Arhiva 27.01.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Herman: Rakić lažima prikriva svoju odgovornost!

Nakon objave teksta o poduzeću Herman d.o.o. Mihovljan Radovana Hermana kojeg dvoje zaposlenika optužuje za kršenje radničkih prava i nesavjesno poslovanje, pod naslovom Zaposlene se naziva idiotima, traži se samokažnjavanje, krivotvore se dokumenti, u uredništvo Međimurja, jednako kao što su uoči božićnih blagdana došli Božo Rakić iz Pribislavca i njegova kolegica koja je zbog straha za javnost željela ostati anonimna, došli su i supružnici Anita (koja je u Herman d.o.o.-u komercijalna direktorica) i utemeljitelj i vlasnik poduzeća Radovan Herman, sa zahtjevom da se objavi i njihova strana medalje tvrdeći uglas da je baš B. Rakić kriv, odnosno najviše kriv za njihove probleme u poslovanju, a ne oni sami.
Rakićevi manjkovi kao konstanta
A. i R. Herman dali su odgovore na pitanja proizašla iz navoda B. Rakića i njegove kolegice, ali uz dopune kojima se – sad s njihove strane – pretežit dio odgovornosti stavlja na B. Rakića i njegovo vođenje trgovine Crvena jabuka Belica u kojoj se manjak u poslovanju pojavljivao kao konstanta.
Na sva postavljena pitanja supružnici Herman odgovaraju zajedno, dopunjavajući se međusobno, prisjećajući se svih elemenata kojima bi se moglo razjasniti probleme.
Krenimo od nečega što je za javnost zapravo intrigantno – o kakvim se to pisanim naredbama o samokažnjavanju radi, zar ne postoji jasno predviđena procedura za kršenje radne discipline i sankcije utemeljene na zakonu?
- Radilo se o tome da se na policama Crvene jabuke pojavljivala roba bez primki, točnog ispisa cijena, što znači da inspekcija tu robu može tretirati kao robu na crno jer je Božo Rakić aljkavo radio svoj posao. Nismo tome mogli stati na kraj, roba se nije slagala na police u skladu s propisima, a Rakiću nikad nismo naplatili nijednu lipu kazne makar se oglušivao o svaku uputu koju je dobivao. A manjkovi su rasli... Božo Rakić sada lažima nastoji prekriti svoju odgovornost!
Ucjene i prijetnje
Ako je B. Rakić napravo manjak, ako je sustavno potkradao – zašto ga niste prijavili nadležnim službama?
- Svake je godine bilo sve više manjkova. Pokušali smo naći rješenje u razgovoru s odvjetnicom, no upozorila nas je – sve je to teško dokazivo. Zbog toga nije prijavljen policiji. Nadali smo se da u razumnom dogovoru možemo riješiti probleme. Osim toga – Rakić nas je konstatno ucjenjivao. Trgovinu u Belici uzeli smo u najam, pod uvjetom da zaposlimo B. Rakića jer je vlasnik objekta njegova supruga. Prekasno smo saznali da su pod istim uvjetima tu trgovinu u najmu ranije imali Duratours i Inter-pak kojima je B. Rakić također otuđivao dokumentaciju. Kad smo željeli srediti račune putem inventura, bilo je - Može inventura, ali po mom, inače marš van iz poslovnog prostora! To znači da je inventure trebalo naštimavati da ne bi bilo manjka, a samo tijekom 2009. godine bilo ga je za 80-ak tisuća kuna. Rekao je jasno – Zaboravi sve dosad, pa od danas pošteno - ili si budeš pogutnul kaj je do ve bilo, ili marš van iz poslovnog prostora. Tim riječima! Onda je počeo i prijetiti svojim bratićem u USKOK-u. Zatim smo u tjedan dana u trgovini imali sve moguće inspekcije - gospodarsku, radnu, sanitarnu i financijsku policiju koja nas je kaznila samo zato što smo – nemajući drugog načina – gubitak iz jedne godine knjižili na godinu kasnije...
Bolovanje umjesto inventure
Što je onda s tim inventurama, sa zapisnicima, s originalnom dokumentacijom?
- Radilo se kao i svugdje – jedan je primjerak inventure uvijek ostajao trgovini, jedan je bio za računovodstvo, jedan smo zadržavali za arhivu u poduzeću... B. Rakić otuđio je dokumente trgovine, nije ih nakon opomene želio vratiti, a rekli smo – na njegov pokušaj ucjene – Ako ne štima, idemo na izvanrednu inventuru, pa da vidimo tko mulja... 2. srpnja lani zakazana je izvanredna inventura koju je B. Rakić odbio, a uz to je zaposlenici M. Blažinčić koja je radila s njim u trgovini (kao zamjena njegove kolegice na porodiljnom) prijetio da ne smije sudjelovati u inventuri (imamo njene pisane izjave o tome)... Bacao je ključeve, rekao da si je sredio bolovanje, da više neće raditi ako bude inventure... Uoči te inventure, na hitnoj si je otvorio bolovanje, pa poslije dolazio vikati na zaposlenice. Tu je i počeo show s poslovnim prostorom. Osim ucjene – Ili po mojem ili marš van iz poslovnog prostora, kasnije se uništavalo brave, ostavljalo slomljen ključ u cilindru, lijepio je obavijesti da se trgovina zatvara, pa su nas žene zvale – radimo mi ili ne, piše na vratima da se zatvara... Inventura je pokazala da su opet manjkovi. Primjerice – bilo je 16 artikala bez oznake primki, cijena, prodavalo se bez uredne dokumentacije. Tu su onda problemi eskalirali. B. Rakić otišao je na bolovanje, tobože zbog stresa, jer mu je bio visok tlak, ima šećer, kolesterol... Pa on to ima otkako ga znam!
Kontrola HZZO-a nije uznemiravanje
Prema navodima B. Rakića, Vi ste mu, kad je otišao na bolovanje, uznemiravali obitelj, liječnice...
- Ne znam je li uznemiravanje – nakon što je vikao sredit ću si bolovanje – pravo koje smo iskoristili i redovnim putem od HZZO-a i Županisjke bolnice Čakovec zatražili izvanrednu kontrolu bolovanja. O tome imamo urednu dokumentaciju. I kakav otkaz za dan bolovanja?! Pa tko ga je dobio? Sve te tvrdnje napad su u funkciji obrane nakon otvaranja pitanja plaćanja manjkova! Nismo kontaktirali s B. Rakićem od kolovoza 2010., baš da ga ne uznemiravamo, makar je na zboru zaposlenika pred 15 ljudi pucnuo prstima i rekao - Ništ mi nebreš. Meni sin, žena i sneha delaju v bolnici i ja si bolovanje, ako hoću, sutra sredim. Tako je i bilo.
Propuste ne poričemo
Iduće pitanje je – zašto se B. Rakiću ne plaća bolovanje?! Koliko je neplaćenih poreza i doprinosa?
- Odgovor je vrlo jednostavan – nije to zla namjera, već nelikvidnost. Izazvana – uz opću krizu – i manjkovima koje je napravio baš B. Rakić! Bili smo pred izborom – platiti novcem koji imamo onima koji pošteno rade ili njih zakinuti da bismo namirili Rakića? Kad je o porezima i doprinosima riječ – treba priznati – stanje je loše, ne bježimo od toga, ali i to je uzrokovano manjkom.
Koje operacije?!
Ipak, B. Rakić navodi zapanujući podatak: imao je pet operacija u deset godina, a ni dana bolovanja?
- To je obična izmišljotina! Znamo samo za jednu operaciju - ako se punktiranje lakta (vađenje vode iz lakta) može operacijom nazvati. To je obavio u vrijeme po vlastitiom izboru. Nikad nam nije rekao da ide na bilo kakav drugi operacijski zahvat, a već se godinama sprema (tobože) na operaciju kičme. Ali samo sprema.
Rakićev rječnik, ne moj!
Da razjasnimo navode zaposlenice koja je željela ostati anonimna i izjavila je - Za cijeli ću život zapamtiti datum 13. lipnja 2007. godine. Rekli ste joj, nakon što vas je obavijestila da je trudna - Što ti je to trebalo, muž ti je bitanga, tko će hraniti tu djecu, najbolje da napraviš pobačaj?!
- To nije moj vokabular! Nisam to izjavio, to su riječi B. Rakića stavljene u usta te žene, odnosno moja! U to smo vrijeme na porodiljnom dopustu baš imali osam ili devet radnica, od deset ukupno, sa stalnim zamjenama, a tijekom godina rada – budući da u trgovini rade mahom žene, stalno je na porodiljsnom bilo njih četiri ili pet. Nama se nije moralo – kao kod mnogih drugih poslodavaca - pri zapošljavanju potpisivati da se neće koristiti porodiljni dopust!
Kamere u kvaru
Navodi se i da se u prodavaonici radilo pod šest kamera, a optuživalo zaposlenike da kradu. Zašto policiji niste prijavili krađe?
- Bile su četiri. B. Rakić i kolegica koju je on doveo k nama tvrdili su da su Beličanci lopovi i da oni kradu. Kamere su oštećivane, okretane u strop, falile su sekvence na snimkama... Kako da se onda prijavi? Srećom, jer ovo će sve završtiti na sudu, sačuvana je jedna sekvenca na kojoj se jasno vidi tko je i što ukrao!
Kasnili smo s listama
Što je bilo s plaćama? Plaća je, po ugovoru, bila 2.380 kuna, a isplata 2.000 kuna, bez platne liste. Što je s prijevozom, toplim obrokom, radom nedjeljom i praznikom?
- S isplatim se listama kasnilo zbog previše posla. Ali ako je bilo kome od zaposlenika trebala odmah, zbog kredita u banci, zbog neke druge potrebe, smjesta se printala. Sve je na listama iskazano. Nikad nije bilo nikakvih isplata mimo računa, kako je propisano. Izmišlja se i konstruira. Zanimljivo, pa o kruhu Recesija ne može pričati osoba koja je bila na trogodišnjem porodiljnom kad se taj kruh plasirao na tržište. To je očigledno instrukcija B. Rakića što mora reći da se nas što više oblati.
Na sud
Kako će sve ovo, ipak, završiti?
- Može samo na jedan način: na sudu. Zbog problema koje nam je B. Rakić napravio, mi danas više ne poslujemo normalno.
Nakon 12 godina, poduzeće koje je imalo pet prodavaonica i pekaru sada radi samo s pekarom koja ambulantno prodaje kruh i dostavlja ga vanjskim kupcima po narudžbi, a zaposlenima je, kao tehnološkom višku, uručen otkaz. Nitko nije dobio izvanredni otkaz i svima su osigurana sva prava po zakonu.
Inače, sudske tužbe najavila je i druga strana.
Zabilježio M. Belčić

Nisam ja
Uz tekst u prošlom broju Međimurja objavljena je i arhivska fotografija iz prodavaonice kruha Herman d.o.o. Sa zasjenjenim licem prodavačice. Zvala je i tražila da se objavi da se u tekstu ne radi o njoj. To je točno jer ilustracija je bila zbog kruha (zato je lice pod grafičkim mozaikom).
Krivo je shvatila
Reagirao je i Franjo Veble, sindikalni povjerenik SSSH-a, rekavši da Sindikat nikad nikome nije savjetovao da se ne obraća javnim medijima. I to je točno, javila se kasnije i dotična zaposlenica i potvrdila da joj to nije sugerirano u Sindkatu, nego je krivo shvatila i iskombinirala savjete iz Sindkata i jedne inspekcije.

Izvor: 2909