Arhiva 15.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

HSS: HNS je problematičan

U Hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu u nedjelju, 5. prosinca održana je programska skupština Županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke Međimurske županije na kojoj su predstavnici općinskih i gradskih organizacija HSS-a razmatrali izvješće o radu HSS-a u Međimurju u 2010. godini i smjernice za izradu plana i programa rada za 2011. godinu.
Izvješće o radu HSS-a Međimurja podnio je Petar Novački, predsjednik ŽO-a HSS-a Međimurja, a ono je dopunjeno izvješćem Anđelka Horvata, zamjenika župana, o aktivnostima i resorima HSS-a u aktualnoj županijskoj vlasti.
U radu skupštine sudjelovali su i Zvonimir Sabati, regionalni koordinator aktivnosti HSS-a, te Božidar Pankretić, potpredsjednik HSS-a, koji u koalicijskoj Vladi RH obnaša dužnost potpredsjednika i ministra vodnog gospodarstva, šumarstva i regionalnog razvoja.
Nabrajajući aktivnosti kojima HSS nastoji pridonijeti uspješnom obnašanju vlasti u Međimurskoj županiji, P. Novački u svom je izvješću posebno istaknuo:
- Kao stranka, mi se želimo držati načela – prvo je interes općeg javnog dobra, zatim stranački interes, tek na kraju i osobni interesi pojedinaca, a u Međimurju je situacija takva da nam je koalicija u kojoj radimno suđena. Kao potpisnici koalicijskog sporazuma, mi ćemo u svakoj situaciji održati svoju riječ do kraja i snositi konzekvence za sve što nam je u odgovornosti, no primjetno je da Hrvatska narodna stranka unutar koalicije vodi svoju politiku, što nije dobro.
Zamjenik župana A. Horvat nabrojio je redom što je sve u resorima koje HSS ima – gospodarstvo, obrt, turizam, poljoprivreda – napravio, naglasivši:
- Naslijedili smo dugove od ranije vlasti u isplati poticaja poljoprivrednicima koje još uvijek nismo uspjeli do kraja isplatiti, jer takve su proračunske prilike. Međutim, činimo sve da se što do kraja ove, što u idućoj godini, dugovi isplate, pokrenuli brojne projekte, među kojima je i jedan koji je rođen u HSS-u Međimurja, projekt navodnjavanja i kao ideja primijenjen za cijelu Hrvatsku. Najvažnije je – dokazali smo da nije presudno je li sastav vladajuće koalicije na županijskoj razini sukladan sastavu vladajuće koalicije na državnoj razini, već kvaliteta projekata za koje, priznajem uz veliku potporu i suradnju HSS-ovih državnih dužnosnika, u Međimurje dolazi i više novca nego to, srazmjerno gledajući, dobivaju druge županije.
Zanimljivo, sudionici skupštine nisu imali primjedbe ni na jedno od podnijetih izvješća. Prihvaćena su jednoglasno, no reagirali su na nešto za što su procijenili da je županijsko rukovodstvo u javnosti reagiralo preblago.
Stjepan Belić iz Preloga pitao je:
- Zašto šutimo u situaciji u kojoj koalicijski partneri sami odlučuju, nazivaju nas parazitima. Ispada da su u Međimurju svi na vlasti, samo ne HSS...
Slično je mišljenje izrazio i Marinko Lisjak iz Donje Dubrave:
- Ako nas netko prozove parazitima, onda je to jasan znak da moramo sjesti, porazgovarati i vidjeti kako ćemo reagrati, a ne šutjeti.
Zvonimir Siladi iz Kotoribe tome je dodao:
- Mi nismo glavni koalicijski partner (SDP je nositelj koalicije), pa nismo mogli ni birati. Natrpio sam se osobno (kad sam bio predsjednik Skupštine MŽ) uvreda i nekorektnosti, ali mislim – na razinu na kojoj je naš bivši član doista se ne trebamo spuštati. HNS je problematičan, Matija Posavec krši pristojnost koju podrazumijeva koalicijski sporazum, a to su vam novi političari: pogleda uprtog prema EU, a ruke prema vlastitim džepovima... Pitanje je samo – koliko i SDP može trpjeti iskakanja i incidente HNS-a i Matije Posavca?
Predsjednik P. Novački složio se s diskutantima da je problem u HNS-u kao (nekorektnom) koalicijskom partneru, ali i ustrajao u svom stavu:
- HSS će ostati vjerodostojan partner. Nama nije do afera u novinama, a još manje do spuštanja razgovora na razinu ispod dostojanstva HSS-a koji živi već 106 godina.
Zadni govornik na skupu bio je Božidar Pankretić koji se vrlo slikovito osvrnuo na problem odnosa s čelnikom HNS-a Međimurja:
- Ja vas molim, kako narod kaže – pustite drek nek smrdi. Što ga više čačkate, više smrdi... Budimo iznad toga. Mi smo napravili dobar posao u Međimurju, sve što smo pokrenuli daje rezultate kojima se možemo dičiti. Slažem se, radimo kao i do sada: prvo u interesu općeg javnog dobra, zatim staranačkom, zatim smo mi kao pojedinci na redu. Na našim je plećima i koalicija na državnoj razini za koju je često Joža Friščić podmetnuo leđa, što je dokaz da smo ustrajni i korektni u dogovorima. Pripremimo se za izbornu godinu, idemo sa smjernicama plana i programa do svakog ogranka, općinske i gradske organizacije. Do proljeća moramo imati program definiran do najsitnijih detalja s kojim izlazimo na izbore.
Prerano nas pitaju s kim idemo... Prvo napravimo programe. Program koji radimo od temeljnih načela s nacionalne razine u svim detaljima mora doći do seoske razine, do naših sela koja želimo sačuvati, gradova u kojima želimo unaprijediti život i biti prepoznatljivi onima koji na nas računaju.
Marijan Belčić

Izvor: 2903