Arhiva 12.09.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

HUMANA NOVA dosad zbrinula 40 tona stare odjeće!

Socijalna zadruga Humana Nova jedno je u nizu društvenih poduzeća koja je na području Međimurja utemeljio Autonomni centar - ACT Čakovec, udruga građana koja pridonosi razvoju civilnoga društva, ekodruštvene ekonomije, slobodne kulture i društveno angažirane umjetnosti.
Zadruga trenutno zapošljava deset osoba, a od osnivanja naovamo i volontiralo se do postavljanja zadruge na noge. Tri su osobe s invaliditetom, dvije su osobe i iz nacionalnih manjina, a u temeljnom motivu za osnivanje zadruge definirano je - Socijalna zadruga Humana Nova nastoji aktivno i izravno pridonositi izgradnji društva tolerancije i suradnje. Ključna gospodarska djelatnost Zadruge je ponovno korištenje, ili kako se to moderno kaže – oporaba, već rabljenog, korištenog tekstila, odjeće, posoblja, rublja, krevetnine...
TEKSTIL NIJE
OTPAD!
Ivan Božić, ekonomist iz Murskog Središća, upravitelj Zadruge, objašnjava kako je moguće gospodarsku djelatnost temeljiti na preradi rabljenog tekstila:
- Iznimno puno ljudi spremno je preko Zadruge zbrinuti svoju rabljenu odjeću i ostali tekstil i obuću, a Zadruga rabljenu odjeću i obuću sakuplja na području sjeverozapadne Hrvatske. Imamo je u velikim količinama i sortiramo po kategorijama.
- Čista i cijela odjeća ide u daljnju prodaju po vrlo pristupačnim cijenama, u naše Male dućane u Čakovcu i Varaždinu u kojima se po kilogramu u drugoj klasi prodaje za 15 kuna, a u prvoj klasi komadno po cijenama od 1 do 30 kuna. Odjeća koja je čista i djelomično cjelovita u našoj se šivaonici dorađuje, popravlja, pa ide u prodavaonice. Tu je onda ona odjeća koja je čista, ali nenosiva, pa se upotrebljava u proizvodnji novih proizvoda - pokrivača, torbica, prerađene odjeće, a naša dizajnerica osmislila je cijeli niz takvih artikala.
Konačno - istrošena i zamrljana odjeća reciklira se u industrijske krpe za brisanje, a gumbi i zatvarači skidaju se kako bi ponovo bili upotrijebljeni. Tekstil koji je neupotrebljiv u preradi šalje se u reciklažu.
IDEMO PO OPĆINAMA
- Još nismo dovoljno dobro vidljivi javnosti (dakle, i našim potencijalnim korisnicima), ali već smo ostvarili plaće iznad međimurskog prosjeka za osobe koje se inače nisu mogle nadati višoj plaći od zakonskog minimuma.
Zato se pokušavamo približiti onima koji žele zbrinuti odjeću i obuću, pa zajedno s komunalnim poduzećima s područja Međimurja krećemo u akciju sakupljanja odjeće i obuće i po svim međimurskim općinama i gradovima. Tu akciju vežemo uz 16. rujna, Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja, jer recikliranje odjeće i obuće u čijoj se proizvodnji koristi dragocjene prirodne resurse očuvanju ozona pridonosi izravno. Bili smo sudionici Rodinog sajma, imali smo štand za Porcijunkulovo u Čakovcu, za Zelendan na Jarunu u Zagrebu, u Varaždinu smo jednom mjesečno ispred robne kuće, sudionici smo ZeGeVege - Festivala održivog življenja, Festivala etike...
- U naša dva Mala dućana – u Čakovcu, u Ulici kralja Tomislava 10 i u Varaždinu, u Ulici Ivana Kukuljevića 28 isplati se pogledati što nudimo. Možete li zamisliti: do sada smo zbrinuli 40 tona odjeće! I velik je dio te odjeće prošao kroz ruke naših prodavačica - Anđelke Kovačić iz Mačkovca u čakovečkoj prodavaonici i Ružice Horvat iz Beretinca u varaždinskoj, te preko štandova na spomenutim manifestacijama prema onima koji si u današnjoj situaciji ne mogu jednostavno priuštiti kupovinu nove, (pre)skupe odjeće...
U zadruzi su zaposlene osobe koje su se nalazile u teškoj situaciji, ranije nezaposlene ili teško zaposlive, a imaju, primjerice, dragocjena tržišna iskustva. Primjerice, naša Danijela Zoroja, ekonomistica iz Štefanca, koja je zadužena za koordinaciju reciklaže i prodavaonica, prethodno je radila sedam godina u trgovačkom poduzeću Merkur...
Mislim da smo u današnjem nedopustivo i nerazumno komercijaliziranom, dehumaniziranom radnom i društvenom okruženju uspjeli, makar na jednom primjeru, pokazati da postoji pozitivna alternativa: radno okruženje u kojem goli profit nije svrha postojanja, već nešto drugo želimo li društvo s jednakim pristupom resursima, znanju, informacijama u kojem je svaki pojedinac važan i odgovoran i proaktivno djeluje za dobrobit društva i prirode.
ŠTO KAŽU
ZAPOSLENICE
Damjanka Terstenjak iz Varaždina voditeljica je šivaonice:
- Svaka od nas za ovaj je posao saznala na svoj način. Neke u Zavodu za zapošljavanje, neke preko poznanika, ali smo suglasne da je ovo dobra prilika i drago nam je što nam je pružena.
Biserka Kolomari iz Ivanovca šivačica je velikog iskustva:
- Tea (Vukelić, op.n.) i ja šivamo, ali ako je gužva, uskočimo i u dizajniranje kojeg artikla. Na ovom radnom mjestu dolazi do izražaja moja kreativnost. Bila sam na Zavodu za zapošljavanje nakon 26 godina rada u MTČ-u i nakon vremena koje sam provela nezaposlena. Sada mogu reći da sam sretna jer radim, i to - kreativan posao! K tome je na ovom radnom mjestu atmosfera u kojoj se uvažava svačije mišljenje, pa tako i moje. Bilo da kažem nešto negativno ili pozitivno o proizvodu koji napravimo, sve se uvažava i uvijek se nastoji biti bolji!
Ines Palašek iz Pribislavca, diplomirana inženjerka tekstilne tehnologije, dizajnerica je većine proizvoda Humane Nove:
- Na jednom se stroju, primjerice, napravi 20 do 25 pari kućnih platnenih papuča dnevno. Sve što uđe u naš proizvodni ciklus po potrebi se servisira u četiri perilice rublja, no, roba koju dobivamo većinom je u dobrom stanju. Naravno, tu i tamo nađe se roba koja je loša, ali dobre je puno više. Ima svega – torbica, hlača, majica kratkog i dugog rukava, dječje odjeće, haljina, suknji, čarapa, pregača, vreća za skupljanje papira...
Svakom komadu koji prođe kroz naše ruke, uz zanatski tehnički servis, dodali smo nešto zbog čega postaje poseban. Primjerice: torba od kratkih hlača nešto je neuobičajeno, a naša je kreacija. Dizajnerica sam i ponosna sam na svoje kreacije jer moja kreativnost ovdje uistinu dolazi do izražaja...
Tea Vukelić iz Celina radi s umanjenom radnom sposobnošću. Strukom je krojačica-šivačica, a u Zadrugu Humana Nova došla je putem posebnog projekta:
- Zaposlila sam se preko projekta ESCO koji je provodio ACT. Zadovoljna sam što ovdje mogu iskoristiti svoju preostalu radnu sposobnost, posebno zato što je dobra atmosfera od samog početka, od siječnja ove godine, kad smo se okupile.
Slično bi se uvjerenje vjerojatno zabilježilo i u Bojane Marcijuš iz Črečana i Vesne Posedi iz Čakovca koje su također zaposlene s umanjenom radnom sposobnošću, a upravitelj I. Božić kaže da su izuzetno marljive u radu na sortiranju odjeće i obuće, pri čemu su iskustvo i dobar osjećaj procjene presudni za daljnji proces rada.
Gabrijela Lipić
Marijan Belčić

15. RUJNA

Skupljanje po cijelom Međimurju

Socijalna zadruga Humana Nova, u suradnji s komunalnim poduzećima Čakom, Murs-ekom i Pre-kom, te međimurskim općinama i gradovima, Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača obilježava akcijom sakupljanja rabljene odjeće, tekstila, obuće i čistih plastičnih vrećica na dvadesetak lokacija po Međimurju u subotu, 15. rujna, od 8 do 15 sati. Viškove iz ormara i spremišta možete donijeti na sljedeća mjesta: u Belici na prostor kod robne kuće (veterinarski punkt), u Čakovcu u sjedište Humane Nove, Ulica dr. Ivana Novaka 38 (u dvorištu), u TIC (bivša vojarna, zgrada 2), u Domašincu u malu dvoranu doma kulture, u Donjem Vidovcu i Donjem Mihaljevcu u domove kulture, u Donjem Kraljevcu u objekt kraj nogometnog igrališta, u Donjoj Dubravi, Držimurcu-Strelcu, Gardinovcu, Goričanu i Gornjem Mihaljevcu u domove kulture, u Šenkovcu u sportski dom Gorčica, u Kotoribi i Murskom Središću u vatrogasne domove, u Maloj Subotici, Prelogu, Svetoj Mariji, Sv. Jurju na Bregu (Pleškovec 25) u domove kulture, u Nedelišću u Dom umirovljenika, u Orehovici, Pribislavcu i Selnici u društvene domove, u Strahonincu u Šahovski klub, u Sv. Martinu na Muri u Župni dom (Caritas) i u Štrigovi u vatrogasni dom. (MB)

Izvor: 2994