Arhiva 24.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Horvati na natjecanju u solfeggiu

Mladi glazbenici Jelena i Filip Horvat iz Malog Mihaljevca, koje javnost poznaje i kao članove Kvinteta Horvat, ovih su dana zabilježili nove uspjehe. Na 49. regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Zadru oboje su osvojili prve nagrade.
Kao studentica 1. godine Muzičke akademije u Zagrebu, na Odsjeku za kompoziciju i glazbenu teoriju, Jelena se natjecala u V. kategoriji studenata u dobi do 21 godine, u disciplini solfeggio. U pisanom je dijelu postigla maksimalnih stotinu bodova, a na usmenom 95. Filip je polaznik 3. razreda Glazbene škole u Varaždinu na dva odjela - Teoretskom odjelu i Odjelu za orgulje. Na natjecanju u Zadru u disciplini solfeggio, u IV. kategoriji učenika u dobi do 19 godina, bio je najbolji. Ostvario je maksimalnih sto bodova u pisanom dijelu i 98 na usmenom.
I Filip i Jelena plasirali su se na državno natjecanje koje će u travnju biti održano u Dubrovniku. Valja dodati da je Jelena u disciplini solfeggio na svim dosadašnjim državnim natjecanjima osvajala prva mjesta, a u disciplinama komorni sastavi i orgulje jedno drugo i dva treća. Uspješno je završila mnoštvo seminara i tečajeva orgulja i pjevanja u klasi poznatih domaćih i inozemnih glazbenih pedagoga, dugogodišnja je glazbena voditeljica Pjevačkog kvinteta Horvat koji je u samo nekoliko godina postigao vrlo značajne uspjehe u domovini i inozemstvu.
Radi glasovnih promjena, mutiranja, Filip nije mogao sudjelovati na prošlim natjecanjima iz solfeggia, ali je ovim rezultatom dokazao da nimalo ne zaostaje za svojom sestrom. Uz natjecanje iz solfeggia, sudjelovao je i na 49. regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe u Zagrebu i u disciplini orgulje osvojio drugu nagradu usprkos jakoj konkurenciji učenika orguljaša iz cijele Hrvatske, od kojih su neki i polaznici četvrtog razreda srednje glazbene škole. Uspješno je završio mnogobrojne seminare orguljske interpretacije kod poznatih i priznatih domaćih i inozemnih orguljaških pedagoga.
Impresivna postignuća ovo dvoje mladih glazbenika u dosadašnjem školovanju argumentira cijeli niz dosad ostvarenih uspjeha i nagrada s natjecanja. Izvrsni su u svim segmentima glazbenog školovanja i uvijek pri vrhu. I Jelena i Filip Horvat već godinama sudjeluju u međunarodnim programima koncerata i seminara na kojima usavršavaju znanja. Njihovi novi uspjesi u glazbenom angažmanu nesumnjivo će naći odjek u glazbenom i kulturnom životu Međimurja, Hrvatske i inozemstva u kojem su rado viđeni gosti.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2917