Arhiva 25.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

I Angel iz Belice u stečaj!

Nakon niza međimurskih tekstilnih tvrtki, ovih je dana svoja vrata zatvorila i tvrtka Angel iz Belice. Angelov kraj mogao se predvidjeti nakon što su vrata počele zatvarati prodavaonice koje su prodavale njihovu robu, a prodaja je drastično pala i u njihovim vlastitim maloprodajnim mjestima koja su u pokušaju očuvanja proizvodnje otvorili, među njima jedno i u Zagrebu. Vlasnica Ruža Đurkin u petak nam je potvrdila da je sve spremno za pokretanju stečaja, stečaj će prijaviti ona, a za većinu od pedesetak ljudi, koliko je na kraju radilo u Angelu i koji su to željeli, vlasnica se pobrinula pronalaskom posla u drugim tvrtkama.
- Angel je osnovan 1994. godine. Ranije je to bio obrt, a ja sam počela praktički od nule, s dva čovjeka. Na žalost, u konkurenciji jeftinog tekstila s istoka i u situaciji u kojoj ova država ne štiti svoju vlastitu proizvodnju, kao što to u nekoj mjeri čine druge države, morali smo zatvoriti vrata. Do 15. veljače smo koliko-toliko radili, a potom je sve krenulo nizbrdo. Tekstil je stalno bio niskoprofitabilna grana, ali od 2009. godine našli smo se prvi na udaru. Nakon toliko godina rada i truda, propala je tvrtka koju sam stvarala, ali nema smisla žaliti se. Sada mi prvo treba jedan dobar odmor, rekla nam je razočarana vlasnica Ruža Đurkin. Tvrka Angel ima upisan temeljni kapital od 100 tisuća kuna, kao djelatnost prijavljenu proizvodnju moderne odjeće modne marke Angel Woman, Angel Mama, Cargo, Stage. Unazad nekoliko godina, odradili su nekoliko propagandno medijskih ofanziva u kojima je marka Angel postala prepoznatljiva na nacionlnoj razini, međutim, to je na kraju donijelo samo kratkoročnu korist.
Proizvodili su i radnu odjeću po narudžbi za Vaillant, Petrokov, Ekoflor, Potomak te vršili uslugu šivanja za Berri Modern Woman i nešto domaćih kupaca, među njima i tvrtku Đurkin Zlatka Đurkina, supruga vlasnice Angela. Čini se da je upravo Zlatko Đurkin u najvećoj mjeri pridonio relativno dugom opstanku Angela na tržištu, ali je očito i on odlučio prestati financirati neprofitabilnu proizvodnju i pokrivati gubitke tvrtke svoje supruge, što je na kraju samo skratilo agoniju tvrtke koja nikada nije ostvarivala veliku dobit, ali je do krize poslovala u kakvom-takvom plusu. Najbolje dane tvrtka je imala negdje 2007. godine, kada je uprihodovala oko 9 milijuna kuna, a u najboljim danima zapošljavali su i do 80 ljudi.
V.Trstenjak

Izvor: 2978