Arhiva 28.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

HODOŠAN: Repetitori moraju van iz mjesta

U Hodošanu je prošle nedjelje održan zbor građana na kojem su raspravljeni izvješće o poslovima obavljenim u mjestu u prošloj i planovi za ovu godinu.
Najznačajnije mjesto u izlaganju predsjednika VMO-a Zorana Strahije zauzelo je pitanje repetitora telekomunikacijskih tvrtki, T-Mobilea i Vipneta, oba smještena u samom mjestu. Strahija je sve odgovorne pozvao na puni angažman u rješavanju ovog pitanja i prigodu iskoristio kako bi načelniku Horvatu uručio peticiju kojom je više od 4 stotine mještana zatražilo micanje repetitora iz mjesta. Horvat je već počeo rješavati probleme, kako je istaknuo. Zatražio je kontakt s obje tvrtke - s T-Mobileom već je dogovorio termin za pregovore, a od Vipneta se odgovor čeka. U raspravi se čulo podsjećanje na značaj pitanja. Dokazano je da se štetno djelovanje zračenja repetitora, ako su dva smještena blizu, inteferiranjem uvišestručuje, pogotovo ako je u blizini i dalekovod, kao što je slučaj u Hodošanu, upozorila je Marija Purić-Hranjec, Čakovčanka, ali srcem Hodošančanka, kako je istaknula. Josip Mlinarić, ranije predsjednik VMO-a, a i predsjednik Općinskog vijeća Donji Kraljevec istaknuo je da je smještaj repetitora stvar i županijskog plana.
- Plan lokacija repetitora pravljen je na čudan način. Šestarom se označilo područja obuhvata signalom, a mjesta kamo će se šestarom ubosti određena su po volji. Izrazio sam rezerve zato što je jedno baš u Hodošanu, bez uspjeha. Možda je pretjerano reći da sam bio ismijan, ali nisam bio ni ozbiljno shvaćen.
Okupljeni mještani od načelnika Horvata tražili su da budu ozbiljno shvaćeni - jednoglasno je usvojen zaključak da se pokrene postupak za izmještanje repetitora.
Miljenko Horvat:
Neće ići lako
Nastavak koji je uslijedio ne ohrabruje. Općinski načelnik Miljenko Horvat u međuvremenu se i sastao s predstavnicima T-Mobilea. O tome nam je rekao:
- Istaknuli su da najnovija mjerenja iz siječnja pokazuju da je zračenje osjetno ispod zakonskih mjerila. Izmještanje bi bilo skupo, a i tehnički zahtjevno, kako kažu, tako da ga za ovu godinu ni ne mogu uvrstiti u svoje planove. Nisu, dakle, baš volji na izmještanje, pa ako im nakon rujna, kad im istječe ugovor, uskratimo mjesto, jer su na našoj parceli, preselili bi se na Vipnetov. Za njega kažu da mu je ugovor nedavno produžen, a na privatnom je, tu nemamo izravan utjecaj. Bez obzira na mjerenja, ako repetitori uznemiravaju mještane, mislim da ih se mora izmjestiti, ali neće ići lako.
Dražen Kovač

Izvor: 3070