Arhiva 18.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

HEMUŠEVEC: Štakorinjak prijeti djeci!

Preloški gradonačelnik Dragutin Glavina često ističe kako mu je važan ravnomjeran razvoj i uređenje svih naselja na gradskom području. I Hemuševčani su to osjetili te je tijekom nekoliko proteklih godina centar naselja zaista zablistao.
Uređen je društveni dom, tj. vijećnica - kako je mještani zovu, okoliš mjesne kapele te dječje igralište. No, ovdje, na Trgu Male Gospe, jedan trn bode oko. S dječjeg igrališta znatiželjni mališani često odlutaju u tamu obližnje derutne kuće, jedine ruševine u mjestu, strašila koje proviruje između lijepo uređenih okućnica. Ovdje odavno nitko ne stanuje, a nasljednici posjeda raselili su se diljem Hrvatske i svijeta i - ne mare.
- Ova ruševina jedino je takvo mjesto u Hemuševcu. Moj susjed koji živi uz taj grunt obrastao u korov stalno kupuje otrov kako bi spriječio prelazak štakora u svoje dvorište. No, sav je trud uzaludan ako se ova kuća ne sruši i ne uredi prostor oko nje.
Dvadeset godina na svakom zboru građana upozoravamo na taj problem. Dolaze ovamo i gradonačelnik Glavina i pročelnik Poredoš, međutim, tvrde da su nemoćni. Smatram da Grad mora imati instrumente kojima će prisiliti vlasnike na red.
U zapadnim zemljama takve se situacije vrlo jednostavno rješavaju: lokalna samouprava treba ovo srušiti i pokositi, a račun poslati vlasnicima posjeda. Nije točno da nije moguće doći do njih i saznati gdje žive. Ovako, izgleda da zakon vrijedi samo za nas ostale: kad sam uređivao prilaz svojoj kući i postavljao tlakovce, pročelnik Poredoš upozorio me da moram obvezno ugraditi i kanalicu za odvod oborinske vode. To sam i učinio. Da nisam, vjerojatno bi me kaznili. No, najgore je što se djeca zavlače u prostor kuće koja se urušava i što se svakog trenutka može dogoditi zlo. A tko će onda odgovarati? Nadležnima koji su dolazili ovamo govorio sam da potpišu izjavu da nema opasnosti za djecu koja se ovdje igraju - ispričao nam je Hemuševčanin Franjo Mikec.
- Još u vrijeme u kojem sam bio predsjednik Mjesnog odbora stalno sam gradskoj vlasti isticao problem ove ruševine. Uzalud. Niti sam ja što postigao, niti drugi predsjednici MO-a koji su došli poslije mene. Nisu samo štakori u ovoj šikari i ruševini, nego smo prošle godine imali cijelu dramu s lisicama koje su se zavukle u kuću, pa su problem morali rješavati lovci - dodaje Franjo Lončarić.

Puno je posla pred nama

Gradonačelnik Preloga D. Glavina kaže da slučajeva, poput hemuševečkog, na žalost, ima više diljem gradskog područja:
- Svakako je i Gradu u interesu da se ovakvi problemi riješe jer ruševine poput ove u Hemuševcu s vremenom postaju potencijalno opasna mjesta.
U skladu sa zakonskim propisima, radimo sve što je u našoj moći. Ruševnih objekata i zapuštenih imanja imamo i u Cirkovljanu, Čukovcu i Čehovcu... i dio tih slučajeva prijavili smo građevinskoj inspekciji. U rušenje i sanaciju možemo tek po izdavanju naloga građevinske inspekcije, a to je prilično duga procedura s obzirom da je riječ o privatnoj imovini. Problemi poput ovog mogli bi se puno bezbolnije riješiti da ima više razumijevanja i suradnje vlasnika zapuštenih objekata i okućnica koji nerijetko takva imanja precjenjuju. S druge strane, naš je zadatak dobro gospodariti prostorom, a to spada u ovu temu. Posvuda postoji prostorni potencijal (za gradnju) u starim jezgrama naselja, samo ga treba osloboditi - kaže Dragutin Glavina.
Željka Drljić
Snimio D. Lesar

Izvor: 2973