Arhiva 19.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Gradonačelnik Čakovca ipak kupio VW passat

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač (SDP) proteklih je mjeseci, kako smo već pisali, na osobnom, odnosno probnom korištenju, imao passat tvrtke AMC Međimurje d.o.o. Ovih dana, Grad Čakovec je isto vozilo i kupio po cijeni od 138.900 kuna u što je uključen i PDV.
Kako doznajemo u Gradu, za nabavku vozila proveden je postupak javne nabave. Javni natječaj bio je objavljen u Narodnim novinama u izdanju od srpnja, a pristigla je samo jedna ponuda, spomenute tvrtke. Ona je ponudila i cijenu kakvu je u natječaju odredio Grad – 115.000 kuna bez PDV-a. Inače je riječ o rabljenom vozilu proizvedenom 2011. godine. Gradonačelnik Kovač već je prije nekoliko mjeseci za naše novine potvrdio da Grad Čakovec planira nabaviti novi automobil što je, kako je rekao, bilo predviđeno i ranije te uvršteno u ovogodišnji proračun. Premda je Kovač Grad naslijedio s višemilijunskim dugom smatra da moraju imati jedno malo reprezentativnije vozilo. Odbacuje tvrdnje da se radi o tjeranju luksuza u vrijeme krize te ukazuje i na činjenicu da Grad ipak nije iskeširao više od 100.000 kuna za nabavku automobila, s obzirom da je dio novca dobiven od leasing kuće kojoj je vraćeno vozilo pokojnog bivšeg gradonačelnika Branka Šalamona.
Varaždinac
Habuš rastrošniji,
Preložanin Kolarek
skroman
Kovač navodi i primjer svog varaždinskog kolege Gorana Habuša. On ovih dana također kupuje novo vozilo, ali po, kako pišu varaždinski mediji, cijeni od čak 71.364 eura s PDV-om. Zanimljiv je i detalj da, prema natječaju, Habuševo buduće vozilo mora imati najmanje 260 konjskih snaga što je on sam objasnio činjenicom da je krupnijih gabarita, odnosno jer ima više od 100 kilograma, a visine je 196 centimetara. I za varaždinski automobil navodno je pristigla samo jedna ponuda. Skromniji Stjepan Kovač ništa sporno ne vidi niti u činjenici što je tvrtka AMC Međimurje d.o.o. u vlasništvu obitelji Tompoš iz Strahoninca. Darinka Tompoš utjecajna je SDP-ova dužnosnica koja trenutno obnaša funkciju potpredsjednice tamošnjeg Općinskog vijeća.
–Tvrtka AMC Međimurje d.o.o. jedina se javila na natječaj, a dala je i uvjete te vozilo s karakteristikama kakve smo tražili, naglašava Kovač. Od gradova u okruženju spomenimo i primjer preloškog gradonačelnika Ljubomira Kolareka koji koristi vlastiti automobil, a kako je već izjavio za list Međimurje, o eventualnoj nabavci službenog vozila razmisliti će tek nakon što proda barem dva gradilišta u sjevernoj gospodarskoj zoni.
Uz najnoviji passat, Grad Čakovec inače posjeduje pet službenih automobila manje vrijednosti - ford fiestu, opel astru, daewoo kalos, WV polo i fiat uno.
Velimir Kelkedi

Rajko Bulat aktualizirao pitanje korištenja bankovnih kartica

Kao što je i najavljivao, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač ograničio je korištenje bankovnih kartica Grada Čakovca. Nekada su uz izvršne čelnike tu privilegiju imali i pročelnici upravnih odjela. Odnedavno bankovne kartice smiju koristiti samo gradonačelnik i dvojica njegovih zamjenika, a ostali tek za tankiranje službenih automobila.
Pitanje korištenja kartica inače je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Čakovca aktualizirao i vijećnik Hrvatskih laburista – stranke rada Rajko Bulat. Upitao je upravo tko ih je, kada i za što sve koristio, a odgovoreno mu je da su kartice koristili gradski čelnici i pročelnici. Služile su za pokrivanje troškova reprezentacije, primjerice za plaćanje ručka kad su u grad dolazili gosti i slične svrhe.
No, gradonačelnik Kovač tada je prozvao i Bulata upitavši ga piše li si slobodne sate u Čakomu, dok je na sjednici Gradskog vijeća? (Bulat je inače zaposlenik spomenute gradske tvrtke op. nov.).
–Apsolutno - kratko mu je uzvratio vijećnik.
Isto je pitanje gradonačelnik potom postavio i na sjednici također prisutnoj direktorici Čakoma Snježani Tkalčec Avirović, inzistirajući na konkretnom odgovoru – da ili ne. Avirović je napomenula da na taj način ne može odgovoriti jer nije izvršila provjeru vlastitim očima. Zatim je dodala kako je razgovarala s Bulatom dok je izabran u Vijeće, te mu je rečeno da će se svaki odlazak na sjednicu bilježiti kao njegov privatni izostanak s posla. – Nemam razloga sumnjati da on to ne poštuje - poručila je.
Dok se čeka, prva jesenska sjednica Gradskog vijeća, gradonačelnik Kovač za list Međimurje ponavlja kako je Grad ustrajan u štednji na svim razinama. Pojačano se kontrolira javna nabava, a gradski urbanisti iz prostora u novom pasažu vraćeni su u sjedište gradske uprave.
Velimir Kelkedi

Smanjenje plaća, moguće i smjene!

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač ovih će dana obznaniti za koji će iznos smanjiti osobne dohotke direktorima, odnosno ravnateljima gradskih poduzeća i ustanova.
Taj potez najavio je još početkom ljeta, obrazlažući ga riječju koju u svojim javnim istupima često spominje – štednja.
No, Kovač neće dirati samo plaće, već, kako neslužbeno doznajemo, ne isključuje ni mogućnost smjene pojedinih čelnika gradskih tvrtki.(vk)

Izvor: 3047