Arhiva 19.09.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

HLAPIČINA: Jelena Uremović prikuplja potpise protiv rušenja škole

S velikom dozom predanosti Jelena Uremović iz Hlapičine ovih dana obilazi svoje sumještane i prikuplja potpise za peticiju u svrhu očuvanja zgrade stare škole u selu. Radi se o objektu sagrađenom u XIV. stoljeću koji je prvobitno bio samostan ivanovaca, a potom ga je kupila plemićka obitelj Zrinski. Nakon što ga je otkupio grof Feštetić, elementi iz ranije povijesti bivaju zaključeni, dok se u novijoj povijesti zgrada uglavnom vezuje uz obrazovanje.
Osnovna škola Mursko Središće objekat je na korištenje dobila 1925. godine, a učenici su je polazili do vremena izgradnje nove Područne škole koja stoji tik uz staru školu. Predavanja i dječji glasovi u staroj školi ne čuju se već desetljećima. Za to je vrijeme objekt prepušten vanjskim utjecajima. Zato je OŠ Mursko Središće zatražila suglasnost Grada da se objekat sruši, a informacija je kod građana izazvala nelagodu.
- U ovoj sam zgradi ja išla u školu, u njoj su stasale generacije naših sumještana. Osim što je ovo spomenik kulturne baštine, on za nas ima i emotivnu vrijednost. Grad je donio odluku da se zgrada sruši, na njoj uredi igralište i time zaokruži cjelina sadašnje Područne škole. Međutim, mnogi moji istomišljenici smatraju da zgradu vrijedi obnoviti i očuvati. Europska unija u svojim fondovima nudi mogućnost da pomogne ovakav projekt i, umjesto da se angažiramo, mi rušimo - kaže nam Jelena Uremović.
Dosad je na peticiji osamdesetak potpisa i prikupljat će ih do konca ovog tjedna, a potom predati gradonačelniku Josipu Dobraniću.
- Razgovarala sam s gradonačelnikom i najavila mu ovu peticiju. On je čak rekao da će se s našim mišljenjem složiti ukoliko se skupi respektabilan broj potpisa koji će pokazati da mještani Hlapičine ovaj objekat žele zadržati u funkciji. Ovdje bismo u budućnosti mogli imati prostorije za udruge i dvoranu za različite susrete, a mogu se iskoristiti i podrumski i tavanski prostor. Statika je dobra, kaže struka, no, mene brine to što su na građevinski materijal ove zgrade neki već bacili oko. Ne bih željela da ispadne da je srušen objekat koji je bio spomenik kulturne baštine nulte kategorije kako bi se s njega uzimala stara cigla - zaključuje Jelena Uremović koja će i ovih dana obilaziti domaćinstva u Hlapičini prikupljajući potpise za peticiju.
A. Ličanin

Izvor: 2995