Arhiva 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

HODOŠAN: Kad će nam Općina podići ogradu uz cestu?

Potuživši se na nevolju koja ih muči već nekoliko godina, obratili su nam se Bernarda i Ivan Kovač iz Hodošana. Kuća i domaćinstvo smješteni su im na uglu Glavne ulice i Prvomajske (izlaz prema Mađarskoj) koji je pred nekoliko godina doživio rekonstrukciju, odnosno proširenje. Kovači su imali značajnu ulogu u tome - da bi se ugao ulice uredilo, morali su prodati komad svog zemljišta, a da bi se omogućila dobra preglednost skretanja, trebalo je žrtvovati i staru obiteljsku kuću koja je licem bila okrenuta prema glavnoj ulici.
- U Općini su nas tražili da pristanemo na rušenje, kako bi se zavoj učinio preglednim. Morao sam nagovarati majku Magdalenu, kojoj je bilo teško odvojiti se od nje. Sklopili smo o tome ugovor i po njemu uredno isplaćeni.I tu je sve u redu. No, tada je bilo dogovoreno da nam se podigne ograda, kao oblik odštete za ono što smo morali žrtvovati. Tako se postupilo pri rekonstrukciji ceste u Ludbreškoj ulici, u Donjem Kraljevcu - ljudima kojima je trebalo zasjeći na zemljišta Općina je podigla pletene žičane ograde. I mi tražimo samo da se na taj način ispoštuje riječ data nama, ali od toga do danas ništa. Postavljena je kraća ograda - od mjesta na kojem je bio ugao stare kuće do štaglja koji smo kasnije uklonili jer su nam rekli da da on nakon rekonstrukcije nagrđuje ovaj prostor. To nije rješenje. Već smo se obraćali javnosti, pa i dobili potvrdu da nema opravdanja da mi budemo u nepovoljnijem položaju od ljudi u Ludbreškoj, u Donjem Kraljevcu, ali ništa nije učinjeno.
Bernarda dodaje zašto je ograda tako važna:
- Ovo je centar mjesta, posjetitelji obližnjih lokala zlorabe otvoren prostor koji im se nudi za nuždu, bude puno razbijenih boca. Kokoši ne možemo pustiti na dvorište jer ih tuđi psi potuku, a svoja dva smo već izgubili u naletu vozila. I suprug Ivan je umalo stradao pred dvije godine - bio je tu, na dvorištu kad je uletio veliki traktor, John Deere koji je, zbog prevelike brzine, izgubio kontrolu, pa preko raskrižja uletio u dvorište. Jedva mu je izmaknuo.
Ivan dodaje:
- Ako se ne misle držati dogovora, neka nam kažu, fućkajte se, da znamo da moramo to sami učiniti. No, ni to ne bismo mogli, ne samo zato što baš i nemamo novca - navodno je linija nove međe između našega i ceste sporna, pa bi je trebalo premjeriti. To doista nije na nama.
Ograda vjerojatno neće skoro. Bernarda i Ivan sami su naslutili u čemu je teškoća, njihov slučaj zagubio se u primopredaji dužnosti u smjeni općinske vlasti prošle godine. Općinski načelnik Miljenko Horvat rekao nam je da ovog slučaja nije ni svjestan, ali i da mu se nitko još nije ni obratio. U kupoprodajnom ugovoru 2006. godine druga je strana bio ŽUC, ovdje zainteresiran samo za prostor i preglednost zavoja - ograda se u ovom ugovoru ne spominje. Pitanje točnosti međe u međuvremenu je postalo osjetljivije, cesta je prekategorizirana u državnu, njome sada upravlja HC. Bit slučaja je u datoj riječi koja bi poštene trebala obvezivati, ali u ovom slučaju neposredno samo aktere iz prethodnog mandata u Općini. Za novog načelnika ovaj slučaj znači da bi se morao malo baviti “arheologijom” (toga ionako ima dosta), a onda donijeti vlastitu prosudbu.
Dražen Kovač

Izvor: 3068