Arhiva 16.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Huncutarijada za Podturenčane i goste

Podturenska udruga Turen 11. i 12. rujna, uz pomoć ostalih udruga u mjestu, za svoje je sumještane priredila dva dana kulturnih, zabavnih i sportskih aktivnosti pod nazivom Podturenski huncvuti.
U subotu su na prostoru kovačnica u Podturnu članovi udruge Turen i KUD-a Podturen prikazali nekadašnji način na koji se želo žito. Prikaz žetvenih radova potrajao je od 14 do 16 sati, a nakon žetvenog objeda, za sve sudionike prikaza i uzvanike, događanja su nastavljena sportskim susretima i zabavom po njihovom završetku. Tijekom drugog dana, u nedjelju, od 10 do 18 sati mogla se razgledati izložba ručnih radova članova udruge Turen te njihovih etnoeksponata. Svoje su radove izložili i podturenski autori koji rade skulpture i ukrasne predmete od drva. Među njima su bili Slavko Vidović, Rudolf Sršan, Franjo Sklepić, Ivan Zrna i Josip Šimunić. Od 14 do 16 sati organizirani su Dani otvorenih vrata DVD-a Podturen. Zainteresirani za vatrogastvo mogli su razgledati prostorije DVD-a i družiti se s vatrogascima. Kulturno-zabavni program u podturenskom društvenom domu započeo je u nedjelju, u 15 sati. U njemu su sudjelovali crkveni zbor mladih Anđeli mira, podmladak podturenskog KUD-a, plesačica Anamarija Radovan te David Radovan i David Škvorc s igrokazom. Pjevali su članovi udruge Turen, a svirali tamburaši KUD-a Podturen. Ivana Posedi i Megi Sklepić recitirale su vlastite pjesme, a s recitacijom je nastupila i Marija Hranilović. Svirali su i Klara Ovčar, David Jurak i Valentina Jalšovec. U režiji članica Udruge Turen po završetku programa druženje je nastavljeno uz kolače i sokove.
Predsjednica Turena Ljubica Kolarić rekla nam je da je prikaz žetve Udruga organizirala u sklopu zajedničkog IPA projekta koji provode s Mađarima i Slovencima pod nazivom Ekomuzej Mura. To je prvi dio projekta, dok će se u drugom dijelu prikazati fašnički običaji, pa će on uslijediti u proljeće iduće godine.
R. Topličanec

Izvor: 2890