Arhiva 07.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Grivec na čelu međimurskog HSLS-a

Nakon svih raskola, nesretnih koalicija i slabih izbornih rezultata, HSLS je na državnoj razini postao neuvjerljiva stranka slabog rejtinga kojoj je izborni prag problem.
No, HSLS je u Međimurju uspio bolje od drugih amortizirati negativne trendove, pa je po rezultatima postignutim na posljednjim lokalnim izborima najbolja županijska organizacija HSLS-a. Ovo je osnovna ocjena aktivnosti i položaja županijske organizacije HSLS-a što ju je njen predsjednik Josip Grivec dao u izvješću o radu u proteklom mandatnom razdoblju koje je podnio skupštini održanoj u subotu (4. studenoga) u Čakovcu. Grivec je podsjetio da je parlamentarnim izborima HSLS u 3. izbornoj jedinici prešao izborni prag zahvaljujući prvenstveno marljivom radu članova s ovog područja i izrazio nezadovoljstvo onima koji su napustili stranku vodeći računa isključivo o svojim uskim interesima, kako je rekao. Za dobiven mandat bili su potrebni rad i zalaganje članova stranke, pa ga je u slučaju izaska iz nje etično stranci staviti na raspolaganje, istaknuo je. Osvrnuo se i na rezultat stranke na prošlim lokalnim izborima:
- Nismo najzadovoljniji, ali je rezultat bolji nego bilo koje druge županijske organizacije. U Županiji s koalicijskim partnerima nismo uspjeli dobiti dovoljnu potporu biračkog tijela iako smo imali izvrstan program i kvalitetne ljude. U nekim općinama i gradovima prošli smo izvrsno, ali u nekima slabije. Već tradicionalno, izvrstan rezultat postižemo u Svetom Martinu i Donjem Vidovcu u kojima su naši načelnici izabrani u prvom krugu. Ponovo smo dobili gradonačelnika u Murskom Središću i načelnika u Selnici. Ulaskom novih članova i rastom stranke na nacionalnoj razini, HSLS će ojačati i u drugim sredinama.
Grivec je podsjetio i da je na unutarstranačkim izborima pred godinu dana Međimurje po prvi put imalo izglednog kandidata, Dražena Bregleca, ali je za predsjednika u samoj završnici izabran Darinko Kosor:
- Navijao sam za našeg kandidata, ali je činjenica da je Darinko Kosor odličan izbor te stranka nakon višegodišnje stagnacije ponovo postaje onaj HSLS u koji sam se učlanio daleke 1990. godine. Želim istaknuti dobru suradnju sa središnjicom i uvažavanje naših prijedloga i stavova. Nacionalna politička scena podijelila se na blokove pod vodstvom HDZ-a i SDP-a koji su imali priliku upravljati zemljom i nisu se baš iskazali, dodao je Grivec. HSLS se nije priklonio nijednom bloku i jedini nudi alternativu, spremnost na potrebne rezove. Na kraju je zahvalio stranačkim prijateljima jer oni koji su ostali članovi, usprkos svim raskolima i problemima, mogu biti ponosni, kako je rekao, što je HSLS u Međimurju ostavio visoke demokratske dosege, upravljao pošteno, kvalitetno i bez repova. Posebno je zahvalio Branku Levačiću, županu u dva mandata, i gradonačelnicima i načelnicima iz redova stranke jer su zaboravili osobne interese, a stranačke stavili u tko zna koji plan i djelovali za opće dobro, u interesu svojih sredina. Hrvatska treba ovakav HSLS, Međimurje treba HSLS i vrijeme je za naš ponovni uzlet, zaključio je.
Skupština je bila izborna, za predsjednika u razdoblju od sljedeće četiri godine ponovo je izabran Josip Grivec, kao jedini kandidat. Izabrano je i petero potpredsjednika: Franjo Makovec (Sveti Martin), Dražen Vidović (Strahoninec), Renato Slaviček (Čakovec), Josip Petković (Gornji Mihaljevec) i Klaudija Perhoč (Šenkovec). Dužnost tajnika obavljat će Dražen Blažeka. (Čakovec).
Dražen Kovač

D. KOSOR:

Očito je da je HSLS tu ostavio traga

Izbornoj skupštini HSLS-a Međimurja prisustvovao je i predsjednik stranke Darinko Kosor. U svojoj ocjeni stanja i perspektiva stranke u Međimurju rekao je:
- Uvjeren sam da će na sljedećim izborima HSLS u 3. izbornoj jedinici opet dobiti zastupnika, a na lokalnima ostvariti puno bolje rezultate nego na prošlim. Vjerujem u danas izabran tim, a imamo i kvalitetnog predsjednika i zato vjerujem da će se vratiti slava koju je HSLS ovdje imao. I predstavnici drugih stranaka priznaju nam da je župan Levačić dobro radio, a to je rijetkost na političkoj sceni. Očito je da je HSLS ostavio traga u svoja dva mandata u Županiji, pa će građani, vjerojatno razočarani vođenjem Županije i Grada Čakovca, na idućim izborima podržati HSLS. Na sljedećim parlamentarnim izborima izaći ćemo samostalno, a i u lokalnim, u većem dijelu općina i županija. Za svaku je stranku najbolje da tako izmjeri podršku. Uvjeren sam da će građani to prepoznati kao hrabar potez i da će nam na svim razinama dati veću podršku no posljednjih nekoliko godina.

Izvor: 2902