Arhiva 19.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Groznica zapadnog Nila u Međimurju

U srijedu je iz Zagreba Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije stigla potvrda da je krvni uzorak uzet od pacijentice iz našeg kraja, serološki pozitivan na virus zapadnog Nila koji uzrokuje istoimenu bolest (groznicu zapadnog Nila). Od ravnateljice ZZJZ-a Marine Payerl - Pal, dr. med., saznajemo da je riječ o ženi, starije životne dobi, koja je hospitalizirana s teškom kliničkom slikom (povišenom temperaturom, te slikom infekcije centralnog živčanog sustava). Pacijentica se u potpunosti oporavila te je otpuštena kući.
- Jedanaest potvrđenih slučajava obolijevanja građana od groznice zapadnog Nila u Hrvatskoj, uzrokovane istoimenim virusom, pokrenulo je niz mjera u cijeloj zemlji te su i naši epidemiolozi tijekom ljeta poslali upute vezane uz postupke pri sumnji na ovu bolest u sve ordinacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te po bolničkim odjelima. Pacijentima za koje se sumnja na infekciju ovim uzročnikom se uzima serum te šalje u Zagreb gdje se složenim postupcima pokušava dokazati uzročnik. Ovom potvrdom, danas pristiglom iz Zagreba, evidentiramo prvi slučaj obolijevanja od groznice zapadnog Nila na području naše županije - rekla nam je 11. rujna doktorica Payerl - Pal.
Nema mjesta panici
Virus groznice zapadnog Nila je liječnicima poznat od 1937. godine, a prvi slučajevi obolijevanja u našoj zemlji su zabilježeni 2012. godine u istočnoj Hrvatskoj. Prirodni rezervoar i domaćin virusa zapadnog Nila su ptice, no za prijenos (na ljude i životinje) je potreban vektor - u ovom slučaju komarac! Nije zabilježen prijenos s čovjeka na čovjeka ili sa životinje na čovjeka, piše u pojašnjenjima na web stranicama međimurskog Zavoda za javno zdravstvo.
Stručnjaci ističu da u većini slučajeva bolest prođe
nezapaženo, a samo u iznimno rijetkim slučajevima se može razviti teška klinička slika sa zahvaćenošću središnjeg živčanog sustava (simptomi od zakočenosti vrata do poremećaja svijesti). Dvadesetak posto zaraženih razvija smetnje nalik na gripu (povišena temperatura, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, te, eventualno, proljev i osip). Umor može trajati tjednima. Za usporedbu, 80-tak posto oboljelih nikad ni ne sazna da su bili zaraženi ovim virusom. I pacijentica iz Međimurja se oporavila bez posljedica, iako je razvila težu kliničku sliku bolesti.
Ne postoji cjepivo protiv ovog uzročnika niti ima specifičnog lijeka, zato liječnici savjetuju da se ne trči u apoteke po “spasonosan” lijek - jer takav ne postoji.
Briga lokalne zajednice
- Ovo je primjer u kojem se zrcali važnost brige lokalne zajednice. Najbolja preventiva protiv ove bolesti jest dezinsekcija, odnosno uništavanje komaraca. Blagovremeno smo, i ove godine, dali prijedlog plana i programa provedbe dezinsekcije svim međimurskim jedinicama lokalne samouprave. Njihova je dužnost da taj program i provedu. Nema mjesta panici, ali ima oprezu i svjesnosti, zato su stručnjaci Zavoda na raspolaganju javnosti za tumačenja i savjete - ističe Marina Payerl - Pal, dr. med.
Željka Drljić

Izvor: 3047