Arhiva 03.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

GROBLJE PROHUJALO S VIHOROM

HOĆE LI GRAD PRELOG NADOKNADITI ŠTETU NANESENU ŽIDOVIMA IZ PROŠLOSTI SVOG GRADA?

Još sedamdesetih godina s preloškog su groblja uklonjene grobnice Židova koje su se nalazile na mjestu današnje mrtvačnice i njezinog okoliša. Dio posmrtnih ostataka je ekshumiran, a dio je jednostavno - prohujao s vihorom nečije odluke. Nestalo je 60-ak nadgrobnih spomenika koji su u svojoj simbolici trebali odjekivati budućnošću.
Preloški župnik Antun Hoblaj pokrenuo je inicijativu da se na preloškom groblju postavi spomen-obilježje Židovima koji su dio prošlosti ovog kraja:
- Prelog ima dugu i lijepu prošlost kojoj su Židovi dali svoj značajan doprinos i zato mi je žao što spomen-obilježja nema. Židovski dio groblja nije nestao u ratu niti su nepoznati oni koji su odredili njegovo nestajanje, no nije cilj ukazati na krivca, već bi bilo moralno i ljudski da se spomen-obilježje postavi. U to svakako treba uključiti Židovsku općinu Čakovec te unutar projekta sanacije kapure koji je u pripremi razmotriti moguća rješenja - rekao nam je župnik Župe sv. Jakoba A. Hoblaj.
BUGARI SVOJE ODNIJELI KUĆI
Tajnik preloške Turističke zajednice Ivan Gradečak sjeća se događaja iz 60. godina prošlog stoljeća, kada je dio preloškog groblja na kojem su bili pokopani bugarski vojnici pohodila rodbina poginulih. Posmrtni ostaci su ekshumirani i prevezeni u domovinu pokojnika.
- Bio sam dijete i sjećam se da je ta ekshumacija na tzv. “bugarskom groblju” bila neobičan i zanimljiv događaj za ljude ovog kraja. Što se židovskog groblja tiče, pamtim monumentalne nadgrobne spomenike koji su izgradnjom kapure nestali.
VRIJEME NOVIH
SPOMENIKA
U Gradu Prelogu stiglo je vrijeme novih spomenika: nakon postavljanja “dravskog vira” kod Otoka, spomen-obilježja utopljenicima iz Preloga, čije je podizanje također inicirao župnik Hoblaj, građani su izrazili želju da se u Prelogu postavi i spomenik znamenitom sugrađaninu Ivanu Glavini, široj javnosti poznatom kao autoru besmrtne pjesme Trsek.
- Nećemo se oglušiti na inicijativu građana za postavljenjem spomenika Ivanu Glavini i to jest jedan od budućih zadataka ovog gradskog čelništva. Što se tiče spomen-obilježja Židovima našeg kraja, vodimo se mišlju da bi najbolje rješenje bilo obilježja ugraditi u projekt obnavljanja mrtvačnice, koji je pred nama. No, ove godine, zbog krizne situacije, financirat će se i pripremiti projektna dokumentacija. Sredstava nedostaje, a mi smo jedna od rijetkih gradskih uprava koje nisu uvele prirez. Zasada ni ne namjeravamo, kako ne bismo dodatno opteretili naše građane, no to istovremeno znači da će se realizacija mnogih projekata (pa i ovog) kretati sporije. Kad govorimo o spomenicima, odljev Bezeredijevog spomenika palim borcima ovog ćemo proljeća postaviti na novoj lokaciji - rekao nam je gradonačelnik Preloga Dragutin Glavina.
Predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal, dr. med., potvrdio nam je da je upoznat s činjenicom da je inicijativa za postavljanjem spomen-obilježja Židovima preloškog kraja zaživjela te pozdravlja svaki daljnji korak prema realizaciji. U publikacijama koje nam je doktor Pal dostavio, kroz brojke i događaje je vidljivo kolik su trag Židovi ostavili i u Prelogu. Godine 1857. u Prelogu je bilo 16 Židova, a 1930. godine od 4.400 stanovnika Preloga, Židova je 21. U vrijeme najvećeg zabilježenog broja Židova u Međimurju (80. godina XIX. stoljeća) donjomeđimurski Židovi pokrenuli su inicijativu za osnivanje židovske općine sa sjedištem u Prelogu. U listu Medjimurje od 22. svibnja 1898. o tome piše: “Iz Priloka nam pišeju da budu tam židovsku cirkvu zidali, ar vu Dolnjem - Medjimurju nema židovske cirkve. Zbog toga pitanja budu 24-ga o.m. vu Priloku spravišće držali.” (izvor Židovi u Međimurju, Vladimir Kalšan, 2006.).
Židovsko groblje u Prelogu spominje se i u knjizi Dva stoljeća povijesti i kulture Židova u Zagrebu i Hrvatskoj (prilog V. Kapuna i Đ. Pala) iz 1998. godine.
Željka Drljić

Izvor: 2862