Arhiva 10.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

HSS: Na čelu i dalje Petar Novački

Županijska organizacija Hrvatske seljačke stranke održala je u nedjelju u Mačkovcu izbornu skupštinu. Predsjednik međimurskog HSS-a Petar Novački u svom je izvješću rezimirao aktivnosti u protekle četiri godine. Podsjetio je da je početak mandata bio označen krizom ustrojstva. U tri općine ona uopće nije imala organizacije, u šest općinskih organizacija bili su postavljeni povjerenici. Stranka je brojila 703 člana. Iduće godine došlo je do konsolidacije, broj članova popeo se na nešto više od tisuću, koliko je i danas onih koji plaćaju članarinu. Do 2008. godine održane su sve skupštine općinskih organizacija, ali je u nekima opet nastupila oseka aktivnosti. Sve organizacije bile su dužne, prema odredbama statuta i odlukama središnjih tijela stranke, održati izborne skupštine do sredine studenoga ove godine. To je učinilo njih 19, ostalih pet se, prema odredbama statuta, smatra raspuštenima.
Ova oseka tumači se kao izraz nezadovoljstva koaliranjem s HDZ-om na državnoj razini, rekao je Novački, ali je dodao da smatra da je tome kumovalo nepoštivanje strategije komuniciranja unutar stranke. Govoreći o izbornim aktivnostima i rezultatu, Novački je podsjetio da je HSS na županijske izbore izašao u koaliciji sa SDP-om i HSU-om i postigao dobar izborni rezultat – osvojio je pet mandata, dobio jednog zamjenika župana i mjesto predsjednika županijske skupštine. Na gradskoj i općinskoj razini organizacije su sklapale različita partnerstva i osvojile ukupno 29 mandata i 2 mjesta zamjenika u izvršnoj vlasti. Taj rezultat Novački je ocijenio prihvatljivim.
Skupštini je prisustvovao i predsjednik stranke Josip Friščić. On je u svom izlaganju dijelom replicirao nekim kritikama upućenim generalnoj politici stranke od parlamentarnih izbora.
- Do sredine iduće godine najvjerojatnije ćemo ispuniti sva poglavlja. Pred ulaskom smo u Europu, a Međimurje je na tromeđi i ne želim Međimurcima pričati što je to EU. Za poljoprivredu i za ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske će, po prvim podacima, dobivati oko 740 milijuna eura godišnje, u razdoblju od sedam godina. To neće biti dotacije, već će za to trebati osmisliti programe i stvoriti uvjete da ih se povuče - rekao je Friščić.
Delegati skupštine ovaj put su za predsjednika birali između dva kandidata.
Na čelu županijske organizacije i dalje će biti Petar Novački koji je dobio 44 glasa, dok je Zoran Vidović, dosad tajnik međimurskog HSS-a, dobio 28 glasova.
Vidović je jedan od četvero potpredsjednika, a uz njega su, među osmero kandidata, izabrani Anđelko Horvat, Mirjana Fabić-Rusak i Zvonimir Siladi. Dužnost tajnika obavljat će Davor Sokač.(d.k.)

Izvor: 2850