Arhiva 02.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

HDZ: Obračun s ljudima Sunčane Glavak

Osim “samovoljom SDP-ove vlasti”, sazivači konferencije za novinare bavili su se i prošlotjednim nastupom profesora Ivana Pranjića u listu Međimurje. Tom je prilikom predsjednik ŽO-a HDZ-a Darko Horvat izgleda pobrkao lončiće i izgubio kompas, pa naše novine optužio, za, u najmanju ruku, nekorektnost prema profesoru Pranjiću i HDZ-u. Nije prvi put, ali ovaj put je pozadina, čini se, bila skretanje pozornosti s događanja u čakovečkom ogranku HDZ-a koji je nakon ostavke Sunčane Glavak i izbora Josipa Horvata doslovno “razjuren”. Za povjerenika, koji u idućih šest mjeseci mora stvari dovesti u red, postavljen je ugledni HDZ-vac Marijan Ramušćak. Što se tiče profesora Pranjića i, unatoč njegovim teškim riječima na račun HDZ-a, Horvat ga se ne želi odreći, pa je najavio razgovor sa “svojim prijateljem koji je još uvijek član HDZ-a”.
Bez obzira na pokušaj da se ovom (ne)bitnom temom skrene pozornost, ipak su u prvi plan isplivali sukobi unutar samog HDZ-a, a posebno čakovečkog ogranka. I dok je raspuštanje nekoliko HDZ-ovih općinskih organizacija zbog loših izbornih rezultata očekivani slijed događanja, stvari nisu bile tako jednostavne unutar najjačeg ogranka, Gradskog ogranka Čakovec, na čijem je čelu do jučer bila Sunčana Glavak. Prema sudioniku sastanka, novopečenom HDZ- ovcu, Aleksandru Makovcu, Gradski odbor, uz još nekoliko članova HDZ-a okupio se radi analize izbornog rezultata i to je trebala biti jedina točka dnevnog reda. Međutim, umjesto analize na sjednici koju je vodila Sunčana Glavak, osim konstatacije kako HDZ ne može biti zadovoljan rezultatima, Glavak je podnijela neopozivu ostavku pa je i diskusija o rezultatima bila zaključena i prije nego je počela. Tada počinje očito unaprijed dogovoren scenario. Dio članova Ogranka inzistira na tome da Glavak povuče ostavku, na što ona ne pristaje, pa vođenje sjednice preuzima tajnik Edvin Horvat koji je, na iznenađenje dijela prisutnih, pristupio izboru novog predsjednika Ogranka iako to u tom trenutku nije trebalo biti na dnevnom redu. Međutim, bilo je jasno da je dio ljudi unaprijed znao za ostavku Glavakove i za izbor novog predsjednika. Iako je nekoliko članova napustilo sjednicu, kvorum je održan, pa je sjednica normalno nastavljena i za predsjednika je izabran Josip Horvat, očito unaprijed pripremljen na kandidaturu. To se nije dopalo Županijskom HDZ-u koji je Josipa Horvata prepoznao kao Sunčanino “kukavičje jaje”, pa je donesena odluka da se čakovečki ogranak raspusti. Jasno je da je Sunčana Glavak postala nepoželjna i da od donedavno proklamirane “ljubavi” između nje i Darka Horvata nema ništa. Kao kolateralna žrtva pao je cijeli Ogranak iako je Glavak preuzimanjem odgovornosti pokušala sanirati štetu i instalirati svoje ljude preko kojih bi zadržala utjecaj.
- To je i logično budući da je bila na čelu Ogranka zadnjih nešto više od godinu dana, ali je županijsko predsjedništvo očito zaključilo da rez treba biti dublji budući da su svi njezini prijedlozi manje-više jednoglasno prihvaćani na predsjendištvu Ogranka i s velikom većinom glasova, ili jednoglasno i u Ogranku.
Prema tome, nije ona bila sama, pa je u takvoj situaciji normalno, misli Makovec, da ode cijela ekipa koja je bila uz nju.
V.Trstenjak

Izvor: 3036