Arhiva 04.05.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

HRASTINKU POD HITNO TREBA ZATVORITI!

Na Veliku subotu u Murskom Središću opet su gorjela dva ozbiljna požara, jedan uz Muru, drugi na odlagalištu otpada Hrastinka. Zbog veličine požara, morali su reagirati vatrogasci DVD-a Mursko Središće i Javna vatrogasna postrojba iz Čakovca, a na licu mjesta pojavila se i policija. Požar na Fusku opasno se približio naselju, samo nekoliko desetaka metara do prve kuće. Izgorjeli su hektari suhe trave, trstike i niskog raslinja, ali srećom, vatrogasci su bili spremni.
Međutim, po svojim karakteristikama i mogućim posljedicama, mnogo je ozbiljniji požar koji je netko zapalio na odlagalištu otpada Hratsinka na kojem se požar proširio u podzemlje, a slojevi smeća ispod površine gorjeli su u dužini 70 do 80 metara, dok se crn, težak i otrovan dim valjao prema središtu Murskog Središća. Iako su vatrogasci uspjeli ugasiti površinski požar, onaj pod zemljom tinjao je cijelog proteklog tjedna. Poučeni ranijim iskustvima, jer se slični požari događaju svake godine, a zadnji veći bio je također uoči Uskrsa prije dvije godine, u Gradu su odlučili da se nakon obuzdavanja otvorenog plamena izvrše iskop i gašenje zapaljenih slojeva i njihovo zatrpavanje zemljom. Za razliku od ranije, kada se prelazilo preko ovakvih piromanskih ekshibicija, ovaj su put u Gradu ipak odlučili podići prijave protiv nepoznatih počinitelja, pa će i policija morati ozbiljnije zasukati rukave.
Vrijeme je za stavljanje lokota
Čini se da je došlo vrijeme da odgovorni u Gradu konačno donesu i formalnu, potpisanu i pečatiranu odluku o konačnom zatvaranju Hrastinke jer Hrastinka radi ilegalno. Zapravo je Hrastinku inspekcija već odavno trebala zatvoriti, a zašto nije, znaju samo oni. I sanacija je već trebala biti u punom jeku, međutim, još ništa nije odrađeno, a prema riječima gradonačelnika Josipa Dobranića na jednoj od sjednica Gradskog vijeća, dogovorena je prolongacija sanacije Hrastinke za još godinu dana. Iako dio vijećnika izražava sumnju u gradonačelnikove riječi, to je navodno dogovoreno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji bi u većem postotku trebao sufinancirati sanaciju. Za sanaciju Hrastinke građani Murskog Središća izdvajaju 11,5 kuna mjesečno i s tog je osnova do sada skupljeno oko 2,2 milijuna kuna koji se, umjesto za pravu sanaciju, troše na saniranje posljedica vandalizma na samoj Hrastinki i kojeg je veći dio (oko 1,3 milijuna kuna) po optužbama gradske oporbe “rasfrčkan” nenamjenski. Oko cijene sanacije baratalo se raznim iznosima. Od 6, pa 11 i na kraju čak oko 14 milijuna kuna, što je i najrealniji iznos cijene sanacije.
V.Trstenjak

Izvor: 2923