Arhiva 21.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Gradonačelnik Kovač oštro reagirao na HDZ-ove napade

Niz kritika na račun gradske vlasti Čakovca s konferencije za novinare održane u utorak, 11. ožujka uputili su predsjednici međimurske i čakovečke organizacije HDZ-a Darko Horvat i dr. sc. Tomislav Novinščak.
- Posljednja maratonska sjednica Gradskog vijeća s 32 točke poslužila je da se vješto zakamufliraju rane gradske vlasti. Glavne točke prošle su gotovo nezamjetno. Cijelo se vrijeme hvale uštedama, no, treba istaknuti da je i dugove napravila ista politička opcija. Građane Čakovca pitao bih jesu li svjesni da je u proteklih 10 godina ta opcija potrošila 1,500.000.000 kuna, a projekti su realizirani tim sredstvima, rekao je uvodno Horvat.
Dr. Novinščak prokomentirao je izvješće o izvršenju gradskog proračuna za 2013. godinu, iznijevši konkretne brojke.
- Prošle godine prodali su gradskog zemljišta u vrijednosti 6,500.000 kuna. Sad su prodali i zgradu bivšeg Centra za socijalnu skrb, najavljuju prodaju zemljišta u Martanama. Dakle, rasprodaju obiteljsko srebro. Kapitalne investicije u prošloj su godini pale za 70 posto, Grad tvrtkama Čakom i Ekom duguje oko 4,500.000 kuna, u mjesne odbore uloženo je samo 40 posto od planiranog… Istodobno, iz proračuna je za „intelektualne usluge“ utrošeno 1,700.000 kuna, istaknuo je Novinščak. Smeta ga, kaže, i to što gradski čelnici govore da su uštedjeli.
- Nisu oni uštedjeli, već građani. U protekle 2 godine njima su porezi i naknade povećani za 15 posto, odnosno Grad je time pribavio 7,000.000 kuna. Izdvojio je i podatak da je izvršenje proračuna 2008. godine bilo 98,700.000 kuna, a prošle 92,900.000 kuna, zaključivši da „to nije razvojni proračun“. Novinščak je ustvrdio i da su projekti poput rekonstrukcije tržnice, skraćivanja vremena naplate parkinga i neki drugi - ideje HDZ-a te ujedno izrazio žaljenje što „ne koriste njihove resurse“, posebice dok je o razvoju gospodarstva riječ.
Svoj osvrt na kraju je nešto ublažio, okarakteriziravši ih kao „solidnu ekipu“ koja je, međutim, kako je naglasio, dosegla svoj limit.
Velimir Kelkedi

Samo 2 dana nakon konferencije za novinare HDZ-a, u četvrtak, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač odgovorio je na prozivke iz spomenute stranke.
- Moj tim i ja ipak radije vrijeme iskoristimo za konkretne poslove, no, kolege iz HDZ-a zamolili su nas da progovorimo o radu gradske uprave, tako da, htjeli - ne htjeli, ponovo moramo odraditi dio PR-a, kako je to lijepo rekao gospodin Horvat, započeo je s dozom ironije Kovač te nastavio u sličnome tonu:
- Zanimljivo je da upravo oni, u jeku donošenja presude za najveću aferu i krađu, ne samo u Hrvatskoj, nego na ovim prostorima, prozivaju i govore o poštenju, državnom novcu i investicijama, kad je upravo zbog njihove stranke i krađe dojučerašnjih kolega i šefova, kojih se sad odjednom svi odriču, ova zemlja zadužena milijardama kuna koje će još generacije i generacije otplaćivati. No, mi se nemamo vremena baviti zbrajanjem štete, nego ju moramo sanirati, a to i radimo, naglasio je.
Potom je podsjetio na veće gradske investicije koje su u planu, za koje su u HDZ-u ustvrdili da ih nema - Aglomeracija Čakovec (37,000.000 eura), EBRD program - kanalizacija dravski bazen (8,000.000 eura), sjeverna obilaznica grada Čakovca (200,000.000 kuna), pješačko-biciklistička staza Slemenice - Šenkovec (4,800.000 kuna), CWS Bocco (100 novozaposlenih osoba), izgradnja sportske dvorane OŠ Ivanovec (12,000.000 kuna) te, kako je rekao, brojne investicije prijavljene raznim ministarstvima i fondovima EU-a.
Osvrnuo se i na kritiku prodaje zgrade bivšeg Centra za socijalnu skrb, što su u HDZ-u nazvali rasprodajom obiteljskog srebra. Rekao je da će u toj zgradi privatni investitor urediti hotel te da će Čakovec tada konačno dobiti hotel kakav zaslužuje.
Oni manje sposobni pljuju po svemu
- Umjesto da se pozdrave nove investicije u gradu koje će pridonijeti turizmu i prosperitetu ovoga kraja, i tu nađu razloga za pljuvanje. Ali to je očito dio folklora onih manje sposobnih koji, pljujući po svemu i umanjujući vrijednost svega, nastoje prikriti svoju nesposobnost. To se i odražava na njihovom mišljenju da je prodaja zemljišta prodaja gradskog srebra, a ne prilika za razvoj te pokretanje novog investicijskog i razvojnog ciklusa na području grada, a isto tako i mogućnost otvaranja novih radnih mjesta. U Čakovcu je stvorena pozitivna klima za ulagače, o čemu govori i iskazan veliki interes za prodaju zemljišta u nedavno završenoj radnoj zoni Martane, napominje.
Plaće nisu elitističke
Komentirajući kritike o „elitističkim“ plaćama zaposlenika i dužnosnika u Gradu, gradonačenik je rekao da, prema Zakonu o plaćama, dopuštena masa plaća svih zaposlenika (zajedno s dužnosnicima) ne smije iznositi više od 20% u odnosu na propisanu osnovicu, odnosno vlastite prihode proračuna. Masa plaća Grada Čakovca isplaćena u 2013. godini iznosi 10,16% te osnovice. Ukupni trošak bruto plaće grada Čakovca u 2013. godini čini 8,3 posto u odnosu na ukupno ostvarene prihode i primitke u 2013., ili 9,04% u odnosu na realizirane rashode i izdatke.
- To je jedan od najnižih troškova u državi, i vrlo lako provjerljiv podatak. Samo što je gospodi iz HDZ-a lakše baratati paušalnim, neprovjerenim, a populistički vrlo primamljivim informacijama, bio je oštar Kovač.
Ukazao je i na ulaganja u „socijalu“ - sufinanciranje javne kuhinje, isplatu jednokratnih pomoći siromašnim građanima, naknadu za novorođeno dijete i drugo. Od novih projekata, najavio je da će Grad ovih dana siromašnim stanovnicima naselja Loka ustupiti zemljište uz njihovu zgradu, za poljoprivrednu obradu. Parcelu će zaorati te im nabaviti sjeme…
- Na konkretnim potezima i učinjenom građani će na izborima ocjenjivati nas, a oporbu na konkretnim prijedlozima. Nove perspektive naših sugrađana su, vjerujem, razlog zašto se svi mi - neki više, a neki manje uspješno, bavimo politikom, zaključio je.
V. Kelkedi

Izvor: 3073