Arhiva 07.06.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Hoće li Bregled HSLS-ovce iz M. Središća odvesti u HNS?

Iako do lokalnih izbora ima više od godinu dana, političke stranke već su počele s ozbiljnim pripremama, posebno one čiji je rejting vidljivo oslabljen, kao vladajućem HNS-u, ili su na putu da se potpuno izgube na političkoj sceni, kao što to prijeti HSLS-u. HSLS u Međimurju ima 3 načelnika, jednog gradonačelnika i 4 vijećnika u Županijskoj skupštini, HNS 7 načelnika, jednog gradonačelnika i 5 vijećnika u Skupštini.
U Murskom Središću proteklog je tjedna održan sastanak Gradskog ogranka HSLS-a Murskog Središća na kojem je kao “gost” sudjelovao Dražen Breglec, bivši gradonačelnik Murskog Središća i protukandidat Darinka Kosora na stranačkim izborima za šefa HSLS-a. Budući da Breglec od 19. veljače više nije član HSLS-a, njegovo druženje s bivšim stranačkim kolegama izazvalo je nagađanje kako Breglec zapravo “vrbuje ljude za HNS” te da mu je cilj cijeli ogranak, na čelu s aktualnim gradonačelnikom Josipom Dobranićem, nagovoriti na prelazak u HNS. Sjednica ogranka sazvana je uz napomenu kako se radi o vrlo važnom sastanku na koji se članovi moraju svakako odazvati. Istovremeno, s više strana potvrđeno nam je kako se već duže vremena vode pojedinačni pregovori oko prelazaka uglednih HSLS-ovaca u HNS, a neke naznake o tome ima i predsjednik međimurskog HSLS-a Josip Grivec. Grivec se slaže da je neuobičajeno da na stranačkom sastanku sudjeluje netko tko nije član stranke, ali da ne očekuje da bi moglo biti masovnijih prelazaka HSLS-ovaca u neku drugu stranku.
- Moguće je da bude pojedinačnih prelazaka, ali to nije ništa neobično - ustvrdio je Grivec kojemu također povremeno stižu više-manje otvorene ponude s raznih strana.
Breglec: HSLS je
devastirana stranka
Dražen Breglec u telefonskom nam je razgovoru potvrdio da je bio na sastanku - iz jednostavnog razloga jer je bio pozvan.
- Normalno je da nakon dvadeset godina u članstvu HSLS-a osobno izvijestim članove ogranka o razlozima izlaska iz stranke i svom viđenju daljnje sudbine HSLS-a. Smatram da je HSLS devastiran i takav svoj stav prenio sam ljudima iz ogranka, jednog od najjačih u Međimurju. Nikoga nisam nagovarao na prelazak u bilo koju drugu stranku, već sam samo iznosio svoje viđenje stanja - rekao je Breglec.
Na pitanje je li ušao u HNS odgovorio je niječno, ali da u politici nikad ne treba reći nikad. Spreman je, kaže, novoj vlasti pomoći u projektima u kojima može pokazati svoje stručne kvalitete. Breglec je u zadnje vrijeme navodno dosta blizak s Radimirom Čačićem, trenutno je zaposlen u City-Exu kao član Uprave, a članstvom u HNS-u nada se ponovnom ulasku u visoku politiku.
Predsjednik međimurskog HNS-a Matija Posavec tvrdi da službenih pregovora s konkretnim ljudima nije bilo, vrlo je oprezan u komentiranju “slučaja Breglec” (moguće da se pregovori vode na višoj razini, iza leđa Matije Posavca), ali je potvrdio kako je navodno bilo upita nezadovoljnih članova HSLS-a koji bi željeli prijeći u HNS.
- Ako bi i ušao u HNS, Breglec bi bio običan član - zaključio je Posavec.
Nešto od svega toga “načuo” je i predsjednik gradske organizacije HNS-a Mursko Središće Sanjin Tomšić. Međutim, Tomšić također tvrdi kako službenih saznanja o mogućim pregovorima nema. Uz Dobranića, kao poželjna akvizicija iz HSLS-a, spominjan je i Anđelko Kovačić, načelnik Općine Selnica, koji bi u HNS prešao uz uvjet da ostane kandidat za još jedan načelnički mandat, ali Posavec je tu rezolutan i tvrdi da se njihovo članstvo izjasnilo da na predstojećim lokalnim izborima kandidat za načelnika Općine Selnica bude HNS-ovac Ervin Vičević. Predsjednik HSLS-a Grivec, čini nam se, iskreno je bio iznenađen spominjanjem Kovačića kao mogućeg prebjega.
Ne mijenjaju stranački dres (zasada)
Dok je dio ljudi u poziciji da se nudi, pa ih možda netko i “kupi”, vrlo visoku cijenu ima načelnik Općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec. Njega bi u svojim redovima, kako stvari stoje, htjeli svi, ali svjestan da bi bilo dovoljno samo naznačiti da bi se priklonio nekoj od stranaka, pa da to izazove interes, Makovec nam je potvrdio da konkretnu “nemoralnu ponudu” ipak još nije dobio.
- Nikakve promjene stranačkih boja me ne zanimaju - rekao nam je Makovec u četvrtak, uz konstataciju da se polako približava vrijeme za mirovinu...
Josip Dobranić, čiji se ogranak prvi našao na udaru moguće političke trgovine, također nije previše želio komentirati sastanak, potvrdio je jedino da je Breglec sudjelovao na njemu, da je iznio svoje stavove, ali da on osobno ostaje na “liniji HSLS-a”. U svakom slučaju, bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će se stvari rasplesti pred same izbore. Izgleda da HNS ispipava teren iza leđa i bez znanja SDP-a, HNS-ovog koalicijskog partnera na županijskoj i državnoj razini. Na lokalnoj razini HSLS je uglavnom u koaliciji s HDZ-om, još jednom strankom koja se već suočava s osipanjem članstva, pa tako obnašaju vlast u Murskom Središću, Donjem Vidovcu, Gornjem Mihaljevcu, Selnici i Svetom Martinu na Muri. HNS s HDZ-om vlast obnaša u Prelogu i Vratišincu, a nigdje HNS i HSLS nisu skupa na vlasti. Iz HNS-a ozbiljno najavljuju kako više nigdje neće koalirati s HDZ-om (zlobnici bi rekli “nigdje, osim u Općini Vratišinec”), pa se HSLS čini kao manje zlo, tim više što HSLS samostalno na predstojećim izborima nema više što tražiti, ili se takav dojam namjerno stvara u javnosti.
V.Trstenjak

Izvor: 2980