Arhiva 12.10.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Hoće li se Jurina bronca pozlatiti?

Speedway klub Unia iz Donjeg Kraljevca bit će u subotu domaćin finala Svjetskog prvenstva za juniore u spidveju, dosad najznačajnije priredbe u svojoj nedugoj povijesti. Ali bit će to i najznačajnije sportske motociklističke priredbe u Hrvatskoj dosad jer će se po prvi puta o nekom svjetskom prvaku odlučivati na hrvatskom tlu. Za nas je posebna draž ove utrke to što ćemo možda po prvi puta Hrvat postati svjetski prvak, naš najbolji vozač Jurica Pavlic svakako je jedan od favorita utrke. Prošle godine u Pardubicama, u Češkoj, bio brončani. Dva koraka više na postolju svakako su moguća, ali neće biti laka, kako kaže Jura:
Medalja je moguća, ali se ne opterećujem ni očekivanjima ni obećanjima da će biti baš zlatna. Ja ću dati sve od sebe i neću potcijeniti nikoga, ali će i svi drugi dati sve od sebe. Konkurencija će biti biti vrlo jaka, ovo je među najkvalitetnijim juniorskim prvenstvima dosad. Rekao bih ipak da više izgleda imaju Britanac Woffinden, Šveđanin Jonasson, Australac Ward i svi Poljaci, po običaju. Ali u sportu je sve moguće, kao nedavno u Coventryju.

U Coventryju, u Engleskoj, održano je finale kvalifikacija za Grand Prix 2010. godine, i nije Juri donijelo priželjkivani uspjeh. S tri boda boda pripalo mu je četrnaesto mjesto. Neočekivano je pobijedio švedski veteran Magnus Zetterström s 14 bodova, drugi je s istim brojem bodova, ali sporiji u razvažanju bio Chris Holder iz Australije, dok je treće mjesto s 13 bodova osvojio Poljak Jaroslaw Hampel. Ova trojica su izborila ulazak u Grand Prix. No, Jura engleskoj epizodi ne pridaje osobit značaj:

Razočarala me organizacija utrke. Staza je bila pripremljena da favorizira domaćine, ali su to iskoristili drugi. Iznutra je bila tvrda i neravna, a izvana isuviše duboka tako da je bilo gotovo nemoguće naći pravilno podešenje za motocikl. O poretku je odlučivao isključivo start, pretjecanja nije bilo. Tu su u prednosti bili rutineri, ali su i oni imali teškoća, čak 9 vozača je palo. Ni ograda nije odgovarala sigurnosnim mjerilima koje propisuje Međunarodni motociklistički savez. Nisam tu htio ništa dokazivati, finale u Donjem Kraljevcu mi je važnije.

Vrlo jaka konkurencija znači da će se na startu osim Jure naći vozači iz još osam zemalja. To su Australac Darcey Ward, Danci Nicolai Klindt, Patrick Hougaard i Kenni Larsen, Latvijac Viacheslavs Giruckis, Poljaci Michal Mitko, Maciej Janowski, Grzegorz Zengota i Przemyslaw Pawlicki, Šveđani Ludvig Lindgren, Thomas Jonasson, Simon Gustafsson i Linus Eklöf (rezerva), Rus Artjom Laguta, Britanci Tai Woffinden i Lewis Bridger te kao još jedna rezerva Amerikanac Ricky Wells. Utrka će početi u 15 sati, a oni željne uzbuđenja će možda pogledati i trening, u petak, također u 15 sati.

Izvor: 2840