Arhiva 11.05.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

I dalje problemi s Hrastinkom

Odlagalište otpada Hrastinka u Murskom Središću, nakon požara koji je uoči Uskrsa poharao to područje, i dalje je u središtu pozornosti građana Murskog Središća. S Hrastinke se konačno prestalo dimiti, ali je ostao gorak okus nebrige gradskih vlasti za deponij smješten u neposrednoj blizini naselja, na koji se istovaruje doslovno sve i svašta, s nekakvim pokušajima sortiranja i odvajanja pojedinih vrsta otpada. Hrastinka radi ilegalno. Prema Planu gospodarenja otpadom na području Međimurske županije, sav bi se otpad trebao zbrinjavati na deponiju u Totovcu, ali se to, odlukama gradskih vlasti (i prijašnje SDP-ove i sadašnje koalicijske) nije radilo unatoč upozorenjima iz Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalno gospodarstvo Međimurske županije. Hrastinka se tako i dalje koristila za dovoz dijela otpada s područja Grada Mursko Središće, ali i općina Sveti Martin na Muri, Vratišinec, Podturen i Domašinec. Razlog je vrlo jednostavan - cijena koja je za građane znatno niža od cijene za odlaganje na Totovcu. Naizgled, svi zadovoljni – i Grad i građani i Murs–ekom koji ima dozvolu za obavljanje djelatnosti skupljanja komunalnog i neopasnog otpada te privremenog skladištenja neopasnog otpada. Dozvolu je Murs–ekomu izdao Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalno gospodarstvo MŽ, uz uvjet da je tvrtka miješani komunalni otpad dužna “skladištiti, oporabljivati i/ili zbrinjavati na odlagalištu za neopasan otpad “Totovec”.
Međutim, na osnovi podataka i uvida “na licu mjesta”, UO je utvrdio da Murs-ekom na Hrastinku odlaže komunalni otpad iz pobrojanih općina, pa i s područja Općine Domašinec s kojom je Murs–ekom sklopio ugovor početkom ove godine, kad je već imao dozvolu u kojoj se uvjetuje odlaganje na odlagalište Tototovec. Naravno da Murs–ekom to nije mogao raditi bez barem prešutnog “blagoslova” gradskih vlasti.
Kako bilo, činjenica je da je obilaskom Hrastinke prošlog mjeseca utvrđeno da ta lokacija, onečišćena otpadom, ne zadovoljava uvjete propisane Pravilnikom o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada.
Zato je Upravni odjel 2. svibnja Murs–ekomu poslao obavijest da je pokrenuo postupak za privremeno oduzimanje dozvole za obavljanje djelatnosti skupljanja komunalnog i neopasnog otpada te privremenog skladištenja neopasnog otpada. Rješenje će Murs-ekom dobiti u roku od 15 dana.
Pojednostavljeno, to bi trebalo značiti da će sav otpad Murs–ekom, umjesto na Hrastinku, sukladno dozvoli, morati odvoziti u Totovec, što će posljedično značiti i desetak kuna višu cijenu usluge odvoza za građane. (V.Trstenjak)

Josip Dobranić: Voda na mlin Čakomu
Gradonačelnik Murskog Središća Josip Dobranić svjestan je problema Hrastinke, ali smatra da se stvari “lome preko koljena”, na štetu građana.
- Mi smo u pregovorima s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dogovaramo natječaj za sredstva iz EU kako bi iznos sufinanciranja bio 85:15 posto. Tražio sam prolongiranje sanacije Hrastinke do 2014. godine te smo naručili snimanje sadašnjeg stvarnog stanja Hrastinke jer je ugovor o sanaciji bio potpisan još 2007. godine i ondašnje stanje i količine više nisu aktualne. Smatram da do daljnjega možemo odlagati otpad na Hrastinku, a tako nam je rečeno i u Fondu, sve dok ne dovršimo sanaciju. Hrastinka će postati sabirno–reciklažno dvorište s kojeg će se otpad prevoziti u Varaždin ili Piškornicu. Mi bez pomoći EU ne možemo u ovaj projekt. Bude li Županija, odnosno župan, inzistirala da se otpad vozi u Totovec, a čujem da niti Totovec nema sve potrebne papire – fale im dva, tri milijuna, a to bi se “pokrilo” Murskim Središćem i općinama koje zbrinjavaju otpad na Hrastinki, mi ćemo staviti lokot. Tvrdim da se ovakvim postupcima tjera voda na mlin Čakomu, rekao je Josip Dobranić.

Izvor: 2924