Arhiva 02.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Haixu Zlatna kuna, radnicima stega?

Tvrtka Haix obuća iz Male Subotice ovogodišnji je dobitnik Zlatne kune Županijske komore Čakovec HGK za najuspješniju veliku tvrtku u Međimurju (u kategoriji tvrtki srednje veličine Zlatna kuna dodijeljena je uspješnom macinečkom poduzeću Centrometal, a među malim tvrtkama ova je nagrada otišla u Prelog, u tvrtku Šestan-Busch).
Haix obuća svojevremeno je donijela veliko veselje u Općinu M. Subotica zbog značajnog zapošljavanja, a vodstvo ove jedinice lokalne samouprave Nijemce je dočekalo kao osloboditelje te su se svojski potrudili da im pomognu - da se što bolje snađu u novoj sredini. U vrijeme u kojem je Haix obuća izabrana za nagradu našem se uredništvu požalila nekolicina radnika tvrtke zbog aktualnog značajnog smanjenja plaća, pretjerane stege te zabrane učlanjivanja u sindikat. Na crnoj sindikalnoj listi “socijalno i društveno neodgovornih poduzeća” zbog zabrane sindikalnog organiziranja radnika Haix se našao još u vrijeme dok su poslovali u Čakovcu, kao “podstanari” Jelena. Spomenuta crna lista objavljena je u glasilu Sindikalna akcija 2007. godine.
Članica uprave Haix obuće Suzana Mlinarić smatra da se u tvrtki njeguje socijalno i društveno odgovoran odnos prema radniku:
- Svake dvije godine tajnim glasanjem radnici biraju svoje predstavnike, odnosno glasnogovornike koji ih zastupaju kod poslodavca. Sada su glasnogovornicima dane još veće ovlasti nego ranije i oni aktivno sudjeluju u odlukama uprave, čak i kad je riječ o najdelikatnijim pitanjima poput otkaza, na primjer.
Sindikalnog organiziranja kod nas nema, ali među radnicima bilježimo vrlo pozitivan odjek na ovakav oblik komunikacije s poslodavcem koji im omogućava efikasno rješavanje svih problema i pitanja unutar tvrtke - kaže Suzana Mlinarić. Županijski povjerenik Samostalnih sindikata Hrvatske Franjo Veble potvrđuje da i na ovu adresu pristižu apeli i pritužbe radnika Haixa čiji identitet u sindikatu štite kako ne bi dobili otkaz:
- Radnici Haixa nisu sindikalno organizirani, a o određenim problemima vezanim uz kršenje radničkih prava smo i mi obaviješteni. U tvrkama u kojima sindikalno organiziranje nije dobrodošlo nitko iz uprava to neće reći javno, već nam praksa pokazuje da se primjenjuju metode ucjenjivanja i zastrašivanja otkazima te se organiziraju tzv. radnička vijeća koja sa sindikatom nemaju nikakve veze, a time ni s mogućnošću ostvarivanja materijalnih prava. Šteta je što se (i) u nagrađivanim tvrtkama ne poštuju pozitivni propisi Republike Hrvatske - komentira Franjo Veble.
KUNE I KLOPKE
Od naših čitatelja saznajemo da se neljudski ultimatumi poslodavaca šire poput epidemije. Iz uprave jednog stranog trgovačkog lanca pri sklapanju ugovora u Čakovcu od radnica su tražili da POTPIŠU da neće zatrudnjeti narednih 5 godina! Klopke nalik na ovu vrebaju posvuda i civilizacijski nas vraćaju stoljećima unazad. Radnici su nemoćni jer su ikakav posao i loš poslodavac bolji ni od kakvog. A u Komori se “kune zlatice i dalje nekontrolirano razmnožavaju”.
Željka Drljić

Izvor: 2949