Arhiva 21.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

I AMERIČKA VOJSKA NA VJEŽBI "MURA 2015."

Na području Međimurja se od 19. do 22. svibnja održava Međunarodna vježba civilne zaštite "Mura 2015." u kojoj sudjeluju ekipe iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Hrvatske. Drugog dana vježbe koja se temeljila na scenariju izlijevanja Drave i Mure i stradavanja velikog broja ljudi - proglašeno je izvanredno stanje, a na teren su došle brojne ekipe koje su spašavale ljude i imovinu.

Svoj doprinos dali su vatrogasci, hitna pomoć, Crveni križ, predstavnici lokalne zajednice... Vježba je održana na nekoliko lokacija od Svetog Martina na Muri, preko Murskog Središća i Križovca do Podturna, a uz pratnju ravnatelja DUSZ-a JadranaPerinića, generala HV-a Ivana Jukića, vježbu sa na svim lokacijam sa zanimanjem pratili i predstavnici američke vojske na čelu sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnessote, general bojnikom Richardom C. Naschom koji boravi u Hrvatskoj.

 

U uvodu vježbe, u Life class hotelu u Toplicama Sveti Martin, održana je međunarodna konferencija o upravljanju vodama na kojoj su govorili predavači iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Slovenije i Europske komisije. Projekt Mura 2015., vrijedan oko pola milijuna eura - od kojih 85 posto financira Europska komisija, započeo je još u siječnju 2014. godine i trajat će do kraja lipnja o.g. 

Izvor: 3134