda u jesen će, u suradnji s Društvom za zaštitu vodozemaca i gmazova, započeti provođenje edukacije za svoje rendžere, ali i komunalne redare međimurskih općina i gradova, kako bi naučili prepoznavati i hvatati zmije. S vremenom će se nastojati provesti i istraživanje kojim bi se utvrdi lo koliko su općenito zmije prisutne na ovome području.
Za kraj priče o zmijama spomenimo i jednu zanimljivost. List Međimurje 1995. godine pisao je o pojavi riđovke pokraj željezničke pruge kod Hladnjače u Čakovcu. Tada se pretpostavljalo da je riječ o vrsti riđovke koja ne obitava u Međimurju te da je stigla teretnim vlakom iz krajeva u kojima riđovke inače žive. Na napis je reagirao doktor Mladen Kerovec s Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu, ustvrdivši kako „zmije ne putuju vlakom“ te da je vjerojatno riječ o vrsti koja i inače stanište ima u Međimurju. No, cijenjeni stručnjak, rodom Čakovčanin, tada nije isključio ni mogućnost da je riječ o stepskoj riđovki - otrovnici koja bi također ovdje. mogla obitavati
Velimir Kelkedi

Izvor: 3039