Arhiva 19.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

HDZ i Darinka Krička uništavaju međimurski tekstil!

Nakon što je pet sindikalistica i predstavnica Radničkog vijeća, na čelu s glavnom sindikalnom povjerenicom u MTČ Tvornici čarapa dobilo izvanredne otkaze zbog ankete o pokretanju stečaja, Uprava na čelu s Ivanom Krajačićem prikupila je 249 potpisa radnika (od 274, koliko ih je u tom trenutku bilo na spisku) koji su se izjasnili protiv inicijative Sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske.
Prikupljanje potpisa od strane Uprave, Sindikat TOKG-a prepoznao je kao novi mobing nad radnicima jer se radnicima prilikom prikupljanja potpisa navodno prijetilo otkazom. Svjetlana Šokčević, predsjednica TOKG-a, zbog toga je podnijela dopunu kaznene prijave protiv direktora Ivana Krajačića. Na “panično sazvanoj” konferenciji za novinare proteklog su se utorka čule teške riječi na račun Uprave Čaraparije. Šokčević je najprije prozvala  konkurentski sindikat u Čarapariji, Samostalni sindikat TOKG-a koji djeluje unutar Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, iz kojeg je Sindikat TOKG-a nakon burnih razmimoilaženja izašao.
Naime, sindikalni povjerenik Radovan Leskovar i njegov samostalni sindikat TOKG-a pokušali su prikupiti potpise protiv inicijative za pokretanje stečaja, ali ljudima je očito dosta i jednog i drugog sindikata, pa se u cijelu priču uključio i direktor.
- Naš predstavnik Krešimir Sever (čelna osoba Hrvatskih nezavisnih sindikata, op.nov.) u ovom se trenutku nalazi kod predsjednika Ive Josipovića i upozorit će predsjednika o zbivanjima u Čarapariji, Meisu, ali i drugim tvrtkama, a ja ću se obratiti Jadranki Kosor, ali ne toliko kao predsjednici Vlade, već kao predsjedici HDZ-a, rekla je Šokčević.
- Unatrag nekoliko godina, nastavila je Šokčević, Darinka Krička tvrdi da sve njezine poteze prati HDZ i da su odobreni od strane HDZ-a, posebno vezano uz Čateks. (MTČ Tvornica čarapa je najveći pojedinačni vlasnik Čateksa, op.nov.). Pitat ću gospođu Kosor koji su interesi HDZ-a da na ovakav način krčmi po međimurskim tvrtkama. Tim više što mi je osobno Kosor rekla da joj je izuzetno žao 24 tisuće ljudi koji rade u ovim sektorima.
Podnijet ću dopunu kaznene prijave i protiv MTČ Tvornice čarapa i direktora Krajačića jer da bi poslodavac dao izvanredni otkaz tako da kaže ljudima da za 15 minuta nestanu iz tvornice, to je čin bez presedana u povijesti radnog prava Hrvatske.
Svjetlana Šokčević, predsjednica TOKG-a, zbog mobinga je podnijela dopunu kaznene prijave protiv direktora Krajačića.
- Ove radnice koje su dobile otkaz imaju pravo raditi u tvornici tako dugo dok Krajačić ne dobije pravomoćnu sudsku presudu koja mu dopušta izreći ovakav otkaz.
Sindikalnim povjerenicima i članovima Radničkog vijeća otkaz se može dati jedino na temelju pravomoćne sudske odluke. Također ću dopuniti prijavu i dokazima prema kojima se radnicima uskraćuje plaća za navodni treći stup mirovinskog osiguranja, a osiguratelju se ne uplaćuje ništa.
Predsjednica TOKG-a također se osvrnula i na odlazak sindikalne povjerenice u mirovinu, u MTČ-u Prelog, kada je Darinka Krička izjavila da bi bilo dobro da u “tvornicu dođe Franjo Veblek” (povjerenik SSSH-a, op. nov.), upisati ljude u svoj sindikat i da TOKG prestane djelovati i u Prelogu. “Mržnju” menadžmenta Čaraparije prema TOKG-u Šokčević je objasnila svojevremenim (ne)dobivanjem državne potpore koju je Ministarstvo uskratilo Čarapariji, nakon uočenih propusta oko (ne)plaćanja poreznih davanja. Kaznenu prijavu Šokčević je podnijela protiv tadašnjeg ministra Damira Polančeca, i svih njegovih suradnika, koji je ukinuo praksu TOKG-a da objavljuje “crne liste” onih poduzeća koja ne plaćaju poreze. Polančec je bez ikakve veze s natječajnom dokumentacijom i prijavljenim projektima podijelio državne potpore.
- Sva strahota “Polančecovih potpora” otkrila se naknadno, iz jedne analize Ekonomskog instituta, tvrdi Šokčević. Upitana hoće li Sindikat TOKG-a i dalje inzistirati na stečaju, Šokčević je odgovorila da neće, pa se stekao dojam kako je pokretanje “akcije stečaj” ipak bilo preradikalno i ishitreno. Pet radnica zbog toga je dobilo otkaz. Na konferenciji su, uz Šokčević, bile otpuštene radnice, regionalni povjerenik Savo Šmitran i potpredsjednik TOKG-a Nenad Leček. 
V.Trstenjak

Franjo Veble: SSSH nije toaletni papir
 Regionalni povjerenik SSSH-a Franjo Veble rekao je da nema nikakve veze s Čaraparijom, odnosno s Darinkom Kričkom.
- Samostalni sindikat TOKG-a udružen je u SSSH, pa mu SSSH pruža logističku podršku. Prema mojim informacijama, nije bilo pritisaka Uprave kod skupljanja potpisa protiv stečaja. To što mi se sada imputira da “sam si jako dobar” s Darinkom Kričkom čista je laž. Dosta mi je da jedna fakultetski obrazovana kao što je Svjetlana Šokčević svako malo iz Zagreba  dolazi Međimurje i da “kljuca” naše Međimurce, kao da smo mi maloumni, a ona bogom dana, i kao da je ne znam koliko pomogla našem tekstilu. Pitam što je pomogla? Radi se jedino o njezinoj promidžbi. Žao mi je otpuštenih radnica, imam osjećaj da su žrtvovane, a nije mi jasno zašto u prikupljanje potpisa Šokčević nije poslala svog regionalca, nego te jadne žene koje su ostale bez posla. Sad je javno pozivam neka TOKG plaća plaću koju su dobivale, do okončanja sudskog postupka. Niti ja, a niti SSSH i sindikati udruženi u Savez  nisu WC papir da si svaka šuša kad se sjeti pokuša njime obrizati guzicu, rekao je Veble. (vt)

Krajačić: Ovakvi zahtjevi štete i tvrtki i radnicima
Direktor Ivan Krajačić šturo se oglasio izjavom kojom se 249 radnika svojim potpisima distanciralo od izjava i akcija koje provodi Sinikat TOKG-a. U izjavi stoji: “Mi, radnici MTČ Tvornice čarapa d.d. Čakovec, izjavljujemo da se distanciramo od svih izjava i akcija koje provodi Sindikat TOKG-a i regionalni koordinator Savo Šmitran te ovim putem obavještavamo međimursku javnost da navedeni postupci nisu želja niti interes radnika MTČ Tvornice čarapa.” Krajačić nam nije želio dati službenu izjavu, ali je zanijekao bilo kakav pritisak na radnike kod potpisivanja izjave. Na pitanje hoće li vratiti otpuštene radnice na posao, rekao je da će o tome odlučiti sud.
- Nedavno smo zbog gospodarske situacije izgubili dva značajna ino kupca, ali smo zadržali sve zaposlene, pa i na uštrb vlastitih gubitaka, a  ja kao direktor dužan sam štititi tvrtku. Zahtjevi za pokretanje stečaja u trenutku u kojem postoje naznake oporavka samo nam mogu štetiti, rekao je Krajačić. (vt)

Izvor: 2886