Arhiva 17.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Hrvatska se žurno treba decentralizirati

U utorak je u termama Jezerčica kod Donje Stubice u sklopu AER- Youth regional networka održan okrugli stol na temu Regionalna politika u Republici Hrvatskoj: hrvatska i europska iskustva. Na njemu su sudjelovali župani i zamjenici župana nekoliko sjevernih hrvatskih županija, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom, prof. dr. Vesna Pusić, kao i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
Na koji način hrvatske regije trebaju nastupati prema Europskoj uniji, na koji način privlačiti novac iz pristupnih i strukturnih fondova, s kime se i na koji način povezivati, bile su teme kojima je otvoren okrugli stol. No, najviše vremena govorilo se o potrebi decentralizacije Hrvatske i s time povezanim povećanjem poreznih sredstava koja se spuštaju općinama, gradovima i županijama. Župan Međimurske županije Ivica Perhoč rekao je da je ova kriza prilika da se iz temelja promijeni način na koji politika u Hrvatskoj funkcionira.
Treba prestati graditi spomenike osobama, ulaziti u investicije bez pravog snimanja stvari, bez financijske računice te bez riješenog načina financiranja održavanja nakon izgradnje, rekao je Perhoč. Vlada promjenama poreza na dobit uskraćuje novac lokalnoj i regionalnoj samoupravi, no s druge strane, ne oslobađa ih nekih zakonskih obveza. Danas su hrvatske županije, bez iznimke, u teškoj financijskoj situaciji, jedva podmiruju osnovne funkcije, tako da se o nekim razvojnim projektima ne može ni razmišljati.
Sudionici okruglog stola zaključili su da Hrvatska poput svih zemalja Europske unije mora biti temeljena na načelima supsidijarnosti, odnosno da građani preko svojih izabranih predstavnika lokalno odlučuju o svojim potrebama. Za to našu zemlju treba fiskalno decentralizirati.
Župani Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije najavili su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti svoje viđenje načina na koji županije trebaju funkcionirati, s kojim ovlastima i na koji način sve to financirati.
Inače, okrugli stol održan je u sklopu skupštine europskih regija - Youth regional networka, koji okuplja mlade iz 280 europskih regija.(dv)

Izvor: 2877