Arhiva 09.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

I Međimurci dužni kao Grčka

Spisak poreznih dužnika, odnosno, kako su ga novinari prozvali “Lista srama” ministra Slavka Linića, svakako je najvrući materijal ovog ljeta koji je, iako najavljivan, izazvao pravu buru. Osim ogromnog duga prema državi od oko 30 milijardi kuna, objava je pokazala još nešto, a to je da smo od uređene države još godinama udaljeni. U Americi postoji izreka kako čovjek može pobjeći od svega osim od smrti - i poreznika, a kod nas su poreznici, po naputku vlasti, žmirili na oba oka, pa sad imamo to što imamo. Iako Međimurje slovi kao porezno najdiscipliniraniji kraj lijepe naše, i mi imamo neke od najvećih poreznih dužnika u državi.
Listu deset najvećih međimurskih dužnika među pravnim osobama (tvrtkama s dugom većim od 300 tisuća kuna, a takvih je u Međimurju 238), s ogromnih 41 milijun kuna duga predvodi čakovečki Jelen d.d. Sudbina ove tvrtke vjerojatno će biti zapečaćena u rujnu, kada će Trgovački sud odlučiti o pokretanju stečaja. Druga na listi, s 25 milijuna kuna duga je Modna industruja konfekcije - pokrenut je stečaj. Pokretanje stečaja ovih će dana najvjerojatnije zatražiti i bivši radnici Betexa d.o.o. Belica (u međuvremenu je osnovana druga tvrtka B-tex) koji je treći na listi s 20 milijuna kuna duga. Među prvih deset, na četvrtom je mjestu Međimurje beton d.d., s 18,7 milijuna kuna duga. U Betonu je sindikat svojevremeno podnio, pa povukao zahtjev za pokretanje stečaja, a s Pooreznom je u ovoj tvrtki navodno dogovorena otplata poreznog duga. Sredinu tablice deset najzaduženijih međimurskih tvrtki s 5,8 milijuna duga drži Gredis iz Novog Sela Rok, na šestom mjestu je TEUS-BB d.o.o. s 5,1 milijuna kuna duga, na 7. mjestu je Euro -Iver Čakovec s 4,5 milijuna kuna duga, na osmom Stridona Čakovec s 4,4 milijuna, na devetom Fero-Tehnika iz Strahoninca s 4,1 milijun kuna i na desetom mjestu Maurer d.d. s dugom od 3,7 milijuna kuna. Maueru, za koji je uprava u ožujku podnijela zahtjev za pokretanje stečaja, osnivač je švicarska tvrtka Mametec, registrirana u Trgovačkom registru kantona Schwyz, a kao član društva Mauer do lipnja 1998. godine vodila se propala tvrtka Međimurje-instalomont čiji je 50-postotni poslovni udjel u Mureru prenesen na 14 članova Društva. Najviše, 25,9 posto na Valenta Topleka, 3,445 na Gorana Topleka i 3,655 posto udjela na Josipa Krajačića. Jedan od direktora bio je Damir Tarandek kojemu je preneseno 1,723 poslovnog udjela. Isti taj Tarandek, nakon što je predan zahtjev za pokretanje stečaja Mauera, od 21. ožujka ove godine figurira kao direktor i, uz još dva njemačka državljana, osnivač nove tvrtke registrirane u Pribislavcu, a radnici tvrde kako je kompletan Maurerov vozni park završio u novoj tvrtki....
Obrtnici
Među 280 dužnika s dugom većim od 100 tiusća kuna, a vode se kao fizičke osobe koje obavljaju djelatnost (obrtnici), na prvom mjestu s dugom od 2,7 milijuna kuna je Čakovčanin Nenad Pikl. Drugi po iznosu duga je Branko Damjanović iz Čakovca s 2,5 milijuna kuna, a treći Mladen Bratinščak iz Savske Vesi koji je natukao dug od 2,4 milijuna, koliko ima i Dragan Krištofić iz Strahoninca. Zoran Turk iz Savske Vesi ima dug od 2,2 milijuna, Stjepan Vresk iz Čakovca 1,7 milijuna, Josip Kostel iz Čakovca 1,6 milijuna, Marijan Hamer iz Zaveščaka 1,4, Josip Šincek iz Novog Sela na Dravi i Franjo Novak iz Preloga po 1,3 milijuna kuna.
Građani
Dug veći od 15 tisuća kuna imalo je ukupno 2.140 Međimuraca, poreznih obveznika. Nevjerojatan dug od čak 4,1 milijun kuna ima Ivan Previšić iz Šandorovca, a slijedi ga Dragutin Novak iz Pušćina s 2,5 milijuna kuna. Oko 2,1 milijun kuna duga imaju Jadranka Hlebec iz Gornjeg Hrašćana, Ivan Purić iz Domašinca, Stjepan Posedi iz Brezja, Željko Moharić iz Mačkovca i Ladislav Pikl iz Čakovca. Martin Jakopić iz Štrigove poreznicima je dužan 1,7 milijuna kuna, a Dalibor Karlovčec iz Murskog Središća i Ivica Marić iz Draškovca po 1,6 milijuna kuna.
V.Trstenjak

Izvor: 2989