Arhiva 04.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

HDZ se boji pada kvalitete zdravstvene usluge

Tema Nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj 2014.- 2016. i dalje zaokuplja pažnju javnosti, osobito struke i političkih struktura. Na tu je temu međimurski HDZ održao konferenciju za tisak na kojoj su predsjednik Županijske organizacije Darko Horvat, saborski zastupnik prof. dr. sc. Željko Reiner i Robert Grudić, dr. med., iznijeli svoje viđenje sadržaja dokumenta koji i sam ministar zdravlja Rajko Ostojić kolokvijalno naziva Master plan.
Horvat smatra da Plan razvoja... provocira otimanje imovine građana i posljedični pad kvalitete pružanja zdravstvene usluge u Županijskoj bolnici Čakovec.
- Ovo je otimanje nečega što nije državno. Čakovečka bolnica građena je angažmanom i novcem poreznih obveznika s područja naše županije. Pod okriljem sanacijskog procesa, ona je oteta Međimurcima i nakon provođenja ovog dokumenta, za tri godine, bit će nam vraćena daleko siromašnija. Tko će za to biti kriv, propituje Darko Horvat.
S aspekta struke referirali su se akademik Željko Reiner i Robert Grudić, ujedno članovi Nacionalnog odbora HDZ-a za zdravstvo. Sadržaj dokumenta o kojem je ovdje riječ ocjenjuju općenitim, nekonzistentnim i izvan konteksta realnog stanja stvari u hrvatskim bolnicama, a prema ocjeni doktora Grudića - u njemu ima i netočnih podataka.
- Kad sam nakon više mjeseci najava vidio ovaj dokument, bio sam silno razočaran jer su ga načinili konzultanti koji nisu ni došli u bolnice o kojima govore u dokumentu. Površno i neznalački, a ne rješava ključni problem održivog financiranja našeg zdravstva. O tome ni riječi. Autori dokumenta ne znaju uvjete u našim bolnicama, nisu ni vidjeli o čemu se radi, ali su se na temelju, čak i krivih, podataka papirnato poigrali brojkama i iz velike daljine zaključili kako treba preustrojiti bolničko zdravstvo Hrvatske. Imamo uistinu ozbiljne probleme i strukturne reforme su nužnost, no, ovime će dodatno izgubiti. K tome, ovaj dokument dotiče samo bolnice, a zdravstvo čine i primarna zdravstvena zaštita, zavodi za javno zdravstvo, hitna medicinska pomoć, rekao je, među ostalim, Ž. Reiner.
Liste čekanja će rasti
Iz HDZ-a poručuju da će smanjenje broja akutnih postelja u svim bolnicama, pa tako i čakovečkoj, rezultirati produljenjem lista čekanja.
- Dio ljudi naprosto neće moći biti liječen u bolnici i čekat će se još dulje. Točno je da se povećavaju kreveti dnevnih bolnica, no, to ne rješava pitanja trajnijeg liječenja. Trebaju nam i postelje za dugotrajno liječenje i palijativnu skrb. Ne može se samo napisati da 4 kreveta palijativne skrbi idu na kirurgiju, konstatira HDZ-ov potpredsjednik Sabora Ž. Reiner.
Dok bi na kirurgiji trebali brinuti o neizlječivima, na toj istoj kirurgiji smanjuje se broj kreveta za pacijente odjela o kojima treba voditi višednevnu brigu. R. Grudić na to se referirao konstatacijom da palijativi nije mjesto na kirurgiji, a što se tiče generiranja pacijenata na listama čekanja, dodao je:
- Statistike prate koliko se pacijenata na kirurgiji operira i kolika je mogućnost da u određenom roku budu operirani. To nema smisla dok se smanjuje broj akutnih krevata i povećava onaj u dnevnoj bolnici. Jednodnevna bolnica i kirurgija nisu samo dolazak u bolnicu, operacija i ideš doma. Uvođenje u operaciju, anestezija, zahvat, oporavak, odlazak doma, sve to traje i iziskuje ozbiljan pristup. Netko i nakon zahvata o pacijentu mora nastaviti brigu. Zato i ostaju u bolnici, da ih promatramo i reagiramo na eventualne odmake od uvriježenog oporavka. Ako nema logistike, tko će odgovarati ako se pacijentima dogode komplikacije? Što ako kod kuće nemaju lijekove koji adekvatno saniraju bol, tek je dio pitanja koja se nameću Robertu Grudiću koji je ujedno voditelj Djelatnosti kirurgije u Županijskoj bolnici Čakovec.
Još jedan
paradoks
Dokument Nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara... je, po ocjeni HDZ-a, još jedno lutanje vladajuće opcije i njihovih konzultanata. U sadržaju ne prepoznaju plan, već samo želju za smanjenjem broja kreveta za akutne pacijente.
- Ovo je dokument s 30 stranica deklaratornih tvrdnji i 140 stranica tablica u kojima permutiraju isti, dijelom netočni, podaci. Paradoks koji se u dokumentu vidi je, primjerice, smanjenje broja kreveta za onkološke bolesnike, a svjedoci smo da njihov broj stalno raste, zaključio je Željko Reiner, čemu Robert Grudić dodaje da se razina zdravstvene usluge u bolnici uspijeva pružiti zahvaljujući dogovorima kolega.
- Mi smo po zbrinjavanju pacijenata s našeg područja najbolji u Hrvatskoj. U ŽB Čakovec zbrinjavamo preko 80 posto Međimuraca. Naši građani vjeruju našoj bolnici, ali to neće biti tako ako se akutni krevetni fond smanji za 30 posto. Da bi se stvari promijenile, treba nam realan plan, da vidimo što se doista može, a što ne, zaključio je u izlaganju R. Grudić.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3075