Arhiva 14.06.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Hitna u M. Središću: Peticija, pa prosvjed!

Peticiju za osnivanje hitne pomoći u Murskom Središću do petka, 1. lipnja potpisalo je ukupno 4.566 građana Murskog Središća i okolnih općina. Najviše potpisa - 3.747, prikupljeno je u ambulanti Mursko Središće, 522 potpisa u Vratišincu, 214 u Križovcu, 188 u Selnici, 89 u Štrukovcu, 54 u Svetom Martinu na Muri i 25 u gradskoj upravi Murskog Središća. Rezultati potpisivanja peticije prezentirani su proteklog ponedjeljka novinarima, a na prigodnoj konferenciji za novinare, uz gradonačelnika Murskog Središća Josipa Dobranića, bili su načelnici općina Sveti Martin na Muri Franjo Makovec i Selnice Anđelko Kovačić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Mirela Štefe te liječnici Biserka Goričanec i Slobodan Oluić. Već u uvodu konferencije ravnateljica Štefe potvrdila je da novim ustrojem Čakovec nije ništa naročito dobio, da tim u Prelogu nije tamo zbog Preloga, već donjeg Međimurja, a da je još u siječnju i travnju tražen tim 1 za za Mursko Središće - na žalost, dobivena je samo pripravnost. Kako se i struka slaže da bi i Mursko Središće trebalo dobiti tim 1, Štefe je potvdila da će se to najvjerojatnije i dogoditi, ali da će se to pitanje rješavati “u paketu”, na razini cijele Hrvatske. Kad se dobije tim 1, automatski se dobiva pet ekipa, pa će trebati i pet doktora. Tehničar i vozač se mogu pronaći, ali su problem liječnici kojih naprosto nema. U trenutku u kojem se nađe i zaposli liječnik, ukinut će se pripravnost. Međutim, ako se i dobije tim 1, on za, recimo Štrigovu, neće kretati iz Murskog Središća, već iz Čakovca. Ako bi se željelo da tim 1 bude u Murskom Središću, trebalo bi osigurati prostor i standard za koji definitivno nema novca.
Ove dobre vijesti dijelom su smirile liječnike prisutne na konferenciji, ali je ipak zaiskrilo između njih i ravnateljice Štefe oko tog je li hitna pomoć do sada obavljala dobar dio posla obiteljskih liječnika... Dr. Oluić forsirao je ideju da se s relativno malo novca timovi 2 mogu pretvoriti u timove 1 – navodno se radi o osamdesetak tisuća kuna, što je zanemariv iznos na razini RH. Dr. Oluić smatra da, nakon što je struka svoje rekla, ostatak posla moraju riješiti političari. Što se tiče nedostatka liječnika, dr. Oluić osvrnuo se na podatke po kojima u Hrvatskoj trenutno fali 4.300 liječnika, a da će se s ulaskom u EU stanje još više pogoršati jer će najmanje 1.500 sestara i 500 liječnika posao potražiti u Europi. Međimurje je rubno područje i treba se bojati odlaska naših liječnika...
Uglavnom, čini se kako obiteljski liječnici i Zavod za hitnu medicinu imaju o čemu razgovarati, pa su novinari pomalo na silu prekinuli njiihove raprave, kako bi se razjasnilo što dalje s peticijom.
Gradonačelnik Dobranić ustvrdio je da peticija ide na adrese mjerodavnih, od ministra zdravstva Rajka Ostojića do ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maje Grba – Bujević. Ukoliko ni to ne urodi plodom u “razumnom roku”, Dobranić je najavio mirne prosvjede i blokadu cesta te graničnog prijelaza Mursko Središće usred turističke sezone. Ako ne pomogne peticija, pomoći će prosvjedi.

V.Trstenjak

Izvor: 2981