Arhiva 12.02.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Henrik Šimunković nastupio u SAD-u

Prepun dojmova, s gostovanja u SAD-u vratio se čakovečki bariton Henrik Šimunković kojemu je to ujedno bio i prvi prelet preko velike bare i boravak na američkom kontinentu. Potkraj prosinca 2012. godine otputovao je s grupom umjetnika koja je u suradnji s Aplauz teatrom iz Zagreba 5. lipnja 2012. godine u Centru za kulturu u Zagrebu, na Trešnjevci, premijerno izvela Haydnovu operu Ljekarnik (Der Apotheker), u režiji mladoga i uspješnog redatelja Marka Jurage.
- Poziv na suradnju stigao je od dirigentice i dugogodišnje korepetitorice u HNK-u Zagreb Darjane Blaće Šojat čiji je suprug slučajno naišao na manje poznato Haydnovo djelo, operu Der Apotheker, što ga je, kao farmaceuta, posebno privuklo. Ta je opera, u skraćenom obliku, manje poznata javnosti. To je jednočinka koju je dr. Hirschfeld, uz dozvolu grofa Esterhazyja, priredio i prilagodio izvođenju na manjim pozornicama. Meni je bila namijenjena uloga Sempronija - kaže Hari, kako ga prijatelji zovu, jedan u trolistu uspješnih međimurskih baritona, uz Miljenka Turka i Armanda Puklavca.
Ako dođeš u San Francisco…
Do gostovanja u SAD-u došlo je zahvaljujući dirigentici Darjani koja je svojedobno radila u San Franciscu i DVD snimku s premijere Ljekarnika poslala je u Golden Gate Operu te svom glazbenom prijatelju, inače veterinaru, Sorokinu Gideonu, rođenom tridesetih godina prošloga stoljeća u Beču, koji je preuzeo organizaciju boravka hrvatskih umjetnika u Americi.
- Na put smo krenuli 29. prosinca 2012. godine. Poletjeli smo iz Zagreba, i preko Londona i Chicaga letjeli za San Francisco. Malo smo zapeli u Chicagu jer su nas zadržale rigorozne kontrole, a imali smo kratko vrijeme za ukrcaj u avion za San Francisco. Kako smo došli u posljednjem trenutku, jednu od naših karata već su prodali, tako da smo odlučili svi zajedno čekati neki idući let. Povratak je također bio preko Chicaga, a let za London prolongiran je zbog lošeg vremena - pripovijeda Henrik Šimunković,koji je brzo zaboravio peripetije na dalekom putovanju jer je povodom dolaska hrvatskih umjetnika gospodin Sorokin priredio svečanu večeru i doček nove godine za 50-ak uzvanika. Uz večeru se, dakako, i zapjevalo.
Nekoliko novogodišnjih slavlja
- Zgodno je da smo doček slavili u New Yorku koji se, zbog vremenske razlike, prenosio na televiziji u 21 sat. Nastavili smo tako po vremenskim zonama, sve dok nismo došli do San Francisca. Nikad u životu nisam u nekoliko sati čekao i slavio toliko novih godina.
Kratkim koncertom nakon misnog slavlja u Crkvi Uznesenja Marijina u milijunskom San Joseu, u kojoj se okuplja značajna hrvatska zajednica, naši su se umjetnici predstavili članovima Hrvatske zajednice. Put iz grada u Silicijskoj dolini vodio ih je u San Francisco, u kojemu su također nastupili na svečanom koncertu u tamošnjem Hrvatskom klubu. U pjevanju poznatih hrvatskih pjesama pridružila se i brojna publika.
- Zanimljivo, što je čovjek udaljeniji od domovine, s većim i jačim žarom o njoj pjeva. Bit će da je to nostalgija - spominje Hari.
Drugog siječanjskog dana 2013. godine pridružio im se ostatak ekipe iz Zagreba koji je zbog obveza u Zagrebu kasnije krenuo za SAD. Počelo se s finalnim pripremama za predstavu i koncerte koji su slijedili. Prva je predstava izvedena 8. siječnja 2013. godine pred učenicima u Mill Valley Community Centru, a druga je bila na rasporedu 11. siječnja za uzvanike Golden Gate Opere.
- Nakon predstave, kao dodatak, otpjevali smo nekoliko popularnih arija i dueta, što je publika s oduševljenjem prihvatila i nagradila nas dugotrajnim pljeskom. Predstavi su također prisustvovali brojni hrvatski iseljenici koji su nakon našeg koncerta u Klubu rezervirali karte za predstavu - kaže Šimunković.
Put je dalje vodio u Los Angeles, a organizator je predvidio svečani koncert u Hrvatsko-američkom klubu u San Pedru, predgrađu LA u istoimenom zaljevu. Prisustvovali su mnogobrojni hrvatski iseljenici i konzul Republike Hrvatske u Los Angelesu Ilija Želalić koji je umjetničku skupinu pozvao da mu se idući dan pridruži na ručku u njegovoj kući. Na žalost, bilo je premalo vremena za razgled grada.
Hollywood se, dakako, nije mogao zaobići:
- Na svakom koraku neko novo iznenađenje - Superman, Spiderman, Elvis, Merlinka, Shrek, neki tip sa živim zmijama oko vrata... i svi oni pokušavaju pronaći svoj put do zvijezda. One prave, potvrđene, već imaju svoje ploče na stazi slavnih.
Vinska kaplja u dolini Napa
Nižu se impresije:
- Zatim smo krenuli prema San Franciscu, no, ovaj put vozili smo se cestom uz obalu, pa smo putem posjetili Santa Monicu, Malibu, Santa Barbaru…No, naše more i naša obala daleko su, daleko ljepši. U samom San Franciscu domaćini su nam htjeli pokazati što više znamenitosti. Obišli smo nezaobilazan Golden Gate Bridge (Zlatna vrata), ali i druge impresivne mostove u zaljevu, zatim SOMA, Union Square, Chinatown, Marina, Golden Gate Park, vidjeli smo poznati SF Cable Car tj. tramvaj, Lombard street, najzavojitiju ulicu poznatu iz mnogih filmova, provozali se brodom kraj Alcatraza, obišli muzeje i iskoristili mogućnosti dobro poznatih i nadaleko čuvenih američkih rasprodaja. Posjetili smo i Nacionalni park Redwood, poznat po sekvojama višim od 100 metara, popeli se na Tamalpais, planinu s koje se vidi San Francisco i veliki dio zaljeva, smočili noge u Pacifiku, svratili i u dolinu Nape, svjetski poznatu vinogradarsku regiju u kojoj smo posjetili i dva istaknuta vinara naših korijena, Miljenka Grgića i obitelj Milat. Dolina Napa nalazi se na sjeveru Kalifornije, vinogradarsko je područje, a u njezinu središnjem dijelu vijori se hrvatska zastava kod nadaleko poznate vinarije Grgich-Hills. Naravno da smo degustirali vrhunska vina kojima je gospodin Grgić promijenio povijest vina u SAD-u, a uslijedila je i pjesma uz razdraganost vlasnika i gostiju.
Narodna kaže “sve što je lijepo, kratko traje”, pa su tako naši operni pjevači Henrik Šimunković, Mia Domaćina, Nikša Radovanović, Mario Bokun i drugi sudionici ovoga lijepoga putovanja 15. siječnja, ranojutarnjim letom, poletjeli put Europe i Hrvatske.
Željko Slunjski

Izvor: 3016