Arhiva 12.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

HODOŠAN: Unuk pronašao bakin prsten izgubljen 1979. godine

Ova neobična priča splet je slučajnosti koje imaju sve elemente bajke: zahvaljujući jednom gušteru i oštrom oku svog desetogodišnjeg unuka Ivana Purića iz Turčišća, Ana Šimunić iz Hodošana nedavno je ponovo postala gospodarica svog vjenčanog prstena izgubljenog prije 31 godinu.
- Ana je prije 31 godinu radila u vrtu i s ruke joj je skliznuo vjenčani prsten. Tad smo bili 7 godina u braku. Bilo joj je žao prstena i prekopali smo cijeli vrt da ga pronađemo, ali uzalud. Čak smo i cvijeće s korijenjem vadili iz zemlje i tražili do mraka. Sljedeće godine supruzi sam kupio novi prsten i cijelu smo priču zaboravili... do prije neki dan. Naš unuk Ivan igrao se pred kućom te mi doviknuo da je pronašao prsten. Nisam obratio pažnju, misleći da je našao kakvu maticu ili nešto slično. No, Ivan je odjurio u kuću i pokazao pronalazak baki - ispričao nam je Dragutin Šimunić.
- Čim sam čula da Ivan viče “Baka, našao sam blago! Našao sam prsten!”, istog trenutka mi je sinulo da je to upravo moj izgubljen vjenčani prsten - kaže Ana.
Dijete nije ni slutilo da je zaista našlo blago - za obiteljsku riznicu uspomena.
- Pravo je čudo što je pronađen jer smo u proteklih 30 godina imali dosta radova, kopanja i preinaka u tom dijelu dvorišta. Za pronađen prsten savjetovali su mi da ga očistim octom kako bi ponovo zablistao, no ja sam uzeo običnu papirnatu maramicu i samo skinuo zemlju s njega, što je bilo dovoljno da zasja. Na njemu nije bilo niti jedne mrlje od oksidacije. Sad se tek vidi koliko sam kvalitetno zlato kupio svojoj supruzi za vjenčanje - u šali dodaje Dragutin.
LOV NA GUŠTERA
Kako je otkrio blago, ispričao nam je glavni junak ove priče:
- Igrao sam se vani i vidio guštera. Pozvao sam sestru Ninu i sestričnu Janu da ga i one vide, ali je gušter pobjegao. Tad sam primijetio da nešto sjaji na zemlji - kaže Ivan Purić.
Pronalazak prstena nosi simboliku sreće, što je najljepši završetak ove priče.
Željka Drljić

Izvor: 2872