Arhiva 25.11.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

HZZO: Oštećene su stotine Međimuraca!

Četrdesetosmogodišnja Ljiljana Vinković iz Krištanovca 1. lipnja ostala je bez posla u MTČ-u.
To nije bio jedini udarac koji ju je, nakon mjeseci rada bez plaće, prije kraha tvrtke, čekao. Krenula je u proceduru prijave Zavodu za zapošljavanje, a potom i u reguliranje zdravstvenog osiguranja.
- Kako sam redovito uplaćivala rate premije dopunskog zdravstvenog osiguranja, 14. lipnja podmirila sam i posljednju, aktualnu, obvezu prema Zavodu. Šalterska djelatnica u čakovečkoj podružnici HZZO-a tog me dana uputila da za nekoliko dana ponovo podnesem ponudu za sklapanje police dopunskog zdravstvenog osiguranja, na teret državnog proračuna temeljem nezaposlenosti.
Međutim, u čakovečkoj podružnici HZZO-a uskoro saznajem da su 18. lipnja na snagu stupile nove odredbe Zakona prema kojima, kao nezaposlena, više nemam pravo na policu dopunskog osiguranja na teret državnog proračuna - ispričala nam je naša čitateljica Ljiljana Vinković kojoj nije na pamet palo predati se i potonuti u gluhoj i slijepoj birokraciji.
Krenula je prema višim instancama u Zagrebu te, nakon nekoliko mjeseci - dobila i policu dopunskog zdravstvenog osiguranja. S policom je iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te iz HZZO-a u Zagrebu potvrđeno da je - u pravu i da joj nove odredbe nisu priječile traženo pravo.
- Sada imam policu dopunskog zdravstvenog osiguranja koja je reaktivirana iz zagrebačke “centrale” HZZO-a. Međutim, odlučila sam se na istup u javnosti zato što osobno znam 100-tinjak ljudi, mahom mojih negdašnjih kolega koji su ostali bez posla, ali i bez dopunskog zdrastvenog osiguranja zbog djelatnika čakovečke podružnice.
Takvih u Međimurju sigurno ima više stotina. Sramotno je što djelatnici čakovečke podružnice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nigdje nisu pisanom obaviješću ili usmenim pojašnjenjem (prilikom kontakta na šalteru) informirali ljude o promjeni zakonskih odredbi te ih pravovremeno i ispravno proveli, što im je posao. Zašto?! - kaže Lj. Vinković.
Željka Drljić

Izvor: 2900