Arhiva 10.12.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

GRADSKA VIJEĆNICA GRADA ČAKOVCA 15. prosinca od 11do 14sati - Besplatna pravna pomoć

Grad Čakovec uključio se u projekt vanjskih klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu. Pravna klinika jedinica je Pravnog fakulteta u okviru koje studenti viših godina građanima pružaju besplatnu pravnu pomoć.

 

Građani će pomoć moći dobiti u gradskoj vijećnici Grada Čakovca 15. prosinca od 11:00 do 14:00 sati.

 

Uokviru davanja besplatne pravne pomoći, studenti samostalno i kolektivno obrađuju primljene slučajeve pri čemu im savjetom po potrebi pomažu akademski mentori – suradnici, znanstveni asistenti i profesori. Klinika ima razvijen interni sustav kontrole kvalitete rezultata pa se ne treba plašiti nestručnosti. Klinika u prvom redu pruža pravne savjete, pomažući korisnicima da se snađu u pravnim problemima s kojima se suočavaju. Klinika može pomoći i u sastavljanju raznih pismena i podnesaka u upravnim i drugim postupcima, a u svom radu vodi se odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i Pravilnika o studiranju.

Studenti-kliničari pružaju besplatno pravno savjetovanje, zaprimaju stranke, preuzimaju dokumentaciju te daju opće pravne informacije. Za jednostavnije stvari odmah se daju usmene pravne informacije dok se složeniji slučajevi preuzimaju i rješavaju se u Zagrebačkoj pravnoj klinici kako bi bili provjereni i odobreni od mentora te se strankama izrađena pravna mišljenja uručuju poštom ili prilikom sljedećeg posjeta gradu u kojem su te stranke primljene.

 

Klinika se bavi isključivo predmetima koji se tiču područja u kojima je prepoznata potreba da se korisnicima pomogne. Posebne skupine osnovane su za: obiteljsko pravo i zaštitu djece, građansko pravo, zemljoknjižno pravo, zaštitu radnika, diskriminaciju, državljanstvo i azil, prava pacijenata, zaštitu žrtava i svjedoka kaznenih djela te pomoć u ovršnim postupcima.

 

Inače, klinika je osnovana u jesen 2010. godine, a za sada ima preko 3000 riješenih slučajeva. Njezin rad prepoznat je od medija i građana te postaje jedan od najvećih centara za pružanje besplatne pravne pomoći u Hrvatskoj. Projekt vanjskih klinika započet je u svibnju 2012. godine pod pokroviteljstvom Norveške ambasade, a prvi posjeti drugim gradovima ostvareni su krajem te godine.

Izvor: 3111