Arhiva 23.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Grah sa spaljenih polja već je skuplji od mesa!

Na večer je bolje ne gledati TV dnevnik(e). Ništa se dobro ne čuje, loše vijesti od jučer prate loše najave za sutra... Ponajviše je brige u sveopćoj krizi koja vlada – hoće li, uz sve što nas je snašlo – i cijene hrane u jesen, nakon (još jedne) katastrofalno sušne godine, krenuti u uzlaznu spiralu rasta.
Hoće, najavljuju svi koji se osjećaju pozvani reći nešto na tu temu, a zatim se takvo uvjerenje i argumentira:
U Međimurju župan Ivica Perhoč požuruje općine i gradove – napravite procjenu šteta od elementarnih nepogoda! Slavonci su već redom po svim županijama proglasili elementarnu nepogodu – sušu, a da se to učini u Međimurju, razloga je također više nego dovoljno.
I nad tom se činjenicom u jesen gradi uvjerenje da nas čeka val poskupljenja hrane. Seljaci nisu spremili dovoljno krme za stoku za zimu (jer nije narasla), ratarske i povrtlarske kulture namijenjene ljudskoj prehrani podbacile su sve redom i tamo gdje se iznimno puno uložilo u navodnjavanje, prihranu i zaštitu. Što nas čeka?
Prošećete li po čakovečkom – ili ma kojem drugom placu na kojem se prodaju povrće i voće – moguće je naići na nevjerojatne slike koje najvaljuju kako bi za kratko vrijeme mogle izlgedati te više cijene hrane.
Primjerice, mahunarke su stradale, što od suše, što od ptica koje su – kažu stručnjaci – u nedostatku vode (lokvi, bara, presahli su mali vodotoci) baš na mahunarkama pokljucale cvjetne pupove koji su za njih kakav-takav izvor tekućine.
Bila to istina ili ne, grah, primjerice, neizostavna namirnica naše kuhinje, s cijenom je otišao nebu pod oblake.
Na čakovečkom je placu cijena za kilogram neoljuštenog graha u mahuni 15 kuna, a za očišćen niski črešnjovec treba izbrojiti 30 kuna za kilogram! Neki ga čak nude i po 35 kuna!
Nek netko onda kaže da je grah hrana za sirotinju! Nije više, jer na istom našem placu, u mesnicama je jeftinije kupiti kilu mesa - pilećeg (za cijelog piceka) po 23,99 kuna, a na akciji Vajda svinjski but bez kosti prodaje po 34 kune. Želite li ribu, smrznuta skuša je po 28 kuna.
No, ne treba se nadati ni da će cijene mesa ostati na tim razinama. Mato Brlošić, novoizabran predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, objavljuje: ljudi daju stoku na klanje, boje se zime, nemaju je čime prehraniti, kolje se sve – od tovne stoke (svinja, junadi) do krava i koza muzara... Slijedi pitanje: kad se pokolje to što je na seljačkim gospodarstvima, čije će se meso prodavati i po kojoj cijeni?
Marijan Belčić

Izvor: 2991