Arhiva 12.10.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Hercegovino, u srcu te nosim!

Zahvaljujući Velimiru Pleši, generalnom konzulu RH u Mostaru, ekipa od 14 međimurskih i tri varaždinska novinara od petka, 18. rujna do nedjelje, 20. rujna boravila je u Hercegovini. S novinarima je na put krenuo i zamjenik čakovečkog gradonačelnika Zoran Vidović, a u subotu su nam se pridružili i zamjenici župana Matija Posavec i Anđelko Horvat. Nakon dočeka na graničnom prijelazu Vinjani Donji, dobro raspoloženo društvo krenulo je put Širokog Brijega u kojem im je u Hotelu Park, u vlasništvu Miće Crnjca, dobrodošlicu zaželio načelnik Miro Kraljević. Druženje kojemu je bio cilj, kako su rekli domaćini, prevladavanje predrasuda o Hercegovcima, trajalo je do kasnih noćnih sati, a u subotu ujutro, u pratnji konzula Pleše i načelnika Kraljevića obišli smo samostan i Crkvu Uznesenja BDM na Širokom Brijegu. Tu su nam ljubazni domaćini bili gvardijan fra Branimir Musa i fra Vendelin Karačić koji je znatiželjnu ekipu proveo kroz crkvu i bogatu samostansku riznicu. Subota je bila rezervirana i za posjet građevinkoj tvrtki Mucić&co. u Ljubuškom, vlasnika Marije i Stanislava Mucića, te obilazak Bravarije Mucić, vlasnika Davora Mucića.

Ljubitelji umjetnosti na svoje su došli u nastavku dana, u franjevačkom samostanu na Humcu u sklopu kojeg je u svjetskim razmjerima jedinstvena galerija umjetnina posvećenih isključivo ženi i majci s djetetom. Gvardijan fra Miro Šego i župnik fra Mladen Sesar goste su počastili smokvama, grožđem i rakijom u hladovini kivija u samostanskom dvorištu. Još pod dojmom galerijskog sadržaja, put je ekipu novinara odveo na slapove Kravice koje nazivaju hercegovačka Plitvička jezera u malom. U prekrasnom ambijentu slapova ručak je organizirala Općina Ljubuški s domaćinom, načelnikom općine Nevenkom Barbarićem na čelu i Davorinom Medićem iz Udruge „Hercegovački STAP“.

Dan je završen posjetom etnoselu u Međugorju koje nam je predstavio direktor Branimir Penava, da bi u večernjim satima novinarska karavana završila u hotelu Adria ski na Kupresu. Domaćini večere na Kupresu bili su ministar zaštite okoliša i turizma u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine dr. sci. Nevenko Herceg, urednik Večernjeg lista za BiH Jozo Pavković i njegov zamjenik Franjo Vukoja te novinar Zoran Krešić, uz asistenciju direktora hotela Mladena Bagarića.

U nedjelju, u ranim jutarnjim satima s ministrom Hercegom odlazimo prema Rami, uz kratko zadržavanje na obiteljskoj farmi Smiljanić, vlasnika Ilije Smiljanića, dipl. agronoma. Smiljanići u hercegovačkom kršu uzgajaju 600 ovaca i proizvode sjajan “sir u mišini”. I kod Smijanićevih su novinari, kao uostalom i na svakoj destinaciji, primljeni široka osmijeha i otvorena srca. U prolazu, pogled na ramsko jezero kojim je potpoljeno pet hrvatskih sela te crkvu i svetište Rama Ščit, poznato po tome što su upravo odavde hercegovački Hrvati u Sinj sklonili čudotvornu sliku Gospe Sinjske. Na putu za Mostar kratko zadržavanje iznad porušenog mosta na Neretvi i uz zapušten Muzej revolucije.

U Mostaru je prijem za novinare upriličio gradonačelnik Ljubo Bešlić, a našlo se vremena i za obilazak Starog mosta i grada. Osvježenje od vrućeg mostarskog sunca međimurska delegacija našla je konzulatu RH u kojem su joj domaćini bili konzul Velimir Pleša i njegova supruga Sanja MacakanjaPleša koji su se novinarima pridružili u vožnji autobusom prema Međugorju. Dio novinarske ekipe, nakon ručka u Hotelu G–Inn, vlasnika Davora Ljubića, krenuo je na Podbrdo (Brdo ukazanja), u svetište i Crkvu sv. Jakova, a drugi dio prema Sportskom centru u Međugorju koji je prezentirala direktorica Marijola Čolak.

Prebogat program završen a je u Čitluku, na Danima berbe grožđa Brotnjo 2009., a kao uvod u degustaciju izvrsnih hercegovačkih vina, upriličen je posjet Vinariji Čitluk – jednoj od najvećih u Hercegovini. Na manifestaciji Brotnjo 2009. međimurska novinarska ekipa iz sveg je glasa pjevala uz KUD Donji Kraljevec čiji su članovi upravo u vijeme posjeta nastupali u Čitluku.

Ovo su samo kronološki navedena mjesta u kojima smo bili, ljudi koje smo sreli i što smo u tri dana vidjeli. Razloga da se vratimo Hercegovini daleko je više. Zato se nadamo da će još biti prilika za posjet Hercegovini i njezinim ljudima koji su nas ugodno iznenadili nezaboravnim gostoprimstvom i srdačnošću. Očekujemo uskoro i uzvratan posjet hercegovačkih kolega Međimurju.

Izvor: 2840