Arhiva 26.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

HLAPIČINA: Uzavrele strasti oko hladne vode!

Vodovod u Hlapičini ponovo je uzburkao duhove. Tamo se još prepričava prošlogodišnje “događanje naroda” za vrijeme svečanog otvorenja radova na izgradnji magistralnog voda koji dijelom “pokriva” i vodovodnu mrežu u Hlapičini. Tada se velik dio mještana pobunio protiv izgradnje “gradskog” vodovoda jer imaju vlastiti mjesni vodovod iz kojeg koriste pitku vodu po vrlo niskoj cijeni. Izgradnjom javnog vodovoda, uključenog u vodoopskrbni sustav Međimurja, hlapičanski seoski vodovod bit će zatvoren. Kada se činilo da su se strasti smirile, iako se po broju onih koji su prijavili priključak (a tih je tek nešto više od tridesetak) još uvijek vidi veliko protivljenje javnom vodovodu, zakompliciralo se oko priključaka. Naime, izvođač radova priključke postavlja prema projektu, međutim, pojedinim mještanima to ne odgovara. Stvari su prešle granicu uljuđene i argumentirane rasprave, pa su počele čak i fizičke prijetnje. I ovaj put na meti se našla Katarina Belović, predsjednica VMO-a Hlapičina, koja je zadnjih nekoliko dana izložena stalnom pritisku. Belović tvrdi da joj prijete pojedini mještani, ovaj put nezadovoljni mjestom postavljanja priključaka na vodovodnu mrežu. Jedan od mještana čak joj je u vlastitom dvorištu prijetio udaranjem “šakom u glavu, bez obzira što je žensko, a usput, ako treba, sredit će i onog debelog” (gradonačelnika Josipa Dobranića, op. nov.) Predsjednica VMO-a također je, tvrdi, izložena i stalnim telefonskim prijetnjama iako nema nikakve veze sa samom tehničkom izvedbom vodovoda niti na to može na bilo koji način utjecati.
O prijetnjama je obavijestila gradske čelnike (ne i policiju), a u Gradu su utvrdili da spor nije u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti izvođača radova, Međimurje hidrogradnje, Međimurskih voda, odnosno projektanta.
Komunalnom redaru Dragutinu Belšeu, koji je u četvrtak bio na terenu u Hlapičini, iz Grada je sugerirano da se ne miješa budući da niti on nije nadležan.
Zamjenik gradonačelnika Dražen Srpak također je upoznat s nezadovoljstvom mještana Hlapičine.
- S Međimurskim vodama sklopljen je ugovor o izgradnji vodovoda u Hlapičini, rekao je Srpak, a lokacija priključka pitanje je za projektanta, izvođača i nadzornog inženjera. Grad se u to ne može upuštati niti imamo bilo kakve ingerencije po tom pitanju. Činjenica je da smo na sebe uzeli obvezu financiranja, a ljudi se ne žele priključiti na vodovod. Vodovod u Hlapičini koštat će 2,650.000 kuna, zajedno sa spornim priključcima. Hrvatske vode sudjeluju s 900 tisuća kuna, 350 tisuća daju Međimurske vode, dok je ostatak obveza Grada.
V.Trstenjak

Jedini bez javnog vodovoda

Hlapičina je jedino naselje u Međimurju u kojem još nema gradskog vodovoda i, da se mještane pita, tako bi bilo i dalje. Većina njih zadovoljna je svojim mjesnim vodovodom koji se vodom opskrbljuje iz bunara u središtu naselja. Voda iz mjesnog vodovoda je, prema ispitivanjima, uglavnom vrlo dobre kakvoće, ali nitko ne može garantirati da će tako i ostati, s obzirom da u Hlapičini nema kanalizacije, pa bi najveća prijetnja vodonosnom sloju mogle biti upravo fekalne vode. Kanalizaciju u Hlapičini nitko neće napraviti dok naselje ne dobije “gradski” vodovod. Protivljenje vodovodu u Hlapičini podsjeća na ono koje je svojevremeno vladalo u Križovcu, također na području Grada Mursko Središće. Istina, tamo mještani nisu izašli na ulice, ali su nakon izgradnje vodovoda, a velik dio mještana se i priključio, jednostavno odlučili ne trošiti “Zorčecovu vodu” jer im je ostavljena mogućnost da koriste i stari mjesni vodovod koji je također postojao u Križovcu. Međutim, u Gradu su, i na pritisak iz Međimurskih voda, koje ne prodaju svoju robu, a sustav moraju održavati, donijeli odluku da se do kraja godine stari vodovod u Križovcu mora “likvidirati”, a ista sudbina namijenjena je i vodovodu u Hlapičini. Za to će u Hlapičini - ipak, kako se čini, trebati puno više hrabrosti.

(vt)

Izvor: 2887