Arhiva 07.10.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

HDZ: Vratite kamere u županijsku skupštinu

- Ukidanjem televizijskog snimanja aktualnog sata Županijske skupštine mi kao oporba, koja ima ulogu kritike i poticanja na bolji rad aktualne vlasti, izgubili smo mogućnost izravnog komuniciranja s javnošću. Štednja nikako ne može biti razlog za ukidanje demokracije - rekao je na prošlotjednoj konferenciji za novinare Vladimir Ivković, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a.
Ivković je protiv ovakve štednje, tim više što je olako odbijen prijedlog za smanjenje naknade vijećnicima sa 600 na 500 kuna. Smanjenje naknade za 20 posto donosi uštedu od 50 tisuća kuna godišnje i umjesto da se to uštedi, u proračunu se planira 45 tisuća više za troškove Skupštine.
- SDP jedno misli, drugo priča, a treće radi. Tražimo da aktualna vlast ponovo omogući snimanje i emitiranje barem aktualnog sata, rekao je Ivković.
Kao potvrdu iznesenog, Ivković je naveo primjer SDP-ovih optužbi da se u njihovom mandatu ulagalo u HDZ-ove općine, a druge se izbjegavalo. Da to nije točno, Ivković je ilustrirao primjerom ulaganja u Grad Čakovec i Nedelišće, a sada je situacija takva da među deset projekata koji se pojavljuju kao prioriteti nema baš niti jednog koji bi se odnosio na “HDZ-ove općine”. Čak se išlo izbrisati i projekt u Gornjem Mihaljevcu za koji je već bilo dogovoreno financiranje. Ivković se osvrnuo i na napade aktualne vlasti oko “nepotrebnog” ulaganja u domove kulture, a ista ta vlast ulaže (sitne novce) u trinaest domova kulture. Napadala je aktualna vlast i dom kulture Mala Subotica, a sada je u prioritete stavila dom kulture u Strahonincu, vrijedan 10,5 milijuna kuna. Ivković je podsjetio i na lutanja aktualne vlasti oko MESAP-a... te izrazio želju da nakon godinu i pol mandata ova vlast “konačno zakopa prvu lopatu i počne nešto graditi”. Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Mladen Križaić na konferenciji je napomenuo da sadašnja koalicijska vlast predvođena SDP-om nije imala, a niti sada nema nikakvu viziju niti strategiju razvoja Međimurja. To se pokušava kompenzirati pokušajima da se bivšu županijsku vlast ocrni za nenamjensko trošenje novca i velike dugove.
- To nije točno, iz objavljenog izvješća vidljivo je da nema nenamjenski utrošenih sredstva, a ako ih ima, onda ih je utrošila sadašnja vlast. Također je vidljivo da bivša vlast nije ostavila nikakve dugove, ostavili smo čistu financijsku situaciju sadašnjoj vlasti, s viškom na žiroračunu od 1,6 milijuna kuna.
Sadašnja županijska vlast konačno mora podvući crtu, ostaviti bivšu vlast na miru i priznati da je izgubila više od godinu i pol dana, a međimurskoj javnosti jasno reći što i kako će dalje raditi, rekao je Križaić.
Zbog hitnog odlaska u Zagreb na sjednicu Glavnog odbora (tog je dana uhićen Mladen Barišić, op.nov.) na pressici nije bilo saborske zastupnice Sunčane Glavak.
V.Trstenjak

Izvor: 2893