Arhiva 19.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Lesar: Za Međimurje nitko ne mari!

GRANIČNI SPOR SA SLOVENIJOM

Kao što sam u Saboru glasovao protiv davanja prethodne suglasnosti predsjednici Vlade Jadranki Kosor da sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom potpiše sporazum o arbitraži o graničnom sporu, tako već sada najavljujem da ću glasovati i protiv tog sporazuma kada on dođe na ratifikaciju u Sabor - rekao je saborski zastupnik Dragutin Lesar na konferenciji za novinare održanoj proteklog utorka.
- Ovaj sporazum je ugovor o granici i to proizlazi iz činjenice da je u sporazumu upisano da obje strane u sporu unaprijed prihvaćaju odluku Arbitražnog suda kao konačnu odluku. Ono što će prosuditi Arbitražni sud konačno je rješenje i nitko nema ni pravo žalbe niti se njihov pravorijek razmatra ili se o njemu odlučuje, bilo u Sloveniji, bilo u Hrvatskoj. Za usvajanje ovakvog akta u Sa-boru su potrebne dvije trećine glasova, ali isto tako - prema postojećem Ustavu, Sabor na ovakvu temu može raspisati referendum. Smatram da bi iz političkih razloga u Hrvatskoj morao biti raspisan referendum prije ratifikacije u Saboru, rekao je Lesar.
Lesar smatra da potpisivanjem ugovora Hrvatski sabor dio svojih ovlasti koje crpi iz Ustava prenosi na međunarodno tijelo. Isključivo pravo Hrvatskog sabora tako se prenosi na međunarodno tijelo iako niti jedan političar u Hrvatskoj, niti jedna politička elita, nema mandat da bez referenduma o tome odlučuje.
Na pitanje jesu li postojale i druge mogućnosti osim arbitraže Lesar odgovara da jesu, ali da ih je svojim djelovanjem uništio Ivo Sanader.
- Prva mogućnost bio je Međunarodni sud pravde u Hagu i Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu. Ucjenu Slovenije i blokiranje pregovora Sanader je pokušao rješavati lobiranjem po Europi, što se pokazalo potpuno neuspješno. Europa je bespomoćno gledala kako nas Slovenija ucjenjuje. Smatram da je nacionalni interes ući u EU, ali to nije jedini interes, nego jedan od nacionalnih interesa, a pristupanje arbitraži ne daje sigurnost da će Hrvatska ući u EU jer svi rokovi iz sporazuma počinju teći otkada Hrvatska potpiše pretpristupni ugovor. Potpisom pretpristupnog ugovora Hrvatskla ne postaje članica EU jer iza toga slijedi ratifikacija koju mora obaviti svih 27 članica. Slovenija tada ponovo može odugovlačiti s ratifikacijom. Niti novi “europski ustav” (Lisabonski ugovor) nema u sebi rješenje za takvo ponašanje jedne od članica.
Hrvatska politička elita ne vjeruje
svojim građanima?
- Svi kažu da je ovo najbolje rješenje i da postoji mali rizik. Pretpostavimo da arbitraža odluči da Slovenci ne dobiju “dimnjak” na otvoreno more, pretpostavimo da će arbitraža odrediti granicu prema stanju od 25. lipnja 1991. godine, ali ako samo kod Hotize, ili Štrigove... dođe do promjene granične crte, to je promjena državne granice. Slovenija je donijela odluku o referendumu prije ratifikacije ovog sporazuma u slovenskom parlamentu.
Znači li to da su građani Slovenije vredniji i da slovenska politička elita svojim građanima vjeruje, a Hrvatska politička elita poziva se na volju građana samo kada su izbori i kada ih nagovara da glasuju upravo za njih. Ušli smo u NATO bez referenduma, mijenjamo Ustav bez referenduma, ovaj sporazum žele usvojiti bez refernduma, a za referendum za ulazak u EU mijenjaju se pravila, tako da na njemu neće odlučivati većina nego manjina. Dovoljna će biti odluka 25 posto birača da se smatra kako je Hrvatska ušla u EU. Ove karte donio sam kako biste ih za četiri, pet godina, kada arbitraža bude završena, mogli usporediti. Pospremite ih u arhivu, čuvajte i sačekajmo zajedno odluku arbitraže. Usporedbom nove granične crte i ovih triju karata moći ćemo ocijeniti je li arbitraža odlučila pravedno, jesu li arbitri bili pravedni i imamo li razloga za zadovoljstvo, rekao je Lesar.
V.Trstenjak

„Dimnjak“ važniji od Međimurja?
U raspravi u Saboru svi su govorili samo o moru, samo o Savudrijskoj vali, samo o “dimnjaku”. Vrijeđalo me kao Međimurca što nitko nije spomenuo da je najduži teritorijalni spor sa Slovenijom upravo na području Međimurja. To je točka na kojoj znamo slovenske službene stavove i njihov službeni prijedlog za promjenu granične crte. Ali to u Saboru nikoga nije smetalo. (vt)

Izvor: 2847