Arhiva 29.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

HDZ i HSLS: Čakovec je pred bankrotom!

Zajedničku konferenciju za novinare u Gradskom vijeću Čakovca sazvali su vijećnici Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske socijalno liberalne stranke, kako bi javnosti predstavili svoje viđenje trenutnih proračunskih prilika u Gradu.
O toj su temi govorili Vedran Mikulić, predsjednik GO-a HDZ-a Čakovca, Željko Jakopec, vijećnik HDZ-a, i Renato Slaviček, predsjednik čakovečkog ogranka HSLS-a, a svoj je prilog raspravi dala i saborska zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak.
U uvodnom obraćanju novinarima V. Mikulić iznio je aktualne gradske brojke i otvorio žestoku kritiku na račun gradonačelnik Branka Šalamona:
- Galopirajuće zaduženje ukazuje da Grad Čakovec ide u bankrot, prošlogodišnji gubitak je 9,333.622 kuna, ovogodišnji u prvih 6 mjeseci čak 5,042.629 kuna, Grad je u minusu 14,376.251 kuna!
To galopirajuće zaduživanje znači da se iduće godine zbog ovakvog gospodarenja neće moći investirati ni razvijati, dakle - zbog neracionalnog trošenja i nesposobnosti gradske vlasti. Nitko od nas ne želi da se ne investira, ali se investicije moraju uskladiti s mogućnostima, odrediti prioritete, manje bitne investicije ostaviti za bolja vremena... Gradonačelnik predviđa rebalans u rujnu, a nema jasnu strategiju za smanjene rashoda i povećanje prihoda. O tome smo trebali raspravljati na gradskom vijeću...
R. Slaviček iz HSLS-a ocjenjuje da izjavom - građani ne pitaju kolik je minus na računu, nego pitaju što je napravljeno - gradonačelnik omalovažava i podcjenjuje građane:
- Građani Čakovca vrlo dobro znaju kako se gospodari u svojoj kući, kako štedi svaka kuna, ali gradonačelnik ne zna jer se minus na računu debelo crveni, a nije ništa posebno napravljeno. Ali zato gradonačelnik donosi odluke koje nisu njegova nadležnost (povećanje cijene vode, odlučivanje o cijeni priključaka, povrati uplaćenih jamčevina i sl.), a kad nešto pitamo, izjavljuje da mu ne treba oporba jer ionako ima dovoljno ruku u Vijeću, naravno - poslušnih i šutljivih. Minus veći od 14 milijuna kuna zapravo daje pravu sliku rada, odnosno nerada gradonačelnika, njegovo polugodišnje izvješće o radu zapravo je zabavno štivo za čitanje na plaži!
Široko ekipirana Gradska uprava samoj je sebi svrha. Od 50 milijuna kuna ukupnog prihoda, Grad - da ima samo jednog zaposlenog – bi uprihodio preko 90% tog novca jer prihod nije rezultat rada gradske uprave, već porez i prirez na dohodak, porezi na korištenje javnih površina, na promet nekretnina, na potrošnju, porez na dobit, takse, naknada za deponij, parkiranje, komunalna naknada, komunalni i vodni doprinos...
Zato s druge strane jaka gradska ekipa troši i više nego se uplati u blagajnu. Umjesto da svojim radom blagajnu pune novcem s razine države, EU fondova i izravnom prodajom nekretnina krajnjem korisniku, zemljišta se prodaju po početnim cijenama, pa ih onda ti kupci po troduplim cijenama preprodaju za gradnju trgovačkih lanaca. Tako se zarađuje novac, ali na štetu gradskog proračuna.
Nadamo se da će gradonačelnik iskoristiti ljetnu stanku da stane s nerazumnom praksom i zajedno s gradskom ekipom za prvu jesensku sjednicu pripremiti realan rebalans proračuna kojim će nastali minus do kraja godine barem zadržati na sadašnjem nivou.
M.Belčić

ŽELJKO
JAKOPEC:
Revizija sve govori
Vijećnik HDZ-a u GV-u Grada Čakovca Željko Jakopec pokazao je kolika je razlika već u fizičkom obujmu informacije koju su o reviziji poslovanja Grada imali vijećnici i cjelovitog dokumenta:
- Evo, na samo pet-šest stranica dobili smo informacije o reviziji, pa smo od Šime Krasić morali zatražiti cjelovito izvješće. Podebelo je to štivo, dvadesetak je ozbiljnih primjedbi, među njima se petnestak odnosi na javne nabave...

SUNČANA GLAVAK:
Ne trebamo dopisnog gradonačelnika
- HDZ je želio biti konstruktivna oporba, ali uz bahatost SDP-a i despotski model upravljanja, to nije moguće. Pitam se kad je Branko Šalamon na radnom mjestu za koje prima pristojnu plaću? Može li se biti dopisni gradonačelnik? Ako može, onda moramo raspisati izbore za dopisnog gradonačelnika. HDZ ne misli dopustiti scenarij propasti grada, tjeranje poduzetnika u druge sredine jer nemamo nijedne zone za poduzetnike – rekla je, između ostalog, saborska zastupnica Sunčana Glavak.

Izvor: 2883