Arhiva 27.10.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

I mali proizvođači jakih alkoholnih pića - obveznici

Za male proizvođače jakih alkoholnih pića (rakije, likeri i sl.) i male proizvođače vina s područja Međimurske županije omogućen je upis u registar trošarinskih obveznika od srijede, 27. listopada 2010. godine, pa do kraja studenoga 2010. godine u Carinskoj ispostavi Čakovec, Carinski odvojak bb (prije nadvožnjaka prema Nedelišću iz pravca Čakovca) svake srijede u navedenom periodu 8 do 12 sati. U slučaju potrebe, rok će se i produžiti, a u čakovečkoj je Carinskoj ispostavi – koja inače nema odjel za trošarine – organiziran upis da mali proizvođači ne moraju prijave za upis u registar trošarina podnositi u Varaždinu.
OBVEZNICI SU SVI
Prema Zakonu o trošarinama (NN 83/09) koji je u primjeni od 1. siječnja ove godine, definira se, naime, pojam malog proizvođača jakih alkoholnih pića, ali i propisuje obveza prijave te djelatnosti i registracije u registru trošarinskih obveznika. To istovremeno znači da postoji obveza obračunavanja i plaćanja trošarine i obveza godišnjeg izvješćivanja nadležne carinarnice o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, o zapremini kotla (za pečenje rakije, primjerice) i obračunatoj trošarini.
Spomenut zakon navodi da je mali proizvođač jakih alkoholnih pića svaka fizička osoba - vlasnik ili korisnik poljoprivrednog zemljišta, te vlasnik tvari za proizvodnju jakog alkoholnog pića - koja proizvodi za vlastite potrebe jako alkoholno piće, ali opet - do količine koja ne prelazi 20 litara čistog alkohola godišnje po domaćinstvu (primjerice 50 litara rakije s 40% alkohola), a takvom malom proizvođaču jakog alkoholnog pića nije dopuštena prodaja tog pića. K tome, mali je proizvođač jakog alkoholnog pića (bio vlasnik kotla ili kotao samo uzima u najam) u obvezi je carinarnici podnijeti prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika, najkasnije osam dana prije početka proizvodnje, što praktično znači – bududući da se rakije već peku po domaćinstvima – da su mnogi već u zakašnjenju s obvezom propisanom zakonom.
Obrazac prijave za upis u registar trošarinskih obveznika može se naći u Narodnim novinama broj 1/10, a prijava podrazumijeva i podnošenje podataka o mjestu proizvodnje i volumenu uređaja za proizvodnju alkohola (kotla) koji mali proizvođač jakog alkoholnog pića ima ili koristi unajmljen za proizvodnju jakog alkoholnog pića. Tek nakon što je prijava za upis u registar trošarinskih obveznika ovjerena od strane ovlaštene osobe nadležne carinarnice – mali proizvođač ima ovlaštenje (zapravo dopuštenje) za proizvodnju jakog alkoholnog pića, a i to tek s danom upisa u registar trošarinskih obveznika.
I ZA DOMA POPIJENU RAKIJU – TROŠARINA
Mali proizvođač jakog alkoholnog pića – kaže spomenut zakon – mora plaćati trošarinu (bez obzira što rakiju i slična pića ne smije prodavati) prema zapremini kotla koji ima ili koristi u proizvodnji za vlastite potrebe. Oni koji za svoje potrebe peku rakiju moraju platiti godišnju trošarinu od 100 kuna za kotao zapremine od 40 do 100 litara, a 200 kuna trošarine za kotao veći od 100 litara, makar će svo piće iz tog kotla popiti doma.
VINO SE BAR MOŽE PRODAVATI
Mali proizvođači vina – oni koje tako Zakon prepoznaje ako ne proizvode više od 1.000 hektolitara vina godišnje (dakle do 100.000 litara, što se odnosi na najveći broj međimurskih vinogradara-vinara) - moraju carinarnici podnijeti prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika također najkasnije 8 dana prije početka proizvodnje, a do 31. siječnja tekuće godine (znači, ta im obveza tek u 2011. godini slijedi prvi put) za proteklu godinu dostaviti izvješće o godišnjoj proizvodnji, otpremama i zalihama vina na dan 31. prosinca. Mali proizvođači vina obvezni su uz prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika dostaviti i podatak o mjestu proizvodnje, očekivanoj količini proizvodnje vina u kalendarskoj godini, podatak o površini vinograda u hektarima, a u dokumentaciji mora biti i potvrda da je upisan u upisnik proizvođača grožđa, vina i voćnih vina, kao i potvrda da imaju ispunjene minimalno tehničko-tehnološke uvjete za proizvodnju vina. No, za razliku od onih koji sjede doma uz kotlenke s bakrenim klobukima, malim vinarima bar nije zabranjeno prodavati vino.
(MB)

Izvor: 2896