Arhiva 01.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Hoće li se i kada urediti parkiralište uz sivičko groblje?

Već u dva navrata podturenski vijećnici odbacili su prijedlog uređenja parkirališta za potrebe groblja u Sivici.
Kako se moglo čuti na vijeću, razlog nije u tome što to parkiralište ne bi bilo potrebno, nego je sporno mjesto na kojem bi se ono trebalo urediti. Uzimajući u obzir diskusiju nezavisnog vijećnika Zlatka Vrtarića, stečen je dojam da Sivičani inzistiraju na tome da se ono uredi preko ceste, odnosno groblje i parkiralište dijelila bi županijska cesta koja od Si-vice vodi prema Podturnu. Kao primjer Sivičanima poslužilo je čakovečko groblje koje također na taj način ima riješeno parkiralište.
No, većina ostalih vijećnika smatra da je to loše rješenje, tim više što Općina Podturen uz groblje posjeduje zemljište na kojem bi se moglo urediti i parkiralište. Nasuprot tome, zemljište preko puta groblja treba kupiti od privatnih vlasnika.
Kako nam je rečeno u podturenskoj općinskoj službi, ukupna površina na kojoj je sadašnje groblje s grobnom kućom i okolnim terenom veličine je 9.808 četvornih hvati ili oko 1 hektara. Od toga, na groblje i grobnu kuću otpada oko trećina. Preostali dio predviđen je za proširenje, ali isto tako, ima dovoljno zemljišta i za uređenje parkirališta.
Pročelnica u općinskom Jedinstvenom upravnom odjelu Ruža Šmitran, mještanka Si-vice, rekla nam je da Općina prema zakonskim odredbama nema pravo kupovati zemljište za određenu svrhu ukoliko na raspolaganju ima svoje zemljište. To je slučaj sa svičkim grobljem i parkiralištem. Dodala je i kako u pedeset godina, kako ona pamti, nije bilo potrebe za proširenjem groblja, ali općinskog zemljišta je dovoljno i za proširenje i za parkiralište. Raditi parkiralište preko ceste nema smisla kad je općinsko zemljište uz groblje i grobnu kuću.
Jal - i ništa drugo
Vijećnik Vrtarić i ovaj nam je put rekao da je uređenje parkirališta bitno za mještane Sivice te da se radi o stavu Mjesnog odbora.
- To da Općina ima uz groblje svoje zemljište obične su fraze i laži. U produžetku groblja ima općinsko zemljište, ali ono je kupljeno za potrebe proširenja groblja. Parkiralište kakvo traže Sivičani preslika je čakovečkog i najidealnije je za nas. Osim toga, u Čakovcu je na tom mjestu još i brijeg, a kod nas je čistina i nije takav promet kao kod čakovečkog groblja. Čitav problem može se riješiti pješačkim prijelazom. Mislim da se ovdje o Podturnu radi o čistom jalu i ničem drugom.
Samo neka se već jednom uredi
Komentar nastale situacije zatražili smo od predsjednika Vijeća mjesnog odbora Sivica Dragutina Cerovca koji nam je o tome rekao.
- Groblje se koristi za potrebe mjesnih odbora Si-vica i Celine. Za sprovoda i većih blagdana kod njega se stvaraju velike gužve. Automobili znaju biti parkirani na pješačko-biciklističkoj stazi sve od središta mjesta, pa do groblja na jednoj strani i uz cestu od groblja do šume na drugoj strani. Za prijedlog koji smo dali, kupnja zemlje preko puta groblja, kao primjer su nam poslužili Čakovec i Vratišinec koji na takav način imaju riješeno pitanje parkiranja vozila. Radi se, dakle, o zahtjevu mještana Sivice i Celina. Zbor mještana po tom pitanju nismo održali, nego smo to riješili na nivou mjesnih odbora.
No, sada vidim da je možda trebalo sazvati i zbor, i ne samo to, nego je bilo potrebno da nam predstavnici Općine Podturen razjasne čitavu situaciju. Na prijedloge koje sam ja, kao predsjednik MO-a, slao Općini nisam dobio nikakav odgovor. Ta komunikacija između Općine i nas u Mjesnom odboru nikako ne funkcionira. Ono nešto što uspijemo saznati više saznamo iz novina nego iz Općine. Nemamo nikakvih povratnih informacija na naše dopise i prijedloge.
Ne bi bilo loše da nam se dostavljaju i zapisnici sa zaključcima Općinskog vijeća jer oni nisu nikakva tajna. Prijedlog za kupnju tog zemljišta slali smo proteklom Vijeću još 1996. godine.
Ni do današnjeg dana nismo o tome dobili nikakav odgovor, čak niti to je li ili nije bilo na dnevnom redu Vijeća. Sada je ipak stavljeno na dnevni red, ali opet nismo dobili službeni odgovor zbog čega je odbijen prijedlog.
U daljnjem razgovoru s predsjednikom MO-a saznajemo da nije uvjet da se parkiralište uredi preko puta groblja.
- Ja ću biti zadovoljan da se parkiralište uredi i na drugom mjestu, samo da se već jednom uredi. Cijeli VMO je za-sada protiv da se ono uredi na mjestu koje je predviđeno za proširenje groblja, a gdje će drugdje biti - nije toliko važno. Sada će se raditi i ograda uz groblje, pa je vrijeme da se riješi i parkiralište. Znači, nije važno da parkiralište bude preko ceste, ali takav prijedlog dali su mještani.
Ne inzistiramo baš na tom rješenju, mada bi ono za nas bilo najprihvatljivije. Bitno je da se izradi odgovarajući projekt te da parkiralište bude tako smješteno da oni koji kasne na sprovod ili idu na groblje ne remete pogrebni obred. Što se tiče zemljišta preko puta ceste, i da nije za parkiralište, ne bi bilo loše da ga Općina kupi s obzirom na to da se radi o svega 20.000 kuna.
R. Topličanec

ŠTO KAŽU MJEŠTANI?

Zanimalo nas je što o svemu misle i Sivičani, pa smo prošli mjestom i pos-tavili im pitanje o tome žele li parkiralište uz groblje ili preko preko ceste.
Matija Varga:
- Meni je u osnovi svejedno gdje će biti parkiralište. Mislim da je bolje da je ono uz grobnu kuću, a ne preko ceste. Trebalo bi biti na istoj strani ceste na kojoj je i groblje.
Jelena Strahija:
- Meni nije potrebno parkiralište jer stanujem blizu groblja i mogu tamo pješke. O tome će ionako odlučiti drugi i meni je svejedeno. Ako Općina ima zemlju uz groblje, onda ne bi trebalo kupovati parcelu preko ceste. Ako se groblje ispuni, zar ćemo onda imati groblje preko ceste? Što ako se dogodi kakva velika nepogoda, potres, pa će trebati pokopati puno ljudi, što ćemo onda?
Ruža Vrtarić:
- Bolje da je parkiralište kod groblja, a ne preko ceste jer su u tom slučaju moguće nesreće prilikom prelaženja prometnice, pogotovo kad se radi o starijim ljudima i djeci. Svi ionako parkiraju na strani na kojoj je groblje, samo što je prostor za to neuređen.

Izvor: 2879