Arhiva 02.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

HDZ SE HVALI DARIVANJEM DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA

Predsjednik ŽO-a HDZ-a Vladimir Ivković, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Jozo Sarač, ravnatelj Uprave za energetiku pri MINGROP-u Darko Horvat, načelnik Općine Donji Vidovec Josip Grivec i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Orehovica Mišel Mesarić proteklog su utorka u sjedištu međimurskog HDZ-a predstavili “nastavak borbe za međimurske projekte”. Tome u prilog govore i dva darovna ugovora kojima država općinama Donji Vidovec i Donja Dubrava daruje državno zemljište za realizaciju gospodarskih zona.
- Nije nam funkcija da samo kritiziramo, već da pomažemo gdje i kako možemo, pa smo se tako uključili u pomaganje u realizaciji projekata važnih za Županiju i općine, rekao je Ivković u uvodu. Neka od tih nastojanja urodila su plodom, dio pomoći već je realiziran za gospodarsek zone (Grad Čakovec 500 tisuća kuna, Prelog milijun kuna, za Gornji Kraljevec 1,2 milijuna kuna i za Malu Suboticu 1,5 milijuna kuna). Nakon što smo od države dobili 70 hektara zemljišta (bivša vojarna), za naše prilike neprocjenjive vrijednosti, sada smo u poziciji dovršiti projekt dodjele zemljišta u Donjem Vidovcu i projekt dodjele zemljišta u Donjoj Dubravi.
Državni tajnik Sarač darovanje zemljišta za izgradnju gospodarskih zona predstavio je kao nastavak programa Vlade RH kojima se potiče rast i razvoj gospodarstva.
- Vlada RH do danas je bez naknade dodijelila 2.700 ha zemljišta, protuvrijednosti oko 800 milijuna kuna. Ovakav način nema alternative, investitori najlakše i najbrže rješavaju svu dokumentaciju, a jedinice lokalne samouprave putem prostorno-planske dokumentacije razvijaju gospodarstvo. Eventualne primjedbe da se na tim lokacijama uzimaju vrijedne poljoprivredne površine također ne stoje jer nekoliko hektara zemljišta za gospodarsku zonu, u odnosu na poljoprivrednu proizvodnju na istim površinama, predstavlja neprocjenjivu vrijednost. Lokalne samouprave prihod od prodaje darovanog zemljišta dužne su uložiti u komunalno opremanje zone, rekao je Sarač i pohvalio angažman Darka Horvata u borbi za projekte iz Međimurja. Darko Horvat pohvalio je načelnika Griveca za “perfektno odrađen posao”, zbog čega je procedura oko dodjele zemljišta bila vrlo brzo gotova. Dugotrajniji je postupak bio za Donju Dubravu iz koje je zahtjev za dodjelu podnesen još prije tri godine, ali kada je i zadnji dokument predan u roku od 60 dana, i to je bilo riješeno. Horvat je usput razriješio i dilemu čija je karaula (nalazi se u katasratskoj općini Legrad, op. nov.) oko koje su se vodile rasprave.
- Karaula je još uvijek u vlasništvu Općine Donja Dubrava, bio je nedvosmislen Horvat te potvrdio da je u fazi opremanja i zemljište dodijeljeno za izgradnju doma “Međimurska lastavica”. Na vladajućoj je garnituri da potpuno komunalno opremi zemljište.
Josip Grivec zahvalio je Ivkoviću, Saraču i Horvatu koji su bitno pridonijeli da Donji Vidovec napokon riješi “svoj dugogodišnji san” koji traje više od deset godina. - Gospodarska zona smještena je idealno, u samom središtu južnog dijela Međimurja. Oko tog se zemljišta dugo godina vodio sudski spor između države i “Agromeđimurja” koji je konačno riješen. Nakon rješavanja sudskog spora, ostatak posla odrađen je vrlo brzo, rekao je Grivec.
V.Trstenjak

Pogled na praznu školu u Orehovici
Država je izgradila školu u Orehovici, a u nadležnosti Županije je njezino opremanje. Međutim, očito je da od opremanja škole na taj način neće biti ništa. Vladimir Ivković rekao je da se HDZ intezivno uključio u rješavanje problema te da je delegacija u čijem su sastavu bili Ivković, ravnatelj škole Branko Sušec, predsjednik Školskog odbora, ujedno i predsjednik OO-a HDZ-a Mišel Mesarić, i potpredsjednik VMO-a Hunjadi uspjela Ministarstvo uvjeriti da iz svojih pričuva usmjeri novac za opremanje škole u učeničkom dijelu, što će koštati između milijun i miljun i pol kuna.(vt)

Država darovala 16,4 ha zemljišta
Za gospodarsku zonu Jug u Donjem Vidovcu država je darovala 12,4 ha zemljišta, procijenjene vrijednosti 2,5 milijuna kuna. Za proširenje druge gospodarske zone Sjeveroistok u Donjoj Dubravi namijenjeno je 4 ha zemljišta vrijednosti 1,2 milijuna kuna. (vt)

Škola puna vode, a dvorana azbesta
Darko Horvat upozorio je da je krovište školske dvorane u Donjoj Dubravi izgrađeno od opasnog materijala azbesta, ali da je spreman angažirati se da se pomoću Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigura novac za sanaciju, u trenutku u kojem se će se raspisivati natječaji.
Također je na zgradi škole potrebno izgraditi kosi krov jer su zbog prokišnjavanja ravnog krova već nekoliko puta mijenjani parketi na katu. Horvat je uzeo glavni projekt s kojim će se kod projektanata pokušati naći adekvatno rješenje kako bi se dobio troškovnik, a sredstva će se kandidirati prema programu EIB-a. (vt)

Izvor: 2888