Arhiva 21.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Hoće li biti progona muškarca koji ima dijete s 13-godišnjom učenicom?

Nakon istražnih radnji u slučaju trinaestogodišnjakinje iz G. Kuršanca koja je nedavno rodila (slučaju o kojem je 5. siječnja objavljen članak u listu Međimurje), iz Policijske uprave međimurske Županijskom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava protiv muškarca rođenog 1985. Unutar slova zakona vezanog uz zaštitu maloljetnih, osobe ispod 14 godina života su - djeca - i u skladu s time ih zakoni štite.
Na ovom iznimno delikatnom slučaju radila je županijska državna odvjetnica Božena Komar koja nam je pojasnila pravne aspekte:
- Policija je protiv 24-godišnjaka iz Međimurske županije podnijela kaznenu prijavu za kazneno djelo spolnog odnošaja s djetetom iz članka 192 stavak 5 Kaznenog zakona. Županijsko državno odvjetništvo Čakovec istražnom sucu Županijskog suda u Varaždinu podnijelo je istražni zahtjev zbog osnovane sumnje da je dvadesetčetverogodišnjak počinio predmetno kazneno djelo na štetu djeteta. Iz prikupljenih dokaza tijekom istražnog postupka proizlazi da nema osnovane sumnje da je spomenuta osoba počinila kazneno djelo. Naime, kazneno djelo čini osoba koja ostvari sva obilježja određenog kaznenog djela u objektivnom i subjektivnom smislu. Nedostatak jednog od tih elemenata, odnosno nedostatak dokaza o postojanju jednog od elemenata dovodi do toga da državni odvjetnik ne raspolaže dokazima u obimu i kvaliteti koji bi upućivali na nedvosmislen zaključak o počinjenju kaznenog djela - pojasnila nam je županijska državna odvjetnica Božena Komar. Iz navedenih razloga Županijsko državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona 24-godišnjaka, s time da oštećenici imaju pravo nastaviti kazneni progon, ukoliko to žele.
Željka Drljić

Izvor: 2856