Arhiva 03.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Gradonačelnik Dobranić sve nas je uvalio u blato

SDP-ovi vijećnici Grada Mursko Središće proteklog su četvrtka sazvali konferenciju za novinare pod nazivom “O bahatoj gradskoj vlasti bez vizije” na kojoj je uz potporu vijećnika Marijana Kutnjaka, Miladina Matića i Marija Nerera govorila predsjednica gradskog SDP-a Roberta Barat. Želja im je, kako su rekli, govoriti o proračunu i njegovoj (ne)realizaciji, traženju sredstava za projekte na krivim adresama, nekulturi gradonačelnika i o viziji razvoja grada koju, tvrde SDP-ovci, gradska vlast nema.
Podsjetili su da je tadašnji gradonačelnik Rudolf Klennert još 2007. godine pripremio projekte novog dječjeg vrtića, upravne zgrade, obaloutvrde Mure, Poljske ulice, sanacije Hrastinke..., ali se tadašnja oporba, a sadašnja vlast, usprotivila kreditnom zaduženju od 13 milijuna kuna uz fiksnu kamatnu stopu od 3% na rok otplate od 10 godina.
- Izmještanjem dječjeg vrtića, rekla je Roberta Barat, dobio bi se reprezentativan prostor u centru grada koji je primjereniji za druge djelatnosti, dok je upravna zgrada bila investicija zaokružena s 800 tisuća kuna gradskog novca, a današnja gradska vlast ima u vidu 4,5 milijuna kuna za isto. Prostor dobiven izmještanjem vrtića zadovoljio bi potrebe svih državnih službi, ali i gradske uprave, a sadašnji uredi Grada mogli su biti dani udrugama na korištenje. Odbili su tada kreditno zaduženje i danas su odgovorni za stanje u Gradu.
Što su učinili ti isti kad su došli na vlast?
- Kreditno su se zadužili iznosom od 2,8 milijuna s kamatom od 7% koja nije fiksna (dakle, pod daleko lošijim uvjetima), a od tog su novca započeli radove u Poljskoj. Prije izbora, naravno. Najlakše je bilo ishoditi građevinsku dozvolu, raspisati natječaj i početi s radovima kad je bivša vlast pripremila projekte. Financijska konstrukcija nije zatvorena, a to je investicija koja će u konačnici biti između 5 i 6 milijuna kuna. Jedino za što su mogli dobiti novac iz pretpristupnih fondova EU bila je kanalizacija. Za to sadašnja vlast ili nije znala, ili nije htjela znati, a nije imala ni vremena jer su se lopate morale zakopati pred izbore. Tada je gradonačelnik Josip Dobranić rekao da je to hrabrost. Je li gradonačelnik danas dovoljno hrabar da izađe na oči stanovnicima Poljske koji hodaju po prašini ili blatu, a tako će, izgleda, biti još neko vrijeme. Još i sada traže novac na krivim mjestima i za krive stvari. Od Županije. ŽUC ima obvezu raditi na županijskim cestama, a ne na lokalnim, i to još ulicama u gradu. Za to postoje pravila igre. Ali oni za pravila ne znaju. Ni za odgovornost. Za asfaltiranje gradske ulice čak nisu ni tražili novac od ŽUC-a, već od Županije koja također ne odvaja sredstva za te namjene.
Župan spasio
Hrastinku?
Traže i za vodovodnu mrežu u Hlapičini. Ni za to nisu osigurali sredstva, a ušli su u investiciju od 2, 5 milijuna kuna.
Novi vrtić? Ni od njega ništa jer su unaprijed potrošili novac iz gradskog proračuna za sljedeće tri godine. Sanacija odlagališta otpada Hrastinka? Sklopljen je ugovor o sufinanciranju sanacije iz državnog proračuna, i izgleda da će se sanacija i ostvariti. Ali ne njihovim marom, već pritiskom sadašnjeg župana Ivice Perhoča i nekih stručnih ljudi iz Grada koji će odraditi poslove i izvući za to namijenjen novac iz državnih fondova. Naime, do sanacije smetlišta svakako bi trebalo doći. Samo je pitanje bi li to bilo samo o gradskom trošku ili bi u tome sudjelovao i netko drugi. A to košta preko 10 milijuna kuna. Obaloutvrda Mure? Zaboravimo. Upravna zgrada u prostorima današnje pošte - zaboravimo. Novca nema, a kreditno zaduženje, sve skuplje i skuplje, ne bi ni bilo odobreno od Ministarstva financija u ovim vremenima.
Novi projekti u Gradu? Nema ih. A gradonačelnik se bahati. Govori da mi ne razumijemo jer smo zaostali. Trebamo li podsjećati na izjave tipa da su neki od nas invalidi? Zove sebe šefom grada. Novac „bu on našel.“ Gdje? “To je tajna. To bu iznenađenje. Čmelice budu donesle. Najte se vi niš brigati…“ A sad pčelice zakazale, zamislite.
Vizije koje vode do bankrota
Stanovnici Sitnica dobili su svoje slavine s vodom pred izbore, jelo i piće u potocima. Kada će shvatiti da se jede svaki dan, a slavine su, konačno presušile. Industrijska zona? Nema je. Ali je gradonačelnik Dobranić ismijavao napore bivše vlasti da službenim i pravnim putem dođe do toga. Pa je rekao da će se zemljište prenijeti u gradsko vlasništvo za dva tjedna. Prošlo je 6 mjeseci, a još ništa. O građevinskim radovima još će biti riječi jer će se sad raditi na tome da se točno snime situacije po kojima se isplaćivao novac. Sasvim slučajno prijateljima gospodina gradonačelnika. A što za to vrijeme radi predsjednik Gradskog vijeća Ivan Leček? On je, vjerojatno, na tragu izjave koju je plasirao u jednim dnevnim novinama pred izbore, u kojoj stoji da „gradu ne treba vizija, treba rješavati dnevne probleme građana.“ Slažemo se s tim. Treba ih rješavati, a ne stvarati nove. A vizije, bolje da je ni nema, jer u ovim trenucima svaki bi vizionarski pogled u budućnost grada bio poprilično crn i vodio bi u smjeru bankrota. Ali, ima nade, želimo gradsku vlast podsjetiti da se u ovim trenucima ne smije odricati nijedne sposobne i kompetentne osobe u gradu. Zato još jednom pozivamo većinu u Gradskom vijeću da na dnevni red stavi donošenje izmjena Poslovnika o radu Gradskog vijeća te prihvati naših 8 amandmana kojima smo gradskim ocima sugerirali da idu u osnivanje odbora za gospodarstvo, prosvjetu, kulturu i u njima okupi sposobne ljude. Odgovornost predsjednika Gradskog vijeća i vijećnika pozicije je u tome velika. Tada su to bez razmišljanja odbili. Danas su u situaciji da baš ni ne znaju što im radi gradonačelnik kojeg ne mogu čak ni kontrolirati. Hoće li prihvatiti i dio odgovornosti za njegove promašaje? Danas je gradonačelnik spreman tvrditi da pčelice nisu donijele novac. Zato što je mislio da se to radi iza zatvorenih vrata jer je govorio da je dovoljno otići u Zagreb i novac će poteći u potocima - jer je mislio da će se vječno razbacivati bez kvalitetnih projekata i dobivati ispod stola. Pa je napuhao proračun na 20 milijuna kuna. A ostvarit će tek 14, i to ukupno s kreditnim zaduženjem. Koje je, uzgred budi rečeno, stanovnike Poljske uvalilo u blato. I ne samo njih, sve nas valja u blatu, rekli su SDP-ovci Murskog Središća.

V.Trstenjak

Izvor: 2849