Arhiva 05.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Humanitarna pomoć iz Švicarske u Vinkovcima nije potrebna?!

Zdravko Tarandek iz Zasadbrega vodi vlastitu prijevozničku tvrtku i ovih je dana bio neugodno iznenađen događajima na terenu, konkretno, u poplavljenoj Slavoniji. Njegov vozač Ivan Sobočan iz Hlapičine vjerojatno će putovanje u Vinkovce pamtiti zauvijek, a o čemu je riječ ispričali su nam dan nakon Ivanova povratka s puta.
- Već godinama poslovno surađujemo s Vinkom Marićem koji živi i radi u švicarskom Baselu, a rodom je iz Posavine. On je na vlastitu inicijativu prikupio humanitarnu pomoć za poplavljenu Slavoniju i BiH, a mi smo obavili prijevoz tako što nam je gospodin Marić namirio troškove goriva. U četvrtak smo na kamion natovarili 120 kubika robe, što je oko 12 tona, i Ivan je krenuo za Hrvatsku, prepričava mi Zdravko Tarandek.
Kamion s prikolicom pun humanitarne pomoći trebao je biti podijeljen na dvije adrese - u slavonsku Županju i Orašje u BiH. Ivan Sobočan prvo ga je vozio u Zasadbreg, za što mu je trebalo 26 sati, a za Slavoniju je krenuo u ponedjeljak ranom zorom. Vozio je odjeću, uglavnom dječju, pelene, higijenski pribor, vodu, konzerviranu hranu, alate. Kad su se prije polaska kamiona iz Švicarske propitivali o obvezama vezanim uz prateću dokumentaciju humanitarne pomoći, naši sugovornici došli su do podatka da će sve obveze moći riješiti s Crvenim križom.
- Pošto je roba ulazila u Europsku uniju iz Švicarske, koja nije članica, morali smo rješavati carinske papire, a potom i sve potrebno za ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Razgovarali smo i s Ministarstvom vanjskih poslova, i s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, a potom smo sve morali odraditi s Crvenim križem, kaže Zdravko Tarandek.
Crvenom
križu Vinkovci pomoć ne
treba(?)
- U Carini Varaždin preporučili su nam da idemo preko Crvenog križa Hrvatska. Vozio sam robu za Slavoniju, s uputom da ću je cariniti u Vinkovcima, jer je dio išao u Županju, a dio u Orašje. Pošiljatelj pomoći, gospodin Marić, tamo je poslao i svog brata, da nam pomogne oko carinjenja.
On je odmah tražio da se polovica robe istovari za Orašje, ali u Vinkovcima mu je čovjek iz Crvenog križa rekao da oni žele svu robu ili ništa, prepričava Ivan Sobočan neugodnu situaciju na poplavljenom području kojem je cijela Hrvatska svih ovih dana okrenuta, a nastojanje da se što hitnije pomogne pretvorilo se gotovo u svjetsko prvenstvo.
Zdravko Tarandek dodaje sljedeće:
- Zamislite, u Crvenom križu čovjek je rekao: “Mi smo puni svega, što ste uopće to dovezli ovamo.” Pa vi pomozite nekome! Na kraju je gospodin Marić odlučio da se sve odveze u Orašje. Svaka čast šefici Carine u Vinkovcima koja je rekla: “Ako je već tako, uputit ćemo vas na Slavonski Brod, da poništite hrvatske papire i da možete ući u Bosnu.” Ona je nazvala i sve riješila, pa smo svu robu odvezli preko granice.
Ima onih kojima je pomoć dobrodošla
Ivan Sobočan kamion je vratio u Slavonski Brod i ponovo uz urgiranje Vinka Marića iz Švicarske i poslodavca Zdravka Tarandeka prešao na bosansku stranu na kojoj je uspio istovariti pun šleper humanitarne pomoći za poplavljeno područje.
- Napravio sam papire na ulasku u BiH i konačno u Odžaku, između Orašja i Bosanskog Broda, istovario kamion. Sve to je trajalo cijeli dan, a sreća je što je brat gospodina Marića bio prisutan, pa se osvjedočio događajima i u konačnici pomogao da sve riješimo, kaže Ivan Sobočan.
- Eto, cjelodnevna vožnja i napetost, uz bezbrojne telefonske pozive iz Švicarske, Hrvatske i Bosne koji su obavljeni kako bismo istovarili robu koja je nečije dobro djelo, a u Slavoniji nije bila dobrodošla, zaključuje Zdravko Tarandek.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3084